Εθνικοί κίνδυνοι

FtS43

Οι σχέσεις μας με τον εξ ανατολών γείτονα, δεν φαίνεται να ευρίσκονται στο καλύερο σημείο. Οσο και αν υποστηρίζεται ότι οι γείτονες εξωτερικεύουν, εσωτερικά των προβλήματα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις επικίνδυνες περιπλοκές στο Κυπριακό και το Αιγαίο. Περιπλοκές που γίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικές καθώς ο Πλανητάρχης Κλίντον, εκδηλώνεται και τοποθετείται πλέον ανοιχτά παρά το πλευρό της Τουρκίας.

Οι πιέσεις σε βάρος μας ακόμη και από το περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να ενδώσουμε και συνηγορήσουμε υπέρ της Τουρκίας στο ζήτημα των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων και γενικώτερα στο πλησίασμα της χώρας αυτής προς την ΕΕ γίνονται όλο και πιεστικότερες.

Δεν είναι πλέον λίγοι αυτοί οι ειδικοί παρατηρητές που βλέπουν όχι μόνο απλά θερμά επεισόδια στο Αιγαίο και τη Κύπρο, αλλά σύρραξη πολεμική. Ο Αμερικάνικος παράγοντας ελάχιστα ενδιαφέρεται για την πειστή εφαρμογή των διεθνών κανόνων και της διεθνούς έννομης τάξης. Αν καλώς ή κακώς η Τουρκία κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, αν το επεισόδιο στα Ιμια την καθιστά υπόλογη, αν οι ανεξάντλητες αξιώσεις της σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας πρέπει να αποδοκιμαστούν με σαφήνεια από τη διεθνή κοινή γνώμη. Ακριβώς το ίδιο θα πράξουν σε κάθε παραπέρα τοπικό θερμό επεισόδιο. Ορθώς ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, τουλάχιστον αυτή τη φορά, απέρριψε τις συστάσεις Κλίντον υπέρ της Τουρκίας, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Αγγλία.

Δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το σκηνικό θα αλλάξει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, υπέρ των θέσεών μας στην ΕΕ. Σημειώνουμε ότι την Προεδρία παίρνει μαπό την Αγγλία η Αυστρία την 01.01.999 για να την διαδεχθεί η Γερμανία την 01.07.99. Ανάγκη διασφάλισης μιας κάποιας μορφής λειτουργίας και ευελιξίας της ΕΕ θα επιβάλλει, και αυτό θα υολοποιηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δραστικό περιορισμό μέχρι και κατάργηση του veto των επί μέρους χωρών μελών. Αλλοιώς δεν μπορεί να προχωρήσει η ΕΕ της αύριον με τις 25 χώρες μέλη. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφίες και μία μοναδική φωνασκο΄θυσα χώρα μέλος, η Ελλάδα, κάλλιστα θα αγνοείται! Στο μέτωπο αυτό έχουμε να δουλέψουμε συστηματικά για την σφυρηλάτηση μιάς άλλης Ευρώπης, της Ευρώπης των Λαών.

Οι ίδιοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι μόνον έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή φοβούνται και απεύχονται οι Αμερικάνοι. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι εδώ είχε απόλυτα δίκαιο ο Ανδρέας Παπανδρέου που με την κάθετη στάση του απόρριψης κάθε διεκδίκησης σε βάροςμας, είχε δημιουργήσει σχετικά καλύτερες συνθήκες συνύπαρξης με την γείτονα. Αντίθετα τότε που υπήρξε και αυτός ενδοτικός, δεν άργησε να αντιληφθεί, να επισημάνει και να αναγνωρίσει εν τέλει το λάθος του.

Καλούνται οι Ελληνες να συμπεριφερθούν σαν Ελληνες και αυτό να το καταστήσουν σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις. Να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και για πραγματικό πόλεμο! Να δείξουν οι Ελληνες ότι είναι αποφασισμένοι, έτοιμοι για όλα, ακόμη, αν χρειασθεί, και για το “αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφίλων”. Να σταθούν και τοποθετηθούν όπως μας δίδαξε ο Λεωνίδας με το “μολών λαβέ”, οι πατεράδες και παππούδες μας με το “όχι” στον Ιταλό κατακτητή. Δεν μπορεί, θα πρέπει ασφαλώς στο DNA των νεοελλήνων να υπάρχουν τέτοια ψήγματα!

Την ίδια στιγμή η χώρα μας δίνει τη μάχη της να καλύψει τα κενά και να διορθώσει τα λάθη της δεκαετίας του 80, για να μην μείνει έξω από την Ευρώπη, όντας ήδη περίπου στην εξώπορτα, αφού είναι η μόνη χώρα μέλος που ήθελε και δεν είχε τις προϋποθέσεις να περιληφθεί σ αυτές τις χώρες που υιοθετούν από το 1999 το Ευρώ. Με φαύλους χειρισμούς και υπόλογες στάσεις, υποχωρήσαμε σταδιακά στην τελευταία θέση μεταξύ των 15 χωρών της Ενωσης με βάση τα κριτήρια σύγκλισης. Οπισθοχωρήσαμε απελπιστικά, αντί να εξελιχθούμε θετικά, αναβαθμίζοντας την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Στο εσωτερικό της χώρας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο η σοσιαλιστική μας Κυβέρνηση να πει τώρα πια στο λαό, σκληρές αλήθειες, ομολογώντας ταυτόχρονα τα εγκληματικά λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Να πει σε ισχυρές κάστες και συντεχνίες παρακοιμωμένων, ότι τώρα τους λέγει την αλήθεια και παλαιώτερα που τους ευνόησε σκανδαλωδώς και προκλητικά, έκανε λάθος. Γύρω απ αυτόν εξ άλλου τον άξονα διεξάγονται στην κυβερνητική παράταξη μάχες χαρακωμάτων. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, αποκαλύπτεται ξαφνικά ότι ενοικούν στον ίδιο κομματικό σχηματισμό. Σοβαρά τα προβλήματα και οι δυσχέρειες στις αποκρατικοποιήσεις σχεδόν αξεπέραστες. Η νεώτερη τομή στην Ολυμπιακή με σοβαρές αδυναμίες και ανεπάρκειες μάλλον οδηγεί σε μία από.. τα ίδια! Ανίσχυρη φαίνεται η Κυβέρνηση να εξηγήσει και να πείσει για την αναγκαιότητα των μέτρων. Καλά-καλά δεν πείθει ότι εφαρμώζει ικανοποιητικά το νόμο σε απλά ζητήματα δημόσιας τάξης. Προγραμματισμένη και, υποτίθεται, από κάθε πλευρά καλοοργανωμένη, ήταν η Συνέλευση των μετόχων της Ιονικής με την συμμετοχή και παρουσία Υπουργών της Κυβέρνησης και ωστόσο χουλιγκάνοι “συνδικαλιστές” που αγωνίζονται να διατηρήσουν την παρασιτικά των προνόμια εξευτέλησαν τους πάντες και τα πάντα. Ολα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων έστειλαν σαφή μηνύματα με εικόνες από την σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα, ότι σ αυτό εδώ τον τόπο χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για να πλησιάσει στην Ευρώπη και έτσι μάλλον με την Τουρκία μας εξομοιώνουν. Αυτοί που τοποθετούν τα χρήματά τους στη χώρα μας προβληματίζονται και ανησυχούν. Δυστυχώς τα γεγονότα αυτά δίνουν περισσότερο την εικόνα μιάς αναρχούμενης χώρας που δεν ξέρει τι θέλει και προς τα πού οδεύει.

Δεν είναι εικόνα κράτους αυτό που βλέπουμε και βιώνουμε τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι παραδεκτή εικόνα πατρίδας που έχει απέναντι την τουρκική απειλή! Φαινόμαστε ανάξιοι, αδύναμοι να δούμε, να αντιληφθούμε την εποχή μας. Κομματόσκυλα, εργατοπατέρες της συμφοράς, διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, νεόκοποι καπιταλιστές που μας προέκυψαν από μετατάξεις από το χώρο των σοσιαλιστών και από την άλλη πλευρά .. Από την άλλοι πλευρά οι πολλοί, οι αποκαμωμένοι ραγιάδες που πρέπει να πάρουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους.

Δυσκολίες λοιπόν στο πρόγραμμα ένταξής μας έστω το 2001 στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενοποίηση, δυσκολίες με τους κακούς γείτονες που οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε, όπως οι Ελληνες γνωρίζουν. Εξοπλιστικά προγράμματα παίρνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία. Πρόσθετες δαπάνες, πρόσθετες θυσίες και προ παντός συνοχή. Συνοχή και συναντίληψη των μεγάλων μας θεμάτων, σαν μία γροθιά, μία καρδιά, μία ψυχή. Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο ή βρισκόμαστε σε περίοδο βαθιάς κρίσης, σήψης και παρακμής; Πως θα μπορέσουμε όλοι οι Ελληνες μαζί να αφυπνησθούμε, να συνειδητοποιήσουμε επί τέλους την κατάσταση, τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα πριν να είναι πολύ αργά;
ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *