FtS51 – Αλληλογραφία

Νίκος Κασσιός

Λάβαμε με χαρά την παρακάτω επιστολή:

Αγαπητέ παιδικέ φίλε και κοντοχωριανέ Γιώργο,
Σε χαιρετώ!

Θέλω να σε ευχαριστήσω για το περιοδικό, αλλά κυρίως για την εφημερίδα του χωριού σας που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις και της οποίας είσαι ο στυλοβάτης.

Δεν σου αποκρύπτω ότι έχω ένα λόγο παραπάνω να είμαι χαρούμενος γιατί πλέον θα είμαι τακτικός αναγνώστης και όχι όπως ήμουν μέχρι σήμερα λαθραναγνώστης σχεδόν όλων των προηγούμενων φύλλων.

Το ίδιο ακριβώς συνέβει και με μένα το βράδυ της εκδήλωσης: Δύο φορές ξεκίνησα για νάρθω να σε δω και στη διαδρομή μπλέχτηκα.

Ελπίζω με την πρώτη ευκαιρία που θα επισκεφθείς το χωριό να συνατηθούμε και να τα πούμε από κοντά.

Με αγάπη
Νίκος Β. Κασσιός

Ευχαριστούμε τον αγαπητό μας Νίκο για το ευγενικό του γράμμα και απολογούμαστε για την μεγάλη μας παράληψη για ένα σημαντικό διάστημα να μην τον έχουμε άμεσο παραλήπτη της ΦτΣ. Πρόκειται για ένα ανθρώπινο λάθος που δυστυχώς δεν το έχουμε αποφύγει σε κάμποσες περιπτώσεις καθώς, πολύ δικοί μας άνθρωποι με αποδεδειγμένη την αγάπη, τη συγγένεια και τη καλή σχέση με το Σκαμνό, δεν παίρνουν την ΦτΣ. Κάθε διόρθωση και υπόδειξη εδώ, απ όπου και αν προέρχεται, θα θεωρηθεί ιδιαίτερα φιλική υποστήριξη προς εμάς και το έργο που μας έχει ανατεθεί.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νίκου που όχι απλά συνδέεται με στενούς δεσμούς συγγένειας (θεία του, αδελφή του πατέρα του η κα Ελένη Κασσιού-Τζιβάρα) με το Σκαμνό, αλλά και ιδιαίτερα συχνή ήταν η παρουσία του μαζί με τους γονείς και τη συμπαθέστατη Ειρηνούλα την αδελφή του, ιδίως στα παιδικά χρόνια. Παρουσία που δικαιωματικά καταγράφει το Νίκο στην λίστα των επίτιμων Σκαμνιωτών.

Ο Νίκος που δικαίως απολαμβάνει της αποδεδειγμένης εκτίμησης του Φθιωτικού λαού όντας αιρετός Σύμβουλος της Νομαρχίας, και όχι μόνον στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Μπράλο, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το Σκαμνό και τη δράση του Πολιτιστικού μας Συλλόγου. Το απέδειξε με την παρουσία του στη μεγάλη συγκέντρωση των ορειβατών μαζί με άλλα στελέχη της Νομαρχίας Φθιώτιδος, της δευτεροβάθμιας τοπικής μας Αυτοδιοίκησης.

Σταβάρας Αθανάσιος
Ιατρός, Ρευματολόγος – Παθολόγος
Ασκληπιού 27, Λάρισα

Γοητευμένος από το Σκαμνό και το φαράγγι του Ασωπού ο κ. Σταβάρας, παρά την κάποια ενόχληση που αισθάνθηκε στο χωριό μας κατά τη μεγάλη πανελλήνια συγκέντρωση του Σεπτέμβρη, δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει το κλειδωμένο από την τοπική αγροτική Ιατρό, δωμάτιο του δημοτικού μας Ιατρείου, αλλά δέχθηκε τη φιλοξενία στο σπίτι του Προέδρου κ. Κώστα Γέμελου και στέλνει μέσω της ΦτΣ τις ευχαριστίες του προς τη φιλόξενη οικογένεια της Κούλας και του Κώστα, μαζί με τις καλύτερες των εντυπώσεών του για ό,τι βίωσε στις δύο μέρες του Σεπτέμβρη κοντά μας.

Ατοπήματα κλπ

Είμαστε αποδέκτες καταγγελιών που σχετίζονται με συγκεκριμένες αρνητικές συμπεριφορές συγχωριανών που έρχονται σε αντίθεση προς τις μεγαλειώδεις στιγμές και της ψυχικής ανάτασης που ζει το χωριό μας. Οσο και αν μερικά φαινόμενα του είδους προκαλούν –ενδεχομένως και δικαιολογημένη- αγανάκτηση, ζητούμε την κατανόηση των συγχωριανών και τη συγνώμην των αρνούμενοι να περιλάβουμε στη ΦτΣ στοιχεία και αναφορές που δεν αντιπροσωπεύουν την υπέροχη κοινωνία μας και θα μπορούσε να θολώσουν την σωστή εικόνα μας προς τα έξω. Ενας πολιτιστικός Σύλλογος απευθύνεται στον κοινωνικό του περίγυρο και τα μηνύματα και το κάλεσμά του έχει προαιρετικό χαρακτήρα, δεν υποχρεώνει και δεν δεσμεύει κανέναν. Μία τέτοια αντίληψη πειθαναγκασμού ή φορτικής παρέμβασης θα αντιστρατεύονταν βασικές αρχές του πολιτιστικού μας Συλλόγου. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και στις τάξεις των μαθητών του Κυρίου υπήρξε και κάποιος Ιούδας. Αυτό όμως δεν θάμπωσε τη χριστιανική μας Διδασκαλία.

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Θεσσαλονίκη

Από τους φοβερούς σεισμούς της Τουρκίας, όπου προσέτρεξαν τα άξια στελέχη της συμπρωτεύουσας για να σώσουν ανθρώπινες ψυχές και να μας κάνουν όλους τους Ελληνες υπερήφανους, βρέθηκαν στο Σκαμνό και τον Ασωπό κοντά στους φυσιολάτρες για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις και να βοηθήσουν αν χρειασθεί. Η κα Αλίκη Καρβουνιάρη, υγειονομικός στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης αγαπάει πολύ το Σκαμνό και τους ανθρώπους του. Μας συγκίνησε με τις αφηγήσεις της και τις εμπειρίες από την επιχείρησή των στην γειτονική Τουρκία. Είναι μεγάλη τιμή για μας τους Σκαμνιώτες να δεχόμαστε την αγάπη από τους υπέροχους αυτούς ανθρώπους σαν την Αλίκη και θέλουμε να διδαχθούμε ακόμη περισσότερα για το μεγάλο ψυχικό των μεγαλείο και την αστείρευτη διάθεση για προσφορά στον συνάνθρωπο.

Επιστημονική εταιρεία μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα

Ο κ. Δημήτριος Απ. Καραμπερόπουλος, Διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής, Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέρης Φερών – Βελεστρίνου – Ρήγα (Μιλτιάδου 3, 145 62 Κηφισιά τηλ.: 80 11 066) μας τιμά με τη φιλία του και μας έστειλε, τιμητικά, υλικό για το τεράστιο έργο που επιτελείται από την παραπάνω επιστημονική εταιρεία, την αξία και σημασία του οποίου εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί. Εχοντας ήδη ευαισθητοποιηθεί οι αναγνώστες μας μέσα από το αφιαίρωμά μας στο μεγάλο εθνεγέρτη με τα κείμενα του φίλου κ. Γεωργίου Πούλιου, μπορούμε τώρα να ανακοινώσουμε ότι υπό την επιμέλεια του κ. Δ. Καραμπερόπουλου και την υποστήριξη της Ακαδημίας Αθηνών δόθηκε στην κυκλοφορία η μοναδική αυθεντική επανέκδοση της Χάρτας του Επαναστάτη του Βαλκανικού χώρου Ρήγα Βελεστινλή!
Σημειώνουμε ότι η πρωτότυπη Χάρτα εκδόθηκε από το Ρήγα Βελεστινλή στη Βιέννη, 1796-1797, σε δώδεκα φύλλα με διάσταση του κάθε φύλλου 50χ70 εκ. περίπου. Η έκδοση αυτή του Ρήγα θεωρήθηκε πραγματικός άθλος για την εποχή του και αποτελεί μοναδική έκδοση σε τέτοια διάσταση του Βαλκανικού χώρου. Για πρώτη φορά επανεκδίδεται αυθεντικά στο φυσικό της μέγεθος, από το θαυμάσιο διατηρημένο πρωτότυπο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Η επανέκδοση της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα σε τετράχρωμη έκδοση, χαρτί velvet 150 gr, διατίθεται σε καλαίσθητη πανόδετη συσκευασία που περιέχει:
1. Τα δώδεκα φύλλα της Χάρτας, σε τετραχρωμία διαστάσεων κάθε φύλλου 50χ70 εκ περίπου
2. Ενα βιβλίο πανόδετο 21χ30 εκ. με 148 σελ. που περιέχει τις μελέτες:
• Δημ. Καραμπερόπουλος, Η Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα. Τα πρότυπά της και νέα στοιχεία
• Βάσω Πέννα, Τα νομίσματα της Χάρτας του Ρήγα
3. Ενα βιβλίο ευρετήριο των ονομάτων, προσώπων, τόπων και πραγμάτων των δώδεκα φύλλων της Χάρτας
4. Μία συνοπτική απεικόνιση των δώδεκα φύλλων της Χάρτας, σε σμίκρυνση, σε ένα φύλλο, στην οποία φαίνεται απτά ο χώρος για τον οποίο ο Ρήγας ετοίμαζε την επανάστασή του και τη δημιουργία του πολυεθνικού δημοκρατικού κράτους του.

« Η Ρίζα»

Η έγκριτη εφημερίδα του Αθανασίου Διάκου ήταν αυτή που μας παρακίνησε μία ομάδα 21 Σκαμνιωτών να επισκεφθούμε πρόσφατα για προσκήνυμα τη γενέτειρα του μεγάλου Εθνικού μας Ηρωα. Ηδη στο φύλλο της (που δυστυχώς δεν το λάβαμε) Νο 21, Αύγουστος ’99 αναφέρεται με καλά σχόλια στην ΦτΣ: «..είναι η Εφημερίδα έκπληξη για έντυπο Συλλόγου, γιατί εκτός από την ύλη που αναφέρεται στο Σκαμνό και τη διάσπαρτη κοινωνία του έχει άρθρα και σχόλια γενικού ενδιαφέροντος και προβληματισμού. Συγχαίρω τη σύνταξη και την επιμέλεια της έκδοσης».

Τα λόγια τα διακεκριμένου συντοπίτη μας, κ. Μώκου, μας τιμούν ιδιαίτερα και μας ενθαρρύνουν. Τον ευχαριστούμε και παρακαλούμε να μας στέλνει την πολύ καλή εφημερίδα του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *