FtS43- Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Νευρόπολη και όχι Ευρώπολη

Στο εντυπωσιακά καλαίσθητο ημερολόγιο των Σκαμνιωτών που το έχει αναρτήσει σε περίοπτη θέση στους χώρους των επιχειρήσεών του ο πολύ καλός φίλος του Σκαμνού Λευτεροχωρίτης επιχειρηματίας κ. Μιχάλης Φούρλας, παρατηρεί, και τον ευχαριστούμε, να χρησιμοποιείται για το πανέμορφο οροπέδιο του Καλλιδρόμου με τη λίμνη η λέξη “Ευρώπολη” αντί του ορθού “Νευρόπολη”. Προσχωρούμε κι εμείς με την άποψη του αγαπητού Μιχάλη. Η ΦτΣ είχε φιλοξενήσει παλαιώτερα κείμενα ιστορικού περιεχομένου γραμμένα με την εξαίσια πέννα του κ. Γιώργου Λ. Αστρακά και εκεί πράγματι είχε δοθεί και ερμηνευθεί σωστά ο όρος.

Ειλικρινά μας δίνει ιδιαίτερη χαρά όταν άνθρωποι πολυάσχολοι, από τα αδελφά χωριά της περιοχής μας, όπως ο Μιχάλης που διατηρεί στην Αθήνα (Μαρούσι) μονάδα παραγωγής ανδρικών ενδυμάτων υψηλής ποιότητας και ενημέρωσης σε μόδα, με δικό του δίκτυο καταστημάτων πωλήσεως, βρίσκει το χρόνο να ασχοληθεί., να κοινωνήσει των ζητημάτων της γεννέτειρας γης, να υποδείξει, να παρατηρήσει, να βοηθήσει, να αρθρώσει και εκφέρει έναν σωστό και συνετό λόγο με πολύ ευαισθησία και κοινωνική ευθύνη.

Δεν μπορούμε λοιπόν με την ίδια αυτή ευκαιρία να μην μεταφέρουμε εδώ μερικές από τις σκέψεις του αγαπητού μας Μιχάλη, που θα πρέπει να προσεχθούν. Τον εντυπωσιάζει, λέει, ευχάριστα αυτό το φαινόμενο που παρατηρείται στο Σκαμνό, όπου όλη η τοπική κοινωνία ανεξαίρετα, όπου κι αν ζει, με ό, τι και αν ασχολείται, συσπειρώνεται και ο καθένας με τον τρόπο του μετέχει και εισφέρει στο πολιτιστικό και εξωραϊστικό έργο μέσα από τον τοπικό Σύλλογο. Δυστυχώς, παρατηρεί ο Μιχάλης, υπάρχουν άνθρωποι που κατάγονται από παρόμοιες “φθείνουσες” περιοχές και που είχαν την καλή τύχη να επιτύχουν στη ζωή τους, σαν επιστήμονες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, αλλά δυστυχώς απέχουν, αδιαφορούν ή περιφρονούν και δεν υποστηρίζουν τον τόπο τους, εκεί που είδαν το φώς του κόσμου, εκεί που μεγάλωσαν, εκεί που αποκοιμήθηκαν, εκεί που ευρίσκονται οι γονείς και πρόγονοί των.

Η αείμνηστη Παγώνα Κοπελιά

Η αναφορά μας στο περασμένο φύλο της ΦτΣ στο θάνατο της συμπατριώτισσάς μας από τον Μπράλλο που έζησε στην Αθήνα συγκίνησε ιδιαίτερα τον κ. Γιώργο Λ. Αστρακά που μας αποκαλύπτει ότι η εκλειπούσα ήταν στενή οικογενειακή συγγενής του. Ο ίδιος αναφέρεται με λεπτομέρειες στη δράση αυτής της άξιας συντοπίτισσας, που τίμησε όσοι λίγοι το διάβα της απ αυτή τη ζωή, προσφέροντας μέσα από τον υγειονομικό κλάδο που υπηρέτησε, απλόχερα στον κάθε συνάνθρωπο, μα περισσότερο σε όλους τους συμπατριώτες μας, όχι μόνον από τον Μπράλο, αλλά και όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής, όταν οι περιστάσεις το κατέστησαν απαραίτητο. Η προσφορά της την καταξιώνει ως την “δική μας αδελφή Τερέζα” που μόνο το άκουσμα ότι ο πάσχων έλκει την καταγωγή του από τα δικά μας χωριά, ήταν αρκετό να την κινητοποιήσει για μία μεγάλη προσφορά, ξεκινώντας από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, τις εξετάσεις, τις χειρουργικές κλπ επεμβάσεις και μέχρι το εξιτήριο.

Ρήγας Φεραίος / Κώστας Π. Αποστολόπουλος

Καλής υποδοχής έτυχε το άρθρο και τα σχόλια στο προηγούμενο φύλλο της ΦτΣ για το Ρήγα και η αναφορά μας στον Σκαμνιώτη Ηρωα που διδάχθηκε και ακολούθησε τα βήματα του Ρήγα. Με την ίδια συγκίνηση ο κ. Γιώργος Λ. Αστρακάς, συμπληρώνει διορθώνει: “Πράγματι οι δύο Ιταλοί στρατιώτες πλησίασαν στο σπίτι της οικογένειας με το πρόσχημα να ζητήσουν αυγά, αλλά επειχείρησαν να προχωρήσουν περισσότερο θαμπωμένοι από τις πανέμορφες κοπέλλες, αδελφές του Ηρωα, οπότε και ο Κώστας έπληξε με τσεκούρι τον έναν εκ των δύο, χωρίς να τον σκοτώσει τουλάχιστον επί τόπου. Του επέφερε βαρύ τραύμα…Στη μάχη της Αράχωβας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών ο Σκαμνιώτης Ηρωας τραυματίσθηκε σοβαρά και δεν θανατώθηκε επί τόπου”. Ο αγαπητός Γιώργος, αντλώντας μαρτυρία από τον ίδιο τον Κώστα με τον οποίο συναντήθηκε στην περιοχή / περιβόλι Γρανισιώτη, εξιστορεί: “Ο τραυματίας χειρουργήθηκε σε μία σπηλιά από τον Γιατρό Κόκκαλη. Τα πρωτόγονα και ανεπαρκή μέσα, ωστόσο, δεν έφεραν το ποθούμενο αποτέλεσμα, αφού μετά την επέμβαση του γιατρού, το τραύμα κατέλειπε συρίγγιο, από το οποίο δεν γλύτωσε λίγο αργότερα ο γενναίος Σκαμνιώτης”. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση του πολεμιστή με το Γιώργο, εντοπίζεται σ αυτό το μεσοδιάστημα, μετά δηλαδή από την ανεπιτυχή χειρουργική επέμβαση.

Ευχαριστούμε το Γιώργο για τις συμπληρωματικές αυτές πληροφορίες που σχετίζονται με την πρόσφατη ιστορία του χωριού μας και την προσφορά συγχωριανών μας στην πατρίδα.

Ο Καθηγητής Θανάσης Φούρλας

Ο διαπρεπής Ελληνας, Αρχιγραμματέας της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με σύντομες διακοπές βρέθηκε για λίγο στην Ευρώπη. Στη Γερμανία που είναι η οικογένειά του, τα παιδιά του και για λίγο επίσης στην Ελλάδα. Μόλις δε για λίγο ακόμη και στο Λευτεροχώρι, τη γεννέτειρά του. Στελέχη του πολιτιστικού μας Συλλόγου, έσπευσαν να προετοιμάσουν κάποιες εκδηλώσεις τιμής στον μεγάλο συντοπίτη μας, που ωστόσο δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν αφού ο Καθηγητής είχε ένα ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα με συναντήσεις, ήδη προκαθορισμένες και δεν ήταν δυνατό να βρεθεί ούτε για ένα Σαββατοκύριακο στο Λευτεροχώρι, ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους διάσπαρτους Σκαμνιώτες που τιμούν και υπερηφανεύονται για τη δράση του συντοπίτη μας.

Εχουμε το τιμητικό καθήκον να μεταφέρουμε ωστόσο τα εγκάρδια χαιρετίσματα του Θανάση σε όλους τους Σκαμνιώτες και φίλους του Συλλόγου μας, μαζί με τα αισθήματα αγάπης και εκτίμησης προς όλους μας. Αισθήματα που καλλιεργούνται μέσα από την ΦτΣ που παίρνει στις ΗΠΑ, την έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Διακρίνει για την μικρή κοινωνία μας μία ζωντάνια και έφεση για πρόοδο, που τον συγκινεί. Επισημαίνει τη διάθεση για δουλειά και αφιλοκερδή προσφορά, “από το περρίσευμα καρδιάς”, όπως χαρακτηριστικά μας είπε.

Κάθε επαφή με άνθρώπους αυτού του πνευματικού διαμετρήματος είναι μία εμπειρία. Από ν αρχίσει και που να σταματήσει κανείς. Σημειώνουμε μόνο μία – δύο σκέψεις παρατηρήσεις του Θανάση:

Γερμανικές αποζημιώσεις

Πρόσεξε την αρθρογραφία μας. Εκτιμά ότι τα δάνεια προς την ναζιστική Γερμανία είναι σε κάθε περίπτωση απαιτητά. Είναι γεγονός ότι η Γερμανία της σήμερον μπορεί να παίζει τη δική της μουσική και να επιβάλλει τις θέσεις της προς την ανίσχυρη Ελλάδα, στα πλαίσια της ΕΕ, ωστόσο η χώρα μας δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις αξιώσεις της για την έντοκη αποπληρωμή των δανείων. Προς το σκοπό αυτό κινητοποιείται ήδη η ομογένεια των ΗΠΑ με την ενεργό φυσικά συμμετοχή του Θανάση και της Αρχιεπισκοπής, αφού από τις ΗΠΑ μπορεί να ασκηθεί ουσιαστική πίεση προς τη Γερμανία.

Η σκέψη και οι χειρισμοί αυτοί φαίνονται ορθοί και συμπληρώνουμε κι εμείς, αναλογικά την κίνηση των Εβραίων που εκπορεύθηκε από τις ΗΠΑ και ήδη κατάφεραν να υποχρεώσουν τις Ελβετικές τράπεζες να αναγνωρίσουν προς επιστροφή ποσά που τους άρπαξαν οι ναζί και τα κατέθεσαν σ αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα κατά την δύσκολη εκείνη περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Βεβαίως τώρα η διαφορά αυτή εστιάζεται όχι πλέον στην ουσία και στο βάσιμο της διεκδίκησης, αλλά στο ύψος των επιστρεπτέων ποσών, αφού οι Ελβετικές Τράπεζες επιστρέφουν μόνον 600 εκ $, ενώ οι Εβραϊκές Οργανώσεις αξιώνουν 20 δις $.

Ξενώνας Σκαμνού

Καλοχαιρέτησε την ιδέα των Σκαμνιωτών και έστειλε, όπως γνωρίζουμε και χρήματα για να λάβει μέρος στην ωραία προσπάθεια, αφού αυτή η πρωτοβουλία είναι απαραίτητη για την ανάδειξη του φαραγγιού του Ασωπού. Ο ίδιος ο Θανάσης μας μίλησε για τις Αρχαιότητες της περιοχής που είναι άγνωστες στο πλατύ κοινό και που ερευνούν Αυστριακοί επιστήμονες. Πρόκειται για σημεία που προσδιορίζονται κυκλικά πάνω στο χάρτη αν κανείς τραβήξει μία γραμμή με το διαβήτη, όπως Πυρά και τον αρχαίο οικισμό πάνω από τον Κούβελο, το τραπεζοειδές πλάτωμα, στις παρυφές της Οίτης, απέναντι ακριβώς από το Σκαμνό κλπ, όπως μας μίλησε στην περθσινή συνάντηση των ορειβατών στο Σκαμνό, ο Πρόεδρος του ΕΟΣ Λαμίας. Οι τόμοι των Αυστριακών επιστημόνων έχουν εν μέρει μόνον κυκλοφορήσει και ελπίζουμε με τη βοήθεια του Θανάση και των άλλων ειδικών επιστημόνων του Συλλόγου μας να μπορέσουμε να τους αποκτήσουμε και να τους μελετήσουμε. Να μάθουμε για τον τόπο μας, τα ιερά και τα όσιά μας, έστω μέσω Αυστρίας!

Ασφαλώς ο Ξενώνας θα είναι το σωστό ορμητήριο για επίσκεψη όλων αυτών των άκρως σπουδαίων σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, συμπληρώνει ο Θανάσης.

Κοπή χόρτων

Οπως έχει ήδη καθιαιρωθεί, ο δραστήριος Πρόεδρός μας, Κώστας Γέμελος, ανέθεσε σε εργάτες -με δαπάνες του Συλλόγου μας- την κοπή των χόρτων σε διάφορους κοινοτικούς χλωρους και καθαρίστηκαν οι δρόμοι. Συγχαρητήρια! Τα χόρτα εφέτος, λόγω και των βροχοπτώσεων της άνοιξης εμφανίσθηκαν τεράστια και ο κίνδυνος από επικίνδυνα ερπετά είναι προφανής. Ταυτόχρονα επισημαίνεται η αδιαφορία μερικών συγχωριανών γύρω από αυτές τις δραστηριότητες, λες και δεν τους ενδιαφέρουν!

Ο κήπος του Γιώργου του Στεφανή

Ο κήπος που δημιούργησε ο Γιώργος στο νέο όμορφο σπίτι του, προοιωνίζεται ως βασική υποψηφιότητα για βράβευση. Μας ειδοποιούν ότι είναι μία αξιέπαινη προσπάθεια που πρέπει να προβληθεί μέσα από τη ΦτΣ. Το κάνουμε ευχαρίστως διότι ο Γιώργος είναι σε κάθε του δραστηριότητα υποδειγματικός και το προσυπογράφουμε. Εκείνο όμως που δεν μας επισημαίνουν οι φίλοι μας, είναι ότι ειδικά για τον κήπο του Γιώργου, το βραβείο το δικαιούται μάλλον η αξιοθαύμαστη πεθερά του!

Βρύση Βασιλόπουλου

Η καλαίσθητη λιθόκτιστη κατασκευή και η βρύση στην άκρη του χωριού προς το Βαθύρεμα, απέκτησε και … ονοματεπώνυμο. Ορθώς το ΔΣ του Συλλόγου τιμά τον κ. Θανάση Βασιλόπουλο που παραχώρησε χωρίς αντάλλαγμα το χώρο όπου έγινε αυτή η ωραία κατασκευή. Μία καλαίσθηκη πινακίδα που τοποθετήθηκε από το Σύλλογο, καταγράφει το όνομα της βρύσης! Συγχαρητήρια σε όλους που συνέβαλαν σ αυτό το έργο που αποτελεί υπόδειγμα αισθητικής, αρχιτεκτονικού ύφους που ταιριάζει στον τοπίο και ήδη έχει υιοθετήσει ο Σκαμνός.

Ενα νέο παρκάκι στο Σκαμνό

Ολοκληρώθηκαν από το Σύλλογο οι εργασίες διαμόρφωσης του τριγωνικού χώρου που παραχωρήθηκε δωρεάν από την κα Αθανασία Ζαλαώρα και το γιο της Γιάννη, επίλεκτο μέλος του ΔΣ, στο δρόμο προς την παιδική χαρά. Το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει ευχάριστα. Εύγε!!! Θέλουμε κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες που συντίθενται από ωραία συστατικά. Στοιχεία που ικανοποιούν το μάτι, ενώ υποκρύπτουν και αντίστοιχη ψυχική ανάταση!

Γιάννης Τζανακάκης

Ο Γιάννης, αυτός ο υπέροχος Κρητικός και συνάμα αξεπέραστος Σκαμνιώτης, ο σύζυγος της Καίτης Τζιβάρα, ολοκλήρωσε κοντά στην παιδική χαρά το σπίτι του που προσθέτει αναμφίβολα ένα ακόμη καλό στολίδι στο χωριό. Η σκεπή από το κεραμίδι, τα ωραία πορτοπαράθυρα, οι βεράντες. Ο περίβολος προχωράει με λιθοδομές, απαραίτητο στοιχείο για το Σκαμνό. Και όμως, ενώ όλα πήγαιναν καλά, ο φίλος μας Γιάννης είχε ένα ατύχημα καθώς έπεσε από ένα ικρίωμα και έσπασε το πόδι του στην φτέρνα που θα τον υποχρεώσει σε μία κάπως μακρά περίοδο αποθεραπείας.
Εκφράζουμε τις εγκάρδιες ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση στο Γιάννη.

Βασιλάκης Δοσούλας

Ο Βασιλάκης μας υπεβλήθει με απόλυτη επιτυχία σε μία μικροεπέμβαση στο δεξί χέρι του, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Ευχόμαστε ολόψυχα το καλύτερο για τον Βασιλάκη. Ο ίδιος μας είπε ότι είναι ήδη πολύ ικανοποιημένος μόλις 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση και ετοιμάζεται για το Σκαμνό, όπου τον περιμένει η παρέα με τα Σκαμνιωτόπουλα που άρχισαν να δίνουν το καλύτερο χρώμα και τόνο στο χωριό.

Μακρύτερα από τον Μεγαλέξανδρο για το ελληνικό μεγαλείο!

Για τη δόξα του ελληνικού μεγαλείου και της Ρουμελιώτικης ψυχής, έφθασε η Σοφία Αδαμοπούλου (Sofia Adamson) από τη Σουβάλα (Πολύδροσο) στη Μανίλα των Φιλιππίνων, όπου μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, ίδρυσε μία Πανεπιστημιούπολη που συγκρίνεται μόνον με τις καλύτερες και μεγαλύτερες του Κόσμου!!

Πόσοι στ αλήθεια από μας το έχουν αυτό υπόψη τους;

Ο Καθηγητής Θανάσης Φούρλας, μας γράφει από τη Νέα Υόρκη:

Θάταν καλό να παρουσιάσει κάποιος το έργο δύο κοντοχωριανών μας στη μακρινή Μανίλα των Φιλιππίνων. Πρόκειται για τα αδέλφια Αδαμόπουλοι από τη Σουβάλα που μεταξύ άλλων ίδρυσαν εκεί ένα ολόκληρο Πανεπιστήμιο.

Ενα από τα λίγα εξωεπαγγελματικά μου αναγνώσματα τον τελευταίο καιρό ήταν και το βιβλίο της Σοφίας Αδαμοπούλου με τον τίτλο “Σοφία: Οδύσσεια στον 20ό αιώνα”, το οποίο περιγράφει την τολμηρή, πολυτάραχη και αλτρουϊστική ζωή της οικογένειας αυτής στην άλλη άκρη της γης! Ισως θα μπορούσαν να αναζητηθούν συγγενείς των στη Σουβάλα=Πολύδροσο… Πάντως θεωρώ ότι τέτοιες “βιογραφίες” πρέπει να προβάλλονται στα παιδιά μας κυρίως ως πρότυπα ρουμελιώτικης / ελληνικής λεβεντιάς και ανθρώπινης προσφοράς.

Και βέβαια συμφωνούμε απόλυτα με τον Καθηγητή. Εχουμε μεγάλη ανάγκη από τέτοια πρότυπα. Να ξεφύγουμε από τις πολλές μιζέριες που μας τριγυρίζουν καθημερινά, να πάρουμε λίγο καθαρό αέρα!

Θα κάνουμε ότι μας λέει ο επίσης διαπρεπής Ελληνας συντοπίτης μας. Στελέχη του Συλλόγου μας θα ερευνήσουν στο Πολύδροσσο. Παραγγείλαμε το βιβλίο στις ΗΠΑ.

Ο Φωτορεπόρτερ της ΦτΣ

Αστείρευτη η προσφορά του αγαπητού μας Τάκη Τζιβάρα. Οι φωτογραφίες που φιλοξενούνται στη ΦτΣ είναι με πρωτοβουλία και έμπνευση του Τάκη. Ευχαριστούμε Τάκη! Νάσαι πάντα καλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *