FtS46 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Ευχές του Διοικητικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού μας Συλλόγου κ. Κώστας Γέμελος και όλα τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απευθύνουν με την ευκαιρία των μεγάλων γιορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους 1999 εγκάρδιες ευχές για προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία όλων των Σκαμνιωτών και των φίλων του Σκαμνού που μας τιμούν και μας στηρίζουν με την αγάπη τους.

Το ίδιο, σύμφωνα με το ίδιο μήνυμα, εκφράζονται ευχές προς τον Διευθυντή, τους απαράμιλλους αρθρογράφους και όλους τους διακεκριμένους συνεργάτες της ΦτΣ, από τη σύνταξη μέχρι και την εκτύπωση.

Δενδροφυτεύσεις

Με την ευγενική παρέμβαση του Σκαμνιώτη Δασάρχη κ. Μάκη Αποστολόπουλου, έγινε δεκτό και ικανοποιήθηκε αίτημα του Συλλόγου μας προς το Δασαρχείο Λειβαδιάς, απ όπου και μας χορηγήθηκαν για τις φετινές δενδροφυτεύσεις στο χωριό μας κυπαρίσσια γλαυκά, τούγιες, κουκουναριές και δάφνες. Πλατάνια Αμερικής ζητήσαμε, αλλά δεν είχαν. Στη θέση τους μας έδωσαν δρεις. Ωραίο φυτό που μαζί με τα έλατα που ήδη αγάπησαν και φυτεύουν συστηματικά οι Σκαμνιώτες, θα συμβάλλει ασφαλώς στην επιδιωκόμενη αλλαγή του τοπίου μας.

Ευχαριστούμε από τη θέση αυτή τον τόσο το Μάκη, όσο και τους συγχωριανούς που μετέφεραν τα φυτά από τη Λειβαδιά στο χωριό και φρόντισαν για τη διανομή και φύτευση: Τους κκ Κώστα Γέμελο, Τάκη Τζιβάρα και Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ομοίως ευχαριστούμε το Δασαρχείο Λειβαδιάς που και άλλες φορές μας έχει δώσει φυτά και προσωπικά το στέλεχος του Δασαρχείου κ. Κουτσοβασίλη, εκφράζοντας συνάμα και τα συγχαρητήριά μας σε όλο το προσωπικό αυτού του Δασαρχείου για το πολύτιμο έργο ανάπτυξης του φυτικού μας πλούτου που προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος.

Εάν δεν καταχρόμαστε της καλοσύνης και της μεγάλης αγάπης του Μάκη για το Σκαμνό, θα θέλαμε να τον παρακαλέσουμε για τρία ακόμη πράγματα:

• αν είναι σε κάποιο δασαρχείο διαθέσιμα έλατα και ει δυνατόν, κάπως ανεπτυγμένα, γιατί όλοι ξέρουμε ότι το έλατο, ο βασιλιάς των φυτών που ευδοκιμεί στα χώματα και το υψόμετρο του Σκαμνού, αναπτύσσεται πολύ αργά στα πρώτα του χρόνια
• οι υπαίθριοι καθιστικοί πάγκοι στο σχολείο, δεν επαρκούν πλέον και θα ήταν πολύ καλό αν μπορούσαμε να τοποθετήσουμε μερικούς ακόμη πάγκους κάτω από τα μεγάλα έλατα στο σύμπλεγμα σχολείο / εκκλησία
• έχουμε καταγράψει την υπόσχεση του Μάκη να προμηθεύσει στο χωριό δύο μεγάλα υπέροχα φυτά με προορισμό το ένα για την παιδική χαρά και το άλλο για την υπό κατασκευή πλατεία του χωριού μας.

Απροσπέλαστο το Κοιμητήριο Σκαμνού!

Απίστευτες περιπέτειες και διασυρμό αναμένεται να υποστούν μετά θάνατον όσοι συγχωριανοί μας κληθούν από τον Κύριο να ακολουθήσουν την οδό της Αναπαύσεως, αφού η μέχρι τώρα πρόσβαση προς το Κοιμητήριο του χωριού έχει τελευταία αποκλεισθεί με περίφραξη!

Για όσους συγχωριανούς δεν επισκέφθηκαν πρόσφατα το Κοιμητήριο, διευκρινίζουμε ότι πρόκειται για την νοτιοδυτική κύρια πρόσβαση με αυτοκίνητο που αποκλείσθηκε προ 1-2 μηνών. Η είσοδος από την μικρή είσοδο στην βορειοδυτική πλευρά παραμένει ανοικτή και μπορεί κανείς να εισέλθει στο Κοιμητήριο, προσέχοντας στο ανηφορικό μονοπατάκι. Το πρόβλημα τίθεται αν έρθει η απευκταία στιγμή να κηδευτεί κάποιος συγχωριανός μας, αφού από την μικρή αυτή είσοδο είναι δύσκολο με μεταφερθεί η σωρός του νεκρού και το απότομο ανηφορικό στήθωμα που ακολουθεί την μικρή πόρτα, εγκυμονεί τον κίνδυνο -ιδίως αν ληφθούν υπόψη και οι άσχημες ψυχολογικές συνθήκες που συνοδεύουν μία τέτοια τελετή- να κατακρημνιστούν και τραυματισθούν οι πενθούντες που κρατούν το φέρετρο και να κακοποιηθεί ο νεκρός μετά θάνατον κάτω από μακάβριες συνθήκες.

Δεν έχουμε λεπτομέρειες, αλλά μας ειπώθηκε από την αγαπητή μας κα Βάσω σύζ. Βασιλείου Τζιβάρα, ότι η πρόσβαση διέρχεται από ιδιόκτητο κτήμα της οικογένειας που διεκδικείται. Δεν έχουμε άλλα στοιχεία, ούτε είναι της αρμοδιότητος μας να το ελέγξουμε. Προβληματιζόμαστε οπωσδήποτε μπροστά στο πρόβλημα που αναφύεται και τον κίνδυνο να γίνουμε παγκοσμίως ρεζίλι, αν επαληθευθούν τα παραπάνω ενδεχόμενα. Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν αυτός ο χώρος της πρόσβασης που δεν αποτελείται παρά μόνον από 50-100 τεραγονικά μέτρα, θα πρέπει εν όψει και του σκοπού για τον οποίο προορίζεται, να αποτελέσει αντικείμενο σφοδρών διενέξεων. Ακόμη δεν έχουμε υπόψη μας αν αληθεύει η πληροφορία που μας δόθηκε ότι ο αείμνηστος Ευστάθιος Τζιβάρας παραχώρησε άτυπα αυτή την πρόσβαση για τον συγκεκριμένο σκοπό. Σίγουροι είμαστε ότι εδώ πρόκειται για κάποια βεβιασμένη ενέργεια που δεν μπορεί να εκπροσωπεί οποιοδήποτε από τα μέλη αυτής της δακτυλοδεικτούμενης οικογένειας για την οποία, ακόμη και οι πέτρες του Σκαμνού έχουν να λένε κάτι καλό για την αγάπη και την προσφορά τους στο χωριό.

Και ποιός μπορεί να μην υποκλίνεται μπροστά στην συγκινητική προσφορά του Κώστα, του ιεροψάλτη μας, χωρίς να παραβλέπεται και το έργο των άλλων αδελφών; Του Βασίλη που αναφέρεται σε εμφανές σημείο στο αριστερό σημείο της πρόσοψης της εκκλησίας μας σε ευμεγέθη μαρμάρινη πλάκα το όνομά του και η προσφορά της καμπάνας. Το ίδιο για τον Γιώργο Τζιβάρα που βαθειά προβληματιζόμενος για το μέλλον και την προκοπή του Σκαμνού, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για τη γενέτειρά του, έλαβε πρόσφατα τη μεγάλη απόφαση να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, στρατευόμενος στις τάξεις ενός εκ των συνδυασμών διεκδίκησης του Δήμου Γοργοποτάμου.

Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε άλλες αρχές, αλλά από τη θέση αυτή διατυπώνουμε την πρόταση προς το Σύλλογό μας να παρέμβει φιλικά και να ορίσει ένα εύλογο τίμημα αποζημίωσης προς τους διεκδικητές αυτού του χώρου και να λήξει αμέσως αυτό το ζήτημα που δεν φαίνεται καθόλου ωραίο και δεν κολακεύει κανέναν.

Το χωριό μου

Η νέα γενιά δένεται με το Σκαμνό! Να πώς γράφει σε έκθεση του σχολείου του μικρός 13χρονος Σκαμνιώτης που ζει στην πόλη. Μας εμπιστεύθηκε να δημοσιεύσουμε το κείμενό του με την προϋπόθεση να μην αναφέρουμε το όνομά του. Σεβόμαστε την επιθυμία του και τον συγχαίρουμε για την πηγαία αγάπη του για τις ρίζες του, στο Σκαμνό.

Ζω σε μία πόλη γεμάτη φασαρία και καυσαέρια και όπως έμαθα στο σχολείο, κάτι τέτοιο δεν είναι το καλύτερο για την υγεία ενός δεκατριάχρονου παιδιού. Οι γονείς μου το γνωρίζουν αυτό και έτσι προσπαθούν να με πηγαίνουν όσο πιο συχνά γίνεται στο χωριό μου, στην εξοχή.

Το χωριό μου ονομάζεται Σκαμνός και βρίσκεται κοντά στη Λαμία. Είναι πολύ μικρό, τριάντα σπίτια όλα κι όλα. Είναι γεμάτο έλατα, μουριές, πλατάνια και πολλά άλλα είδη δένδρων, που το κάνουν να φαίνεται πανέμορφο.

Στο Σκαμνό υπάρχουν πολλές εκκλησίες καθώς οι κάτοικοι είναι πολύ θρησκευόμενοι. Η μία καλύτερη από την άλλη. Δεν μπορώ να ξεχάσω το χώρο της παιδικής χαράς στην άκρη του χωριού με θαυμάσια θέα, που λούζεται από το δροσερό αέρα. Θυμάμαι το περασμένο Πάσχα που καθημερινά πήγαινα στο παρκάκι αυτό, έτσι, για να ξεχάσω για λίγο τα προβλήματά μου.

Αν και ο Σκαμνός δεν έχει πολλούς κατοίκους, εγώ έχω πολλούς φίλους, μικρούς και μεγάλους, με τους οποίους περνάω πολύ καλά. Γι αυτό προτιμώ το χωριό μου από την τσιμεντένια πόλη που ζω.

Χωρίς νερό για μία εβδομάδα ο Σκαμνός

Δύσκολες μέρες πέρασαν τα μισά περίπου σπίτια του χωριού στο μήνα Δεκέμβριο, λόγω παρατεταμένης διακοπής του νερού. Στις απεγνωσμένες εκκλήσεις και παρακλήσεις των δύστυχων ηλικιωμένων που δεν είχαν νερό ούτε για στοιχειώδεις ανάγκες υγιεινής, στους υποτιθέμενους επίσημους παράγοντες της κοινότητας, δόθηκε η εξήγηση ότι “τελειώνει η θητεία της Κοινότητας, καλέστε τους νέους εκλεγμένους για το Δήμο Γοργοποτάμου!”.

Κρίμα, εμείς ξέρουμε ότι η εναλλαγή γίνεται από την 1η του νέου έτους. Ο Μένιος Ευσταθίου, άλλο στέλεχος της Κοινότητας Οίτης, στον οποίο μεταφέρεται το μήνυμα και το σοβαρό πρόβλημα, φέρεται να έχει ήδη προ καιρού παραιτηθεί από την Κοινότητα χωρίς καν να διατηρεί μία κάποια βασική επικοινωνία, αποστασιοποιούμενος και οριοθετώντας ευθύνες που ο ίδιος γνωρίζει κι ελπίζουμε αν δεν είναι προσωπικής υφής, να τις κοινοποιήσει και σ εμάς. Η Γραμματεύς απουσιάζει από την Κοινότητα σε ώρες εργασίας. “Πάει να πληρωθεί”, μας είπαν. Οι μέρες περνούν και ο Σκαμνός από τη μέση και πάνω χωρίς νερό. Το ζεύγος των ηλικιωμένων Γιαννούλη και Αθανασία Σαντοριναίου, ο Κώστας και η Ροδοθέα Τζιβάρα, ο Γιώργος Γκόλφης με τη σύζυγό του, η οικογένεια του Κώστα Γκόλφη, ο Δημήτρης Τζιβάρας που τα βολεύει με δοχεία νερό! Σιγά-σιγά το νερό τελειώνει και στα κάτω σπίτια. Η Χαρίκλεια μεταφέρει νερό από την Τρανή Βρύση!

Ο Σύλλογος, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ενεργοποιείται! Επί σειρά ημερών ο Κώστας Γέμελος με τον Κώστα Τζιβάρα, αφήνοντας τις επαγγελματικές του ασχολίες για πολλές ώρες, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, επιθεωρούν το δίκτυο. Καμία βοήθεια από τους “αρμόδιους”. Προσπαθούν να αποφράξουν τουλάχιστον το νερό της Χαλάστρας που εμφανίζεται να έχει εκτραπεί. Μέσα στη λάσπη και κάτω από δύσκολες συνθήκες, ο Κώστας Γέμελος τραυματίζεται και αιμορραγεί, παρά ταύτα συνεχίζει την προσπάθεια. Στη δεξαμενή πέφτει λίγο νερό που εξαφανίζεται γιατί κάπου στο κάτω μέρος του δικτύου διαρρέει (!;). Οι μέρες περνούν. Τη μαγική λύση δίνει ο Πρόεδρος … του Μπράλλου. Ο καλός φίλος κ. Βουλογκίτσας, που συμβουλεύει κατάλληλα τους συγχωριανούς μας και επί τέλους εντοπίζουν το πρόβλημα! Η κεντρική βάνα κοντά στο Πουρναράκι που στρέφει το νερό στο Σκαμνό, εμφανίζεται κλειστή!!

Το κλειδί στον κεντρικό αυτό αγωγό κρατάει ο Αποστόλης που δηλώνει ότι δεν γνώριζε το πρόβλημα που βασάνιζε το μισό χωριό για μία ολόκληρη εβδομάδα.

Επειδή με το ζήτημα της ύδρευσης είχαμε και στο παρελθόν σοβαρά και αδικαιολόγητα στην πλειονότητά τους προβλήματα που καταταλαιπώρησαν το χωριό, συστήνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε επεμβάσεις του οιουδήποτε ανεύθυνου! Ασφαλώς και δεν μπορεί το κλειδί πρόσβασης στο δίκτυο ύδρευσης να δίνεται χωρίς έλεγχο και συγκεκριμένο λόγο, επαχθή αιτία. Δεν ερευνούμε αν αυτές οι ενέργειες γίνονται με αμέλεια, με ή χωρίς δόλο. Το να υποβάλλεται το μισό χωριό στο μαρτύριο αυτό, σίγουρα δεν μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος να το ανεχθεί.

Με την ίδια ευκαιρία καλούνται όλοι οι συγχωριανοί σε περίπτωση προβλήματος ύδρευσης να τηλεφωνούν αμέσως στο γραφείο του τοπικού Συμβουλίου Σκαμνού-Οίτης που εδρεύει στην Οίτη, εκεί όπου και η μέχρι τώρα Κοινότητα, σημειώνοντας το όνομα του υπευθύνου και την ώρα. Οι τοπικοί σύμβουλοι είμαστε στη διάθεσή σας. Γι αυτό μας έχετε εκλέξει. Παράβαση καθήκοντος δεν συγχωρείται, ούτε από ηθική πλευρά, ούτε από το Νόμο. Η στέρηση του στοιχειώδους αγαθού της ύδρευσης και η πρόκληση προβλημάτων σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, στοιχειοθετεί σοβαρό ποινικό αδίκημα και επισύρει τσουχτερές ποινές.

Στο αξιαγάπητο ζεύγος Γιαννούλη και Αθανασίας Σαντοριναίου, Κώστα / Ροδοθέας Τζιβάρα που εγκατέλειψαν το χωριό και όσους απέφυγαν να ρισκάρουν μία περιπέτεια επισκεπτόμενοι το χωριό, κάτω από τις αντίξοες συνθήκες -που κάπου θυμίζουν κλίμα άγριας Δύσης- που αντιμετώπισαν, εκφράζουμε τη θλίψη μας και τη μεγάλη μας συμπάθεια για τις περιπέτειές των. Ταυτόχρονα εκφράζουμε την πεποίθηση ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες και συνθήκες διαβίωσης στο Σκαμνό, ώστε χωρίς οποιαδήποτε ανησυχία να μπορούν να ζουν στο χωριό τους και στο σπίτι τους που με κόπους και σημαντικές οικονομικές θυσίες μπόρεσαν να χτίσουν.

Και πάλι οι κλοπές

Σαν να μην φθάνει η περιπέτεια με τη διακοπή ύδρευσης τον τελευταίο μήνα του έτους, είχαμε και την διάρρηξη στο πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας, μέρα μεσημέρι, ώρα 16:00. Ο συναγερμός που σήμανε δεν έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα. Οι υπάνθρωποι κλέφτες, προκάλεσαν υλικές ζημίες στον περικαλλή ναΐσκο του Κώστα και Ροδοθέας Τζιβάρα που λογίζεται ως Μετόχι της Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος.

Οι ίδιοι κλέφτες φέρονται και σαν δράστες σε βάρος του Αγίου Αθανασίου, πλην όμως εδώ δεν διέρρηξαν την πόρτα αφού εντόπισαν το κρυμμένο κλειδί. Από το παγκάρι αφήρεσαν περίπου 2.000 δρχ.

Οι εραστές του μπετόν … ξαναχτύπησαν!

Αντίθετα προς την καθολικά εκφρασμένη επιλογή των Σκαμνιωτών για την αποφυγή του αντιαισθητικού μπετοναρίσματος, τουλάχιστον στους δημόσιους χώρους, μόλις πρόσφατα εμφανίσθηκε ένα νέο μπετόν στο χώρο ανάμεσα στην Εκκλησία και το Σχολείο, εκεί όπου οι Σκαμνιώτες συνήθιζαν σε όμορφες εκδηλώσεις να ψήνουν τα αρνιά τους το Πάσχα ή σε άλλες γιορτές. Δεν μπορέσαμε να εξακριβώσουμε αν η δραστηριότητα αυτή κινείται και χρηματοδοτείται από παράγοντες της εκκλησίας η της κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση εντυπωσιάζει το γεγονός ότι διατίθενται κάποια χρήματα για έργα που δεν τα θέλουν, ούτε τα εγκρίνουν οι Σκαμνιώτες.

Θα χρειασθεί οπωσδήποτε και άλλη προσπάθεια και εγρήγορση για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Ποικίλα τα σχόλια και οι διαμαρτυρίες των συγχωριανών. Μέσα σε ένα κλίμα που τιμά τους Σκαμνιώτες, την αισθητική τους και την σύμπνοιά τους, είναι κρίμα να γίνονται τέτοιες διαπιστώσεις και παραφωνίες.

Από τη μία πλευρά βλέπει -για παράδειγμα κανείς-, τη σύσταση του αείμνηστου Γιάννη Κανούτα, να φυτεύονται έλατα που υιοθετήθηκε αυτόβουλα σαν καθολικός κανόνας από τους Σκαμνιώτες με ήδη απτά τα ωραία αποτελέσματα, υποδείχθηκε στη συνέχεια ο προσανατολισμός στην πέτρα, το κεραμίδι, το ξύλο και τα αποτελέσματα φάνηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλάζοντας κυριολεκτικά την εικόνα του χωριού. Από την άλλη πλευρά τέτοιες πρωτοβουλίες προκαλούν εύλογη μελαγχολία και ερωτηματικά: Αυτό που χωρίς το στοιχείο της δέσμευσης, έγινε ήδη κανόνας αποδεκτός από τους Σκαμνιώτες για τις ιδιωτικές των περιουσίες, υπάρχουν ελάχιστοι συγχωριανοί 2-3 περίπου που ξοδεύουν χρήματα που προφανώς δεν τους ανήκουν για να κακοποιήσουν με βαρβαρότητα χώρους που επίσης δεν τους ανήκουν!

Το ημερολόγιο του Σκαμνού για το 1999

Αποτελεί ίσως κοινοτοπία να πούμε ότι το νέο ημερολόγιο τοίχου του Σκαμνού είναι και αυτή τη φορά απαράμιλλο προικισμένο με νέα στοιχεία που το κάνουν να πρωτοτυπεί. Ενα πολύ καλό φωτογραφικό υλικό που επιμελήθηκε όπως πάντα ο Απόστολος Δοσούλας (συμμετοχή με μία εκπληκτική φωτογραφία έχει και η κα Ροδοθέα Τζιβάρα) και ένα “στήσιμο”, ηλεκτρονική φωτοστοιχειοθεσία από τον Απόστολο Σαντοριναίο και βεβαίως μία αξεπέραστη εκτύπωση από τον Δημήτρη Ευστράτογλου στο υπερσύγχρονο τυπογραφείο των Αθηνών της ΟΕ Δ. Ευστράτογλου & Ι. Ξυνός.

Τη διαδοχή των μηνών και το φωτογραφικό υλικό συνοδεύουν κείμενα που αναφέρονται στην ιστορία του Σκαμνού, καλογραμμένα με την πένα του Γιώργου Αστρακά, πρωτεργάτη / ιδρυτή της ΦτΣ.

Μαθαίνουμε ότι ο αριθμός των ημερολογίων είναι περιορισμένος, αλλά οφείλουμε να συστήσουμε σε όλους τους Σκαμνιώτες και φίλους μας να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (τα ονόματα και τα τηλέφωνα δίνονται στερεότυπα σε κάθε φύλλο της ΦτΣ) και να ζητήσουν το ημερολόγιο του Σκαμνού και σίγουρα δεν θα το μετανιώσουν. Το τίμημα είναι ασήμαντο και αποβλέπει στην κάλυψη μικροεξόδων του Συλλόγου μας.

Σκαμνός, Χριστούγεννα ’98

Κάθε χρόνο και καλύτερα, κάθε χρόνο και περισσότερη μαγεία και ομορφιά τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων στο Σκαμνό. Οχι μόνον με τις βασικές υποδομές “φως – νερό – τηλέφωνο” αλλά και με ήπιο χιόνι περί τα 20 εκατοστά, γιόρτασαν οι Σκαμνιώτες τα Χριστούγεννα. Στην γιορταστική ατμόσφαιρα εισέφερε αποφασιστικά το τεράστιο φωτισμένο δένδρο στην πλαγιά που ο Θύμιος και η Φανή Τζιβάρα στόλισαν με πολλές εκατοντάδες λαμπάκια, που επιβλητικά δέσποζε του χωριού σε όλη τη διάρκεια των εορτών.

Η κοινωνική συναναστροφή και οι γιορτές στα σπίτια των Σκαμνιωτών με ανταλλαγή επισκέψεων, έδινε κι έπαιρνε. Ωραίες γιορτές διοργανώθηκαν στο σπίτι του Κώστα Γέμελου, του Δημήτρη Ευστράτογλου, του Θύμιου Τζιβάρα, του Τάκη Τζιβάρα κ.ά. Συγχαρητήρια σε όλους! Και του χρόνου!

Προαναγγελία κοπής βασιλόπιτας

Στις 24.01.1999, ημέρα Σάββατο και ώρα 18:00 θα γίνει στην αίθουσα του “Σχολείου” / πολιτιστικού κέντρου Σκαμνού η κοπή της πίτας του πολιτιστικού μας Συλλόγου για το καλό του νέου χρόνου 1999. Καλούνται όλοι οι Σκαμνιώτες και μέλη του Συλλόγου μας να τιμήσουν με την παρουσία τους τη γιορτή.

Το πρόγραμμα Leader II και ο Σκαμνός

Απαντώντας σε ερωτήματα που δεχόμαστε, σημειώνουμε ότι δεν έχουμε ακόμη οριστικά νέα από την παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Γνωρίζουμε ότι στο Υπουργείο Γεωργίας που είναι αρμόδιο για την διαχείριση αυτών των Ευρωπαϊκών πόρων, συντελέσθηκαν σημαντικές αλλαγές πρόσφατα στην κορυφή της ιεραρχίας του Υπουργείου.

Είμαστε ωστόσο σε θέση να γνωρίζουμε ότι παρά ταύτα η υπόθεση ευρίσκεται σε εξέλιξη, αφού κορυφαίοι κρατικοί λειτουργοί, από κοινού με στέλεχος της ΕΕ μελέτησαν την υπόθεση προκειμένου να τοποθετηθούν και ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό και φυσικά τους παραπονούμενους Σκαμνιώτες. Η εντύπωση που έχουμε, είναι ότι οι εγκυρότατοι παράγοντες που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, πρόσεξαν τις εκθέσεις των επιτροπών ενστάσεων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό που είδαν ευμενώς την πρόταση του Σκαμνού, αλλά ταυτόχρονα διαπίστωσαν και προβληματίστηκαν για το ότι το διαδικαστικό παρουσιάζει απαράδεκτες ατέλειες, έτσι ώστε, όπως αυτό έχει προβλεφθεί, να δίνει το δικαίωμα στην διαχειρίστρια των κονδυλίων Παρνασσός – Οίτη ΑΕ να αγνοεί τις υποδείξεις των επιτροπών ενστάσεων. Με απλά λόγια προβλέφθηκαν επιτροπές και διαδικασίες ενστάσεων κατά κάποιο τρόπο ευνουχισμένες. Ενοχλημένοι οι λειτουργοί αυτοί από την παρατηρούμενη κατάσταση, αναζητούν τρόπο θεραπείας ή έστω αναστολής του συνολικού αυτού προγράμματος για την περιοχή μας.

Ευθύς μόλις έχουμε παραπέρα στοιχεία δεν θα παραλείψουμε να ενημερώσουμε τους Σκαμνιώτες που δικαιολογημένα αγκάλιασαν και υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια.

Περαστικά στο Στάθη Τζιβάρα

Η υγεία του αγαπητού μας Στάθη επιδεινώθηκε και χρειάσθηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Λαμίας και από κει στο σπίτι του γυιού του Παρασκευά, στη Λαμία. Ο Στάθης αντιμετωπίζει προβλήματα στην αναπνοή του και γι αυτό υποστηρίζεται από οξυγόνο που και που.

Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στο καλό φίλο και συγχωριανό Στάθη!

Χάνει έδρα τοπικού συμβούλου αυτοδιοίκησης ο Σκαμνός;

Μόλις στις 30.12.98 και παραμονή της ορκωμοσίας των μελών της νέας τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Γοργοποτάμου, δίνεται στη δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα των αναδειχθέντων εκπροσώπων απ όπου απουσιάζει το όνομα του τοπικού συμβούλου Σκαμνού κ. Γ. Αποστολόπουλου (από τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό), ενώ στη θέση του εμφανίζεται άλλος υποψήφιος σύμβουλος από την Οίτη. Εντυπωσιάζει το γεγονός καθ όσον η εκλογή του Σκαμνιώτη Συμβούλου, ευθύς μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την καταμέτρηση των ψήφων, ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία ασφαλής και αδιαμφισβήτητη. Ουδείς γνωρίζει, τουλάχιστον από το περιβάλλον του Συλλόγου Σκαμνού τον οποίο στην ουσία εκπροσωπεί ο κ. Γ. Αποστολόπουλος, αλλά και από το προσωπικό του περιβάλλον τί ακριβώς μεσολάβησε και άλλαξαν τα αποτελέσματα.

Σκαμνιώτες προβληματίζονται και αναλογίζονται, ανεξάρτητα από την τύχη της σχετικής προσφυγής, το ρόλο που διαδραμάτισε στην εκλογική αυτή αναμέτρηση η προμελετημένη διαίρεση των ψήφων του Σκαμνού σε πολλούς υποψηφίους. Οι Σκαμνιώτες δεν είδαν την κίνηση αυτή με την απαιτούμενη νηφαλιότητα και ψυχραιμία, αλλά κολακεύτηκαν θεωρώντας ο καθ ένας για τον εαυτό του ή το στενό του οικογενειακό περιβάλλον, ότι κάποιοι επί τέλους αναγνώρισαν στο πρόσωπό τους τις ειδικές γνώσεις και ικανότητές των να εκπροσωπήσουν το χωριό και να προωθήσουν τα ζητήματα που απασχολούν τον οικισμό και τους Σκαμνιώτες. Στην άλλη πλευρά αυτού του νομίσματος υπάρχει ωστόσο το μήνυμα “διαίρει και βασίλευε”!

Έτσι λοιπόν ο Σκαμνός κινδυνεύει για πρώτη φορά να υποβαθμισθεί στο τοπικό πενταμελές Συμβούλιο Σκαμνού – Οίτης με έναν μόνον Σύμβουλο, τον κ. Πολύκαρπο Αστρακά, από το συνδυασμό του κ. Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ).

Ολοκληρώνονται οι εργασίες ανακατασκευής του σπιτιού της Χαρίκλειας

Με σεβασμό στο παραδοσιακό στυλ, με βασικό υλικό την πέτρα και το ξύλο, οδηγούνται στο τέλος τους οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης του σπιτιού της Χαρίκλειας / Απόστολου Δοσούλα. Οι επεμβάσεις του Μηχανικού μας Απόστολου Δοσούλα μπορούν να θεωρηθούν υποδειγματικές, ιδανικό πρότυπο για όλους τους Σκαμνιώτες!

Συγχαίρουμε τους συγχωριανούς μας και τους ευχόμαστε κάθε χαρά και ευτυχία στο ανακαινισμένο σπίτι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *