Για τη λευτεριά της πατρίδας!

FtS46

Σύνοψη σε τίτλους:

• αν δεν γνωρίσει κανείς την ιστορία του με τα λάθη και τις μεγάλες στιγμές και να διδαχθεί από αυτά, πώς μπορεί να στέκεται σωστά στο παρόν και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και σωστούς προσανατολισμούς;

• να βρούμε και να αναγράψουμε στο Ηρώο του χωριού μας χωρίς καμία καθυστέρηση τα ονόματα των Σκαμνιωτών που θυσιάσθηκαν για την λευτεριά της Πατρίδας

***
Γιορτάσαμε πρόσφατα την εθνική επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 που δείχνει την Ελληνική συμβολή στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, ακολούθησε ο εορτασμός του Πολυτεχνείου με το ξεσηκωμό των φοιτητών και άλλων Ελλήνων ενάντια στην Απριλιανή δικτατορία για να ακολουθήσει σε λίγο, αρχές Δεκεμβρίου στα δικά μας τα χώματα, στο δικό μας Δήμο Γοργοποτάμου, ο γιορτασμός της ενιαίας εθνικής αντίστασης στη διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου.

Δεχθήκαμε μία φιλική παρατήρηση που τη σεβόμαστε στο σύνολό της. Ενώ η ΦτΣ με αφιερώματα τιμά όλες αυτές τις μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το να καταγράψει τη συγκεκριμένη συμβολή των Σκαμνιωτών στους αγώνες για τη λευτεριά της πατρίδας μας.

Ασφαλώς δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι αυτό. Προσωπικά θυμάμαι, όταν με τον αείμνηστο Πρόεδρο / Ιδρυτή του Συλλόγου μας Γιάννη Ζαλαώρα ασχοληθήκαμε εδώ και μία εικοσαετία περίπου με το ζήτημα αυτό και προχωρήσαμε στην ανέγερση του Ηρώου, μπροστά από το κτίριο του σχολείου, προσκρούσαμε σε ένα δίλλημα. Το πρόβλημα εστιαζόταν στους Σκαμνιώτες που άδικα χάθηκαν στα πλαίσια του εμφύλιου πολέμου, για τους οποίους κάθε οικογένεια έχει όλο το δικαίωμα να θρηνεί και να τιμά τον άνθρωπό της. Ποιούς να αναφέρει κανείς και ποιούς να παραλείψει; Τεράστιο το πρόβλημα καθώς μπορούσε να οδηγήσει σε διχαστικές φιλονικίες που ήδη για δεκαετίες μετά τον πόλεμο, ταλάνισαν τον τόπο μας, αλλά και το χωριό μας που εκ των πραγμάτων χωρίσθηκε στα δύο, ευρισκόμενο, λόγω γεωγραφίας στο κέντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η λύση με το μνημείο ήταν σολομώντεια, καθώς αναγράψαμε γενικά και αόριστα “υπέρ των Σκαμνιωτών που έπεσαν για τη λευτεριά της Πατρίδας”. Μα καλά, δεν είχαν όνομα αυτοί οι ήρωες; Ρωτάει κανείς εύλογα. Υπήρξαν τέτοιοι ήρωες ή απλά στήθηκε για διακοσμητικούς και μόνον λόγους ένα μνημείο;

Ασφαλώς δεν είναι ο υπογραφόμενος, αυτός που από μόνος του έχει όλες αυτές τις πληροφορίες και τα ονόματα των ηρώων. Για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι και αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να το καταγράψουμε:

Οι Σκαμνιώτες είχαν τη συμμετοχή τους στην επανάσταση του 1821, όπως μας διαβεβαίωσε έγκυρος συντοπίτης μας και αν δεν κάνουμε λάθος είχε γίνει κάποια αναφορά παλιότερα από τον αγαπητό κ. Γιώργο Αστρακά. Έχουμε την πληροφορία επίσης ότι Σκαμνιώτες πολέμησαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο τον Τούρκο και το Βούλγαρο. Μερικοί τραυματίστηκαν σοβαρά και υπάρχει και Σκαμνιώτης / τες που άφησαν στο μέτωπο την τελευταία τους πνοή. Αισθήματα ντροπής και θλίψης μας καταλαμβάνουν γι αυτό το ατόπημα που δεν αξιώθηκε το χωριό μας να διορθώσει. Δεν εξαιρούμε και τον εαυτό μας από αυτή τη μεγάλη ευθύνη.

Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έχουμε νομίζω δύο Σκαμνιώτες Ήρωες που έπεσαν στο μέτωπο της Αλβανίας. Ποια είναι η τιμή που τους αποδόθηκε; Απολύτως τίποτα! Κρίμα! Σε μία μακρά περίοδο παθών που έβλαψε τον τόπο μας και στο όνομα μίας απαράδεκτης ισοπέδωσης, στο όνομα της μη όξυνσης των παθών, -αν όχι πλήρους παρακμιακής αποχαύνωσης- αγνοήθηκαν, αν δεν περιφρονήθηκαν κιόλας, ήρωες που δόξασαν το Σκαμνό, όπως ταιριάζει σε κάθε Έλληνα. Δίκαιοι και άδικοι, ήρωες και μη, νηστεύσαντες και μη, όλοι στο ίδιο τσουβάλι.

Μα αν δεν γνωρίσει κανείς την ιστορία του με τα λάθη και τις μεγάλες στιγμές και να διδαχθεί από αυτά, πώς μπορεί να στέκεται σωστά στο παρόν και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και σωστούς προσανατολισμούς;

Παρακαλούμε από τη θέση αυτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας, να ασχοληθεί με σοβαρότητα με το ζήτημα αυτό, να καταπιαστεί με την κορυφαία πολιτιστική πρωτοβουλία του χωριού μας! Να δουλέψουμε όλοι μαζί, να προστρέξουμε σε αξιόπιστες πηγές, να βρούμε και να αναγράψουμε στο Ηρώο του χωριού μας χωρίς καμία καθυστέρηση τα ονόματα των Σκαμνιωτών που θυσιάσθηκαν για την λευτεριά της Πατρίδας. Να καταγράψουμε την αρετή και το ψυχικό μεγαλείο των Σκαμνιωτών που το απέδειξαν με την προσωπική τους θυσία, για νά ‘μαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Δεν θα έχουμε καμία συγχώρεση και δεν θα έχει δικαιωθεί πλήρως το όντως σημαντικό έργο του Συλλόγου, αν δεν ασχοληθεί με το κορυφαίο αυτό ζήτημα που είναι ο ξεχασμένος θησαυρός που θάφθηκε, που παραμερίσθηκε στα αζήτητα, το πολυτιμότερο κεφάλαιο του χωριού μας που έχουμε με σεβασμό να προστατέψουμε! Μία πανσκαμνιώτικη μεγαλειώδης γιορτή να σημάνει την αποκάλυψη των ονομάτων των Ηρώων που θα σηματοδοτούν την πορεία μας στο μέλλον και την πορεία των παιδιών μας.

Για το επίμαχο ζήτημα του εμφυλίου κάνουμε ήδη συγκεκριμένη πρόταση:

Να περιληφθούν ονόματα, -που πράγματι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν-, που έπεσαν πολεμώντας τον εχθρό και να αποφύγουμε τις απώλειες στον αδελφοκτόνο εμφύλιο, όσο κι αν ο πόνος των οικείων των είναι μεγάλος και κατανοητός.

Με την ίδια αυτή πρωτοβουλία να καταγράψουμε τους επιζώντες που πολέμησαν τον κατακτητή ή έφυγαν στα μετέπειτα χρόνια με συγκεκριμένες και ουσιαστικές πράξεις που αναγνωρίζονται ευρύτερα, που τραυματίσθηκαν, που φυλακίσθηκαν ή εξορίσθηκαν και να διαμορφώσουμε σημειώματα συγκεκριμένης δράσης και προσφοράς για τον καθέναν. Και όλα αυτά με ιδιαίτερη προσοχή και φειδώ γιατί όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπήρξε κατάχρηση στις εγγραφές των αντιστασιακών για να πάρουν τη σχετική ειδική σύνταξη, όπως και με τα πλέον πρόσφατα γεγονότα του Πολυτεχνείου, παρατηρήθηκε ότι οι πάντες δηλώνουν αντιστασιακοί, δηλ. προφήτες εκ των υστέρων!
ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *