Από το Σκαμνό στο φαράγγι Ασωπού

FtS45

Ο Ασωπός με τη γέφυρα της Παπαδιάς είναι σίγουρα ένα από τα γοητευτικότερα ποτάμια της Ελλάδος.

Κάτω από το πανέμορφο χωριό “ΣΚΑΜΝΟΣ” με τους λίγους αλλά φιλόξενους και καλόκαρδους κατοίκους, αρχίζει ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της χώρας μας. Είναι ένα εντυπωσιακό στενό και βαθύ φαράγγι. Δημιουργεί ένα καταπληκτικό τοπίο, στο οποίο συναντάται η ομορφιά, η επιβλητικότητα και η ζωντάνια της φύσης.

asopos26

Αυτές της ομορφιές για δεύτερη χρονιά είχα την τύχη να δω, να ζήσω, να απολαύσω και να φύγω πιο ερωτευμένος, με την επιθυμία και την ελπίδα, ότι θα τριτώσει το καλό. Το ωραίο όσο το απολαμβάνεις, περισσότερο το επιθυμείς και ποτέ δεν το χορταίνεις, αντίθετα γίνεται γλυκύτερο και απαραίτητο.

Στις 20.09.1998 πραγματοποιήθηκε η 3η Πανελλήνια Συνάντηση, για τη διάσχιση του φαραγγιού του Ασωπού. Ο μεγάλος αριθμός των ορειβατών έφθασε την προηγουμένη (19.09.98) στο χωριό “ΣΚΑΜΝΟΣ”.

Τη διοργάνωση κι εφέτος είχαν αναλάβει ο Ορειβατικός Σύλλογος Λαμίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού, με τη συμπαράσταση των κατοίκων του χωριού.

Παρόντα όλα σχεδόν τα μέλη των Συμβουλίων και των δύο Συλλόγων, με πρώτους τους Προέδρους, αντιστοίχως κκ Δημήτριο Σταματόπουλο και Κωνσταντίνο Γέμελο και πανταχού παρόντες, τις ψυχές των Συλλόγων κκ Γεώργιο Αποστολόπουλο και Γεώργιο Γεωργουλόπουλο (τον ευχαριστώ για τον ωραίο μεζέ της μοσχαροκεφαλής που μου πρόσφερε).

Όλοι στο πόδι, γυναίκες και άνδρες. Σαν καλοί οικοδεσπότες περίμεναν τους επισκέπτες να τους καλωσορίσουν, να τους κατευθύνουν στο χώρο κατασκηνώσεως και το βράδυ να τους προσφέρουν δείπνο και διασκέδαση μέχρι τα μεσάνυχτα, μια και ο Θεός του Σκαμνού φρόντισε στην περιοχή αυτή να μη ρίξει ούτε μία σταγόνα βροχής, παρότι πιο πέρα έβρεχε.

Την Κυριακή το πρωί αφού μας πρόσφεραν πρωινό, φορώντας μαγιό ξεκινήσαμε για το φαράγγι. Τέσσερις ώρες περίπου περπατάγαμε, εκ των οποίων από τις δύο μέσα στα δροσερά νερά, “πλατσουρίζοντας” σαν πάπιες.

Έτσι κι εφέτος με μία εικοσαμελή (20) ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Ηλιουπόλεως, στην οποία συμμετείχε όλο το Συμβούλιο, με πάντα μπροστάρη τον δυναμικό μας Πρόεδρο κ. Γεώργιο Μητρόπουλο, περάσαμε το φαράγγι του Ασωπού, το τόσο στενό, που σχηματίζουν οι πανύψηλες κάθετες βουνοπλαγιές (κυριολεκτικά κάθετες) της Οίτης και του Καλλιδρόμου και ζήσαμε τις σπάνιες ομορφιές και νοιώσαμε τις πιο μεγάλες και ατέλειωτες συγκινήσεις.

Δεν μπορείς να φαντασθείς αγαπητέ αναγνώστη τις συγκινήσεις που νοιώθεις περνώντας το φαράγγι. Είναι τόσο στενό, που δύο άνδρες ανοίγοντας τα χέρια τους, το γεφυρώνουν. Όταν κοιτάξεις τον ουρανό νομίζεις, ότι οι κορυφές θα ενώσουν. Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη. Φέρε στο νου σου εκατοντάδες άτομα όλων των ηλικιών (γυναίκες και άνδρες). Τώρα μπορείς να ονειρευτείς, αλλιώς, έλα του χρόνου κι εσύ.

Ο πιο μεγάλος ορειβάτης, σε ηλικία, ήταν 73 ετών, ο κ. Ανέστης ΤΣΑΜΠΑΖΟΓΛΟΥ, του Ορειβατικού Ηλιουπόλεως και ο πιο μικρός, ένα κοριτσάκι, ούτε 5 ετών, του Ορειβατικού Χανίων (δυστυχώς το χαρτί που είχα γράψει το όνομά του, βράχηκε και έλειωσε). Σημειώνω ότι όλοι βγήκαμε από το φαράγγι βρεγμένοι “πατόκορφα”, μερικοί κολυμπώντας.

Τελειώνοντας επιθυμώ να κάνω τις εξής επισημάνσεις:

1ο Συγχαίρω τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαμνού για τα αποχωρητήρια που έφτιαξε. Αν είναι δυνατό, να διπλασιασθούν.

2ο Το πέρασμα του φαραγγιού, πιστεύω έγινε θεσμός. Από τώρα πρέπει να εξασφαλισθούν χορηγοί που θα χρηματοδοτήσουν το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής, ώστε οι διοργανωτές να μην σκέπτονται τρόπους καλύψεως των εξόδων των, διαθέτοντας έστω και σε τιμή κόστους τους μεζέδες.

3ο Η μπύρα στο βουνό δεν έχει θέση. Αντίθετα πρέπει να υπάρχει κρασί στο βαρέλι, όπως πέρυσι, και τσικουδιά (όχι ούζο).

4ο Πρέπει να εξευρεθούν χώροι κατασκηνώσεως, οι οποίοι πρέπει να διαμορφωθούν το συντομότερο, για να προλάβουν να χορταριάσουν. Αν η επέμβαση γίνει τις παραμονές της επόμενης συγκεντρώσεως, το χώμα και η λάσπη, από τυχόν βροχή, θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα.

5ο Ν’ αλλάξει η αρίθμηση των συγκεντρώσεων με αριθμούς και όχι με γράμματα του αλφαβήτου, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

6ο Διαπίστωσα παντελή έλλειψη αρχόντων της περιοχής με εξαίρεση το Δήμαρχο Λαμίας κ. Ντελή και τον τοπικό υποψήφιο Δήμαρχο Γοργοποτάμου της περιοχής του Σκαμνού και του Φαραγγιού Ασωπού κ. Καρακάντζα με συνοδεία επιτελών και συντροφιάς.

7ο Μέσα στους στόχους πρέπει να είναι η εγκατάσταση μικροφωνικής συσκευής.

8ο Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου, αν και δεν θα το θέλουν, λόγω ταπεινοφροσύνης, να ευχαριστήσω και δημόσια, το εκλεκτό ζευγάρι, τους ανθρώπους της προσφοράς, για τη φιλοξενία που μου πρόσφεραν να κοιμηθώ, στο σπίτι τους, την Κούλα και Κώστα ΓΕΜΕΛΟ.

Αθήνα 23.09.1998
Γεώργιος Αναργ. Πούλιος
Δικηγόρος, τηλ. 52 24 612

Σύνταξη:

Ευχαριστούμε θερμά τον διακεκριμένο φίλο του χωριού μας κ. Γεώργιο Πούλιο, για το κείμενό του, τις εντυπώσεις του αλλά και τις ουσιαστικές παρατηρήσεις του που σίγουρα θα ληφθούν υπόψη από τους διοργανωτές. Προτιμούμε για τον τόπο μας και τις ομορφιές του να μην μιλάμε εμείς οι Σκαμνιώτες, ώστε οι μαρτυρίες να είναι αντικειμενικές. Πολύ περισσότερο αυτό επιβάλλεται από το λόγο ότι το πέρασμα του Ασωπού και η υποδοχή των ορειβατών / φυσιολατρών στο Σκαμνό, γίνεται θεσμός πανελλαδικής εμβέλειας. Κατά τη διάρκεια της πορείας και της ωραίας βραδινής φιέστας στο χωριό, μπορέσαμε να γνωριστούμε και να καλοχαιρετίσουμε υπέροχους ανθρώπους απ όλα τα μέρη της χώρας: Από τα Χανιά, από το Μεσολόγγι (για πρώτη φορά), από την Ηλιούπολη, από τις Αχαρνές (για πρώτη φορά), από τη Λειβαδιά (για πρώτη επίσης φορά), από τη Λάρισα κλπ.

Η βροχή τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο, ημέρα άφιξης των ορειβατών, σε συνδυασμό με ίδια καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας, αποθάρρυνε πολλούς ορειβάτες. Αντί για εκατοντάδες συμμετέχοντες, θα μετρούσαμε ασφαλώς χιλιάδες και αυτό το στοιχείο, έχουμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Μπορεί η καθ ύλην αρμόδιοι τοπικοί άρχοντες να απουσίαζαν -όπως σωστά παρατηρεί ο έμπειρος αρθρογράφος μας- από τις δραστηριότητες αυτές, δείχνοντας το μέτρο της εξοικείωσής των, της διάθεσης και ικανότητας να καταπιαστούν με αυτά ακριβώς τα καίρια θέματα και πρωτοβουλίες του χωριού μας, θα ήταν όμως άδικο να μην επισημάνουμε θετικά σχόλια του φίλου Δημάρχου Λαμίας κ. Ντελή, που αν και βρέθηκε σε περιοχή που δεν είναι της αρμοδιότητάς του, πλην όμως ως μπροστάρης τοπικός άρχοντας, ηγέτης του μεγαλύτερου Δήμου του Νομού μας, εξέφρασε καλά λόγια για τους φιλότιμους Σκαμνιώτες που προσφέρουν μέσα από τις τάξεις του Συλλόγου τους με εντυπωσιακή όρεξη. Τόσο πολύ συγκινήθηκε ο Δήμαρχος από αυτό που διαπίστωσε με τα μάτια του, ώστε δήλωσε πως κι εκείνος θα έρθει αρωγός σ αυτές τις υπερτοπικές, ωραίες δραστηριότητές μας, εξασφαλίζοντας ακόμη και πόρους.

Την ίδια έντονη ικανοποίηση νοιώσαμε με τα αντίστοιχα σχόλια του Θανάση Καρακάντζα και του Αχιλλέα Τζουβάρα, δικών μας στελεχών του Δήμου Γοργοποτάμου, που βάζουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση: “Οι πολιτιστικοί, πνευματικοί, φυσιολατρικοί κλπ σύλλογοι, δεν μπορεί παρά να βαδίζουν αντάμα με την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού επιδιώκουν παρόμοιους σκοπούς και αλληλοσυμπληρώνονται”, τόνισαν οι καλοί φίλοι του Σκαμνού.

Ένα μεγάλο μπράβο στο Σύλλογο του χωριού μας που με προσωπική, σκληρή σε πολλές περιπτώσεις, απλήρωτη δουλειά έκαναν τις απαραίτητες προετοιμασίες. Διαμόρφωσαν τους χώρους κατασκήνωσης στο χώρο του σχολείου και της Εκκλησίας, στην παιδική χαρά και στον Αι-Θανάση. Ακόμη και τους ιδιωτικούς χώρους που προσφέρθηκαν για κατασκήνωση. Στου Στρατηγού Κώστα Τζιβάρα, στου φίλου Κατσικαδάκου κλπ.

Το υποδειγματικό, όσο και απαραίτητο έργο του λιθόκτιστου κτιρίου με διπλές ευρύχωρες τουαλέτες, με κεραμοσκεπή που “δένει” σωστά με το υπόλοιπο κτιριακό σύμπλεγμα σχολείου / εκκλησίας, με συνολική κάλυψη σημαντικής δαπάνης από τον πολιτιστικό μας Σύλλογο. Τους ωραίους ιστούς, τρείς και τρεις, στο κέντρο του χωριού μας, δίπλα από το Ιατρείο και στην είσοδο του Αγίου Αθανασίου, στον μεγάλο οδικό κόμβο, πάνω στο λοφίσκο του πυλώνα της ΔΕΗ, για να αναρτηθούν οι σημαίες: Η γαλανόλευκη, η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για πρώτη φορά η σημαία του Σκαμνού, που προκάλεσε καλή αίσθηση και θετικά σχόλια σαν πετυχημένος συνδυασμός του γνωστού μας λογότυπου / σήματος, την γκριζοπράσινη λιθόκτιστη βρυσούλα, το έλατο δίπλα και η κορυφογραμμή του βουνού σαν φόντο. Όλα αυτά με έξοδα του Συλλόγου.

Δεν μπορούμε ακόμη να μην τονίσουμε, όλως ιδιαιτέρως τη μεγάλη προσφορά συγκεκριμένων συγχωριανών, πριν, κατά και μετά τη μεγάλη φιέστα στις 19.09.1998. Ηγέτης, ακούραστος, σε όλους τους ρόλους ο Κώστας Γέμελος! Με τον κίνδυνο κάποιους να ξεχάσουμε σημειώνουμε και πάλι τη Χαρίκλεια που ετοίμασε τη γευστική φασολάδα, προσφορά για μία ακόμη φορά του Τάκη Ζαλαώρα και Γιώργου Μακαρώνη, το Τάκη Τζιβάρα, το Θύμιο Τζιβάρα, τον Μάκη Ζαλαώρα, την μητέρα του Αθανασία και τον γαμπρό του κ. Καλπουζάνη, το Δημήτρη Στεργίου, το Δημήτρη Ευστράτογλου, τον Κώστα Ντάο και τις Κυρίες Φανή Τζιβάρα, Κούλα Γέμελου, Γιούλη Ζαλαώρα-Μακαρώνη, Ελένη Γκόλφη-Στεργίου. Ο Φάνης Σκαρής βοήθησε στους σημαιοστολισμούς και σημάνσεις του κόμβου μαζί με άλλους προαναφερθέντες συγχωριανούς, αλλά και φίλους επισκέπτες που αγαπούν και νοιάζονται για το χωριό, όπως το Γιάννη Ξυνό, κουμπάρο και συνέταιρο του Δημήτρη Ευστράτογλου, τον Κώστα Ρωμέση, ανιψιό της Μαρίας Αποστολοπούλου-Ρωμέση.

Ο Απόστολος Δοσούλας, για μία ακόμη φορά σε γιορτή του χωριού, ανέλαβε το δύσκολο έργο διαχείρισης της μουσικής και τα κατάφερε πολύ καλά, καθώς στη συγκεκριμένη πανελλήνια συγκέντρωση, πρέπει με προσοχή να συγκροτείται το ιδανικό πάζλ μουσικών προτιμήσεων, για όλα τα γούστα. Με κριτήρια τοπικά, όπως κρητικά, ηπειρώτικα, ποντιακά, ή επί μέρους άλλες σκόπιμες προτιμήσεις / επιλογές, ανάλογα με την εξέλιξη και τα επί μέρους στάδια της γιορτής. Απαλά στην αρχή. Χορευτικά στη συνέχεια που προκάλεσαν ασταμάτητο κέφι και χορούς, για να ξαναπέσουν οι τόνοι περί τα μεσάνυχτα, οπότε και αρκετοί ορειβάτες αποχωρούν για κατάκλιση. Θα ‘ταν παράληψη αν δεν αναφέραμε την μεγάλη, υπέροχη παρέα των Χανίων που έκλεψε τις καρδιές μας με τα ωραία της κρητικά τραγούδια, το κέφι και τη λεβεντιά που έδειξαν σε όλη την εκδήλωση.

Κάποια στιγμή μετά τα μεσάνυχτα και τα ωραία μουσικά κομμάτια Χατζιδάκη που επέλεξε ο Απόστολος και σαν από το υπερπέραν, έφθασε στ αυτιά μας και όλο και ζωήρευε και μάγεψε τη γαλήνια βραδιά η εξαίσια μουσική από φυσαρμόνικες, του μεγάλου καλλιτέχνη της περιοχής μας, Δικηγόρου Λαμίας κ. Μεγαλιού, συμμαθητή από τα γυμνασιακά θρανία του Κ. Γέμελου και Γ. Αποστολόπουλου, που ήρθε με αγάπη για το Σκαμνό και τους ορειβάτες φιλοξενούμενους να προσφέρει αλησμόνητες στιγμές μουσικής πανδαισίας.

Αξιοσημείωτα είναι ακόμη άλλα στοιχεία από τη φετεινή συγκέντρωση, όπως για παράδειγμα:

Η παρουσία και συμμετοχή στη γιορτή και την πορεία της κας Αννας Βάσιλα, Διοικητικής Συμβούλου και εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδρομικών Σωματείων, που φιλοξενήθηκε στο σπίτι της Μαρίας Ν. Αποστολοπούλου. Στο ίδιο σπίτι φιλοξενήθηκαν στελέχη / εκπρόσωποι από τον επαγγελματικό χώρο του τουρισμού, φίλοι και συνεργάτες του Γ. Αποστολόπουλου, οι κυρίες Κατερίνα Τσακίρη και Τζίνα Φέτση, με τις οικογένειές των.

Η ενδιαφέρουσα συζήτηση κατά την πορεία με τον αγαπητό Πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας κ. Σταματόπουλο, του οποίου οι απόψεις για την ορειβατική και φυσιολατρική δραστηριότητα που διεθνώς πλέον, αλλά και στον τόπο μας ανεβαίνει σταθερά, αξίζει να προσεχθούν ιδιαίτερα από τα μέλη του πολιτιστικού μας Συλλόγου και να καλλιεργηθεί ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία γύρω από τον Σκαμνό και τον Ασωπό. Συμμεριζόμαστε πλήρως τις απόψεις / παρατηρήσεις του:

Η επιλογή του δρόμου που διέρχεται από τον Άγιο Ευστάθιο, έχει το πρόσθετο θετικό στοιχείο, ότι οδηγεί τους ορειβάτες σε μία εγκάρσια διέλευση μέσα από τον όμορφο οικισμό μας με πρώτο βασικό προορισμό τη Γέφυρα της Παπαδιάς, αλλά χρειάζεται να προσέξουμε σε μερικά σημεία, όπου έχουν αποτεθεί διάφορα σκουπίδια, κυρίως στην περιοχή του Αι-Γιώργη και του παλαιού λατομείου του Σκαμνού, όπου δίνεται η εικόνα ενός άθλιου νεκροταφείου μηχανημάτων, οχημάτων και εξαρτημάτων. Το ίδιο σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται στο τέλος της διαδρομής, στη Γέφυρα του Ντούνου, όπου επίσης έχουν αποτεθεί κάθε λογής καταστραμμένες οικιακές συσκευές και υπολείμματα οικοδομικών υλικών. Το πρόβλημα δεν είναι αξεπέραστο. Με μία καλή προσπάθεια των κατοίκων του Σκαμνού και της Ηράκλειας, θα μπορούσαν να απομακρυνθούν αυτά τα απορρίμματα σε σημεία που δεν θα είναι σε κοινή θέα. Σημαντικότερο ζήτημα είναι ο εθισμός των κατοίκων των δύο οικισμών που κάπως πρέπει να αλλάξει, μέσα από εναλλακτικές λύσεις. Να προσδιορισθούν για παράδειγμα χώροι ταφής απορριμμάτων. Το πέταγμα στο Βαθύρεμα δεν αποτελεί λύση, γιατί με τα νερά μεταφέρονται όλα αυτά τα αντικείμενα στην κοίτη του φαραγγιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *