Από το Σκαμνό στον Ασωπό -II

Υπό Γεωργίου Πούλιου,
Δικηγόρου Αθηνών
Μέλους του Φυσιολατρικού – Ορειβατικού Συλλόγου Ηλιούπολης

Αγαπητέ αναγνώστη πρέπει να ξέρεις, ότι η μαγεία της περιπέτειας αποζημιώνει. Η αποζημίωση είναι πλουσιοπάροχη.

Με θέα τη γέφυρα της Παπαδιάς κατεβαίνεις και συναντάς της κοίτη του Ασωπού ποταμού. Το μέρος αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο. Είναι πνιγμένο στα δένδρα και ευτυχώς φυτρώνουν 100δες.

Φορώντας το μαγιό σου και παπούτσια σπορτέξ (κατά προτίμηση) και περνώντας το φαράγγι του Ασωπού, θα πραγματοποιήσεις το ωραιότερο όνειρο της ζωής σου.

Θα περπατήσεις 4 ώρες χωρίς κανένα κίνδυνο. Δύο ώρες θα παίζεις με τα νερά. Αλλοτε μέχρι τους αστραγάλους και άλλοτε μέχρι την κοιλιά. Ισως χρειασθεί και λίγο να κολυμπήσεις. Ανάλογα με τις βροχοπτώσεις.

Σε κάποια στιγμή το φαράγγι στενεύει, από 2 έως 5 μέτρα. Οχθες δεν υπάρχουν. Τα τοιχώματα γίνονται απόκρημνα. Οχι μόνο ο ήλιος χάνεται, αλλά και αυτός ο ουρανός. Λίγη προσοχή χρειάζεται. Κράτα και μια γκλίτσα για να κάνεις βυθομέτρηση. Θα δεις πολλές εναλλαγές. Θα ρουφήξεις πολλές εικόνες. Μια μεγάλη εμπειρία που δεν θα έρθει ποτέ να σε συναντήσει, πρέπει εσύ να πας. Πρέπει να πας.

Στην έξοδο του φαραγγιού συναντάμε τη γέφυρα του Ασωπού (η παλιά εθνική οδός). Εκεί σε περιμένουν μέλη των Συλλόγων, που διοργανώνουν την εκδήλωση και σου προσφέρουν λουκούμι και τσικουδιά. Απαραίτητα και τα δύο. Η θερμοκρασία του σώματος έχει χαμηλώσει. Στον τερματισμό πάνω απ όλα σε περιμένει η γελαστή μορφή αυτών των ανθρώπων, η αγάπη, η φιλία και η εγκαρδιότητα, με πρώτους την Αγαθή και το Γιώργο Γεωργουλόπουλο.

Το ξεκίνημα για το πέρασμα του φαραγγιού γίνεται από το πανέμορφο χωριουδάκι Σκαμνός, που γίνεται πιο ωραίο από τους πολύ λίγους κατοίκους του και τα πολλά ξενιτεμένα παιδιά του, που χάρις σ αυτά θα ζήσει και θα προοδεύσει. Στο χωριό αυτό από την προηγούμενη συγκεντρώνονται «οι προσκυνητές» του φαραγγιού, οι οποίοι διανυκτερεύουν σε σκηνές.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Λαμίας, σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο «ο Σκαμνός» προετοιμάζουν την υποδοχή των 100δων πεζοπόρων – ορειβατών. Προσφέρουν δωρεάν δείπνο και ατέλειωτο γλέντι. Ολοι επί ποδός. Παρόντα όλα τα μέλη και των δύο διοικητικών συμβουλίων. Οι Πρόεδροί των Δημήτρης Σταματόπουλος (ορειβατικού) και Κωνσταντίνος Γέμελος (Σκαμνού) πανταχού παρόντες. Κοντά στους οικοδεσπότες γελαστοί και φιλόξενοι, έτοιμοι να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των επισκεπτών τους βρίσκονται και συμπαραστέκονται ο Γιώργος Γεργουλόπουλος με τη γυναίκα του Αγαθή και ο Γιώργος Αποστολόπουλος, Διευθυντής και Εκδότης της εφημερίδας «Η Φωνή των Σκαμνιωτών».

Θα ήταν παράλειψή μου, αν δεν σταθώ και δεν αναφερθώ στη μεγάλη, την πολύ μεγάλη συμμετοχή και προσφορά της Κούλας Γέμελου. Η Αρχόντισσα Αυτή Κυρία και Οικοδέσποινα του Σκαμνού και πρώτη Κυρία της βραδιάς ήταν πανταχού παρούσα. Ακόμα και την «γκαρσόνα» έκανε.

Το φετινό πέρασμα του φαραγγιού του Ασωπού έγινε 18/19.09.1999. Το χωριό το βρήκαμε κατά γενική ομολογία αναγεννημένο. Πάρα πολύ καθαρό. Νέους χώρους κατασκηνώσεων. Το σχολείο του χωριού αγνώριστο. Εγινε χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Δεν ήξερα τι να πρωτοθαυμάσω. Η πολύ αγάπη τόσο λίγων ανθρώπων με συγκινεί, για το μεγάλο ενδιαφέρον για τη γενέτειρά των. Τους θαυμάζω τους Σκαμνιώτες. Είναι παράδειγμα προς μίμηση. Τους λατρεύω, τους αγαπώ.

Φέτος είμαστε περίπου 500 άτομα. Συμμετείχαν 17 Σύλλογοι, από τα 4 σημεία της Ελλάδος.

Για τρίτη φορά κι εγώ ταπεινός προσκυνητής, στην ηρωϊκή αυτή περιοχή και του δικού μου πα χωριού «Σκαμνού» (αν μου το επιτρέπουν ) βρέθηκα με άλλους 27 ορειβάτες του Ορειβατικού Συλλόγου Ηλιουπόλεως.

Το φετεινό πέρασμα έγινε κάτω από τις πιο ωραίες συνθήκες. Δεν είχε μόνο συννεφιά, αλλά και επί τρεις ώρες ψιλόβρεχε. Ηταν απόλαυση. Μέσα στο ποτάμι ο βρεγμένος τι να φοβηθεί;

Στην εκδήλωση ήρθαν πολλοί τοπικοί παράγοντες που εγώ δεν τους γνωρίζω. Γνώρισα όμως τον νέο Δήμαρχο, μετά τη συνένωση των Κοινοτήτων με το σχέδιο Καποδίστριας, τον Δήμαρχο Γοργοποτάμου κ. Παναγιώτη Σπαθούλα, που είχε έλθει με την οικογένειά του και ο οποίος πέρασε το φαράγγι. Στον ωραίο του χαιρετισμό, μεταξύ των άλλων είπε ότι την προσπάθεια αυτή θα τη στηρίξει και κατ’ ουσία την υιοθετεί. Πληροφορήθηκα ότι τα καλά της υιοθεσίας άρχισαν από εφέτος. Ο Δήμαρχος Γοργοποτάμου θα καλύψει τα έξοδα της βραδιάς. Κύριε Δήμαρχε συγχαρητήρια!

Φέτος οι προσφωνήσεις και οι εν γένει χαιρετισμοί έγιναν από μικροφώνου. Για πρώτη χρονιά, στην ωραία αυτή σύναξη εμφανίστηκε και ένα χορευτικό από το κοντινό χωριό Ροδίτσα με τοπικές ενδυμασίες και το οποίο χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της πατρίδος μας.

Η οργάνωση ήταν άψογη. Ενα ακόμη δείγμα της καλής και επιμελημένης οργάνωσης ήταν ότι ο Δήμος Γοργοποτάμου σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Λαμίας τύπωσαν σε μεγάλο μέγεθος (σχήμα επαίνου) αναμνηστικό έντυπο, το οποίο εδόθει στους ορειβάτες πεζοπόρους που πέρασαν το φαράγγι, προς απόδειξη του κατορθώματός των.

Πολλά συγχαρητήρια φίλοι της Λαμίας και του Σκαμνού. Σας ευχαριστούμε για την απέραντη φιλοξενία σας. Για φορά κοντά σας νιώσαμε τα ζεστά ανθρώπινα αισθήματά σας. Μας έχετε αιχμαλωτίσει. Είμαστε ευτυχισμένοι που σας γνωρίσαμε. Ευτυχισμένος ο τόπος που σας γέννησε και ζείτε και κινείσθε. Με τους κόπους σας και τις θυσίες σας τον αναδεικνύετε και τον προβάλλετε ποικιλοτρόπως.

Πριν τελειώσω μία επισήμανση. Η γέφυρα του Ασωπού γρήγορα θα καταρρεύσει. Κάθε χρόνο και χειρότερη. Η επέμβαση πρέπει να είναι άμεση.

Καλή αντάμωση του χρόνου το προτελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου 2000 στο Σκαμνό!

Με ορειβατικούς χαιρετισμούς
Αθήνα 26.09.1999

***
Ας συγχωρεθεί στη διεύθυνση σύνταξης η παρέμβαση στο ωραίο κείμενο για να τονίσουμε ότι όχι απλά ο φίλος Γιώργος θεωρείται επίτιμο μέλος της κοινωνίας του χωριού μας, αλλά οφείλουμε να αναφέρουμε, πως μέσα από τα κείμενά του που με υπερηφάνεια φιλοξενήσαμε στη ΦτΣ έχει κερδίσει τις καρδιές μας, την βαθιά ανθρώπινη εκτίμηση και σεβασμό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *