Κι όμως υπάρχει ελπίς!

FtS43

Οταν στο περασμένο φύλλο αναγγέλαμε με περισσή απογοήτευση της απόρριψη της επενδυτικής μας πρότασης για τον Ξενώνα του Σκαμνού, είχαμε ταυτόχρονα αποφασίσει, περισσότερο για λόγους ηθικής τάξεως να μην μείνουν οι Σκαμνιώτες άπραγοι μπροστά στην αδικία.

Και να που έχουμε σημάδια, ότι πράγματι τίποτα δεν χάθηκε! Η σημαντική όντως πρωτοβουλία, τηρουμένων των αναλογιών, για την ίδρυση ενός Ξενώνα με τις βασικές συνοδευτικές δραστηριότητες και υποδομές που θα δώσουν το απαραίτητο χρώμα, χρησιμότητα και λειτουργικότητα στο χωριό, δεν φαίνεται οπωσδήποτε ότι είναι μία ξεχασμένη υπόθεση! Ακόμη φαίνεται ότι δεν δικαιολογείται η μεγάλη απογοήτευση των Σκαμνιωτών μέσα από αυτή την δυσάρεστη εμπειρία, ότι δηλ. τίποτα δεν λειτουργεί σωστά σ αυτό τον τόπο κλπ.

Χωρίς να έχουμε τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τελικά στοιχεία για την ανατροπή της αρνητικής σε βάρος μας απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ -ΟΙΤΗ ΑΕ που προεδρεύεται, ως γνωστόν, από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Οίτης κ. Ανδρέα Παπανδρέου και διευθύνεται από τον Δήμαρχο Αμφίκλειας κ. Νικόλαο Γκιώνη, έχουμε να ανακοινώσουμε στους Σκαμνιώτες και τους πολυπληθείς φίλους του χωριού που υποστηρίζουν τον πολιτιστικό Σύλλογό μας και την πρωτοβουλία για τον Ξενώνα, τα εξής ουσιαστικά:

α) Ενστασή μας στην δευτεροβάθμια νομαρχιακή επιτροπή

Η ένστασή μας απασχόλησε την δευτεροβάθμια επιτροπή που λειτουργεί σε Νομαρχιακό επίπεδο. Η επιτροπή αυτή από στελέχη της Νομαρχίας Φθιώτιδος μελέτησε τα στοιχεία του φακέλλου, μετέβη στην έδρα της αναπτυξιακής εταιρίας στην Αμφίκλεια, άκουσε απόψεις, περιλαμβανομένων και των δικών μας μέσω εκπροσώπου μας. Η ίδια επιτροπή απεφάνθει και μάλιστα πριν εκδοθεί η δικαστική απόφαση από το αρμόδιο Δικαστήριο Λαμίας της διαδικασίας Ασφαλιστικών Μέτρων, ενώπιον του οποίου συζητήθηκε ήδη σχετική αίτηση του Σκαμνού.

Αν και η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής υπηρεσιακών παραγόντων, δεν αποφαίνεται κατηγορηματικά για την ένταξή μας στις ευεργετικές ρυθμίσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος Leader II, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στα πλαίσια της δικαιοδοσίας της, προχώρησε στην κατάρτιση γραπτής έκθεσης τόσο για τη δική μας, όσο και για τρεις άλλους ενιστάμενους φορείς. Με την έκθεση αυτή αναπέμπεται η υπόθεσή μας με συγκεκριμένες παρατηρήσεις και υποδείξεις, για επανεκτήμιση στο πρώτο κλιμάκιο αξιολόγησης. Την έκθεση αυτή έλαβαν στα χέρια τους εκπρόσωποί μας και έχει πράγματι ενδιαφέρον, αφού αποδοκιμάζει σε πολλά σημεία τις κρίσεις της πρωτοβάθμιας βαθμίδας και την απόρριψη της πρότασής μας. Στην ουσία μπορούμε να πούμε ότι το κείμενο αυτό τιμά τους συντάκτες του, στελέχη υπηρεσιών της Νομαρχίας κκ Νικόλαο Χριστοδούλου, Ευάγγελο Καρπέτα και Αλέξανδρο Σχορετσανίτη. Η τιμή αυτή εμμέσως πλην σαφώς αντικατοπτρίζεται στο μηχανισμό της Νομαρχίας που δείχνει να λειτουργεί με σωστές αρχές και δεν διστάζει να καυτηριάζει εσφαλμένες κρίσεις και συμπεριφορές ακόμη και αν αυτές προέρχονται από κάποιους “επώνυμους” τοπικούς παράγοντες του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Το κείμενο της έκθεσης είναι μεγάλο, αλλά σταχυολογούμε μερικά χαρακτηριστικά σημεία που αποτελούν συνάμα κόλαφο για όσους ανέλαβαν την ευθύνη απόρριψης της πρωτοβουλίας του Σκαμνού (το χρησιμοποιούμενο λεκτικό παρακάτω, αντλείται από την έκθεση και δεν είναι δικά μας λόγια):

• Αξιοπιστία χρηματοδοτικού σχεδίου

Αφ ής η επιτροπή έλαβε υπεύθυνη δήλωση και εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας εκπροσώπου της “Σκαμνός Αγροτουριστική ΑΕ”, η βαθμολογία (2) έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη.

• οικόπεδο -κτίριο

Η επιτροπή αξιολόγησης έλαβε υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών του οικοπέδου ότι το πωλούν στην “Σκαμνός Αγροτουριστική ΑΕ” και γι αυτό έπρεπε να βαθμολογηθούν όπως και οι υπόλοιποι επενδυτές.

• Βιωσιμότητα

Από τη στιγμή που η επένδυση χαρακτηρίζεται “βιώσιμη” θα πρέπει να λάβει το λιγώτερο το βαθμό της βάσης (10) και δεν μπορεί να βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση.

• Αποτελεσματικότητα / αύξηση κύκλου εργασιών

Από την εξέταση των στοιχείων των φακέλλων των ενισταμένων και σε συσχετισμό με φακέλλους που έχουν προεγκριθεί, πιστεύουμε ότι έπρεπε να έχουν βαθμολογηθεί τουλάχιστον πάνω από τη βάση οι επενδυτές “Σκαμνός Αγροτουριστική ΑΕ” …

• Αύξηση εισοδήματος

Για τους ίδιους λόγους έπρεπε οι ανωτέρω επενδυτές να βαθμολογηθούν τουλάχιστον πάνω από τη βάση.

• βελτίωση συνθηκών

Ομοίως ως ανωτέρω

• προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (#)

“Η συγκέντρωση ορειβατών στο Σκαμνό από ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους καταδεικνύει τη δυνατότητα προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με δεδομένο ότι υπάρχει το φαράγγι του Ασωπού από την κοίτη του οποίου περνούσε η “Ανωπαία οδός” που ακολούθησε ο Εφιάλτης οδηγώντας τους Πέρσες στα νώτα των υπερασπιστών των Θερμοπυλών. Για την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Ασωπός ήταν γιος του Πωσειδώνα και της Πηρούς ή του Δία και της Ευρυνόμης ή του Ωκεανού και της Τηθείας.

Από το γάμο του με τη Μερόπη, κόρη του ποταμού και Θεού Λάδωνα, απόχτησε δύο γιους, τον Ισμηνό και τον Πελάγοντα και πολλές κόρες, όπως η Νεμέα, Θήβη, Σαλαμίνα, Κλεώνη, Εύβοια, Σινώπη, Πλάταια, Αίγινα, Τανάγρα, που όλες έδωσαν τα ονόματά τους σε πόλεις.

Με άριστα το 20, πιστεύουμε ότι έπρεπε να πάρει τουλάχιστον τη βάση”.

(#) Δικό μας σχόλιο:
Εντονα αισθήματα χαρμολύπης μας διακατέχουν, όταν αυτές τις γνώσεις και ευαισθησίες που δεν διαθέτουν οι κοντοχωριανοί μας, τις βλέπουμε πλούσιες σε στελέχη της Νομαρχίας που πείθουν σαφώς ότι και ευθικρισία διαθέτουν, αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση δεν είναι ανελλήνιστοι!

• Ιδία συμμετοχή

Για τους λόγους που αναφέρουμε .. πρέπει να βαθμολογηθεί με βαθμό πάνω από τη βάση.

• Δυνατότητα λειτουργίας μετά την ολοκλήρωση του έργου

Η βιωσιμότητα της εταιρίας και η αξιοπιστία του χρηματοδοτικού σχεδίου συνηγορούν στο να βαθμολογηθεί η “Σκαμνος Αγροτουριστική ΑΕ” με μεγαλύτερο βαθμό, διότι η βαθμολογία του (2) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

• Οικονομική κατάσταση του επενδυτή

Με βάση το Καταστατικό της “Σκαμνος Αγροτουριστική ΑΕ” και τα παραστατικά που έχουν προσκομισθεί και έχουν γίνει δεκτά από την επιτροπή, η ως άνω εταιρία έπρεπε να βαθμολογηθεί με άριστα.

• Γνώσεις σε σχέση με το προτεινόμενο έργο

Τα στελέχη της υπό ίδρυση εταιρίας με επικεφαλής τον κ. …. ανώτατο στέλεχος του κορυφαίου τουριστικού οργανισμού της χώρας ….., θα έπρεπε να βαθμολογηθεί με μεγαλύτερη βαθμολογία.

• Εντοπιότητα

Η “Σκαμνός Αγροτουριστική ΑΕ” με βάση το Κατασταστικό της έχει έδρα το Σκαμνό, τα δε μέλη της εταιρίας καλύπτουν επαρκώς τις στεγαστικές ανάγκες και ως εκ τούτου θα έπρεπε η βαθμολογία να είναι πολύ μεγαλύτερη.

• Τελική παρατήρηση

Η Επιτροπή κρίνει ότι οι ενστάσεις των:

α) Σκαμνός Αγροτουριστική ΑΕ
β) ………………………….
είναι βάσιμες και ότι η αξιολόγηση των προτάσεων των ενισταμένων πάσχει και ο φορέας σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 287 (ΑΠ. 357593/5867/23.10.97) απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Γεωργίας, υποχρεούται να επανεξετάσσει, υπό το φώς των πορισμάτων της επιτροπής τις προτάσεις των ανωτέρω υποψηφίων επενδυτών.

β) Προσφυγή μας στο Δικαστήριο με αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων

Η αίτηση του Σκαμνού έχει σαν αντικείμενο να υποχρεωθεί η αναπτυξιακή εταιρία να θέσει στη διάθεσή μας, όχι μόνο τη δική μας βαθμολογία, αλλά και αυτή όλων των υπολοίπων υποψήφιων επενδυτών. Περαιτέρω να τεθούν στη διάθεσή μας οι τρεις πλήρεις φάκκελοι των τριών τελευταίων επενδύσεων που επελέγησαν. Τα στοιχεία αυτά αν και ζητήθηκαν κατ επανάληψη από την αρμόδια εταιρία, προσκρούσαμε στην πείσμονα άρνηση των αρμοδίων.

Η συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου στη Λαμία, έγινε ήδη και εκπρόσωποι του Σκαμνού παρέστησαν για να υπερασπισθούν το χωριό τους. Η δικαστική διερεύνηση υπήρξε ιδιαίτερα διεισδυτική και ενδελεχής παρά το ότι σε τέτοιες διαδικασίες δεν διατίθεται συνήθως αρκετός χρόνος. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής ΑΕ, Δήμαρχος Αμφικλείας κ. Νικόλαος Γκιώνης, που δέχθηκε, παρά τις επικλίσεις της ιδιότητάς του, ως αιρετού άρχοντος, μέσα από την όλη διαδικασία, το απαιτούμενο μάθημα. Το μάθημα της “διαφάνειας”, όπως χαρακτηριστικά και με έμφαση τόνισε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου εκκρεμεί και δεν μπορούμε να μαντέψουμε το αποτέλεσμα. Απλά μπορούμε να πούμε με βάση τη διαδικασία, την ανταλλαγή των επιχειρημάτων μεταξύ των δύο διαδίκων πλευρών, τις παρεμβάσεις των Δικηγόρων και τα σχόλια της Προέδρου, ότι μάλλον η αίτησή μας θα γίνει δεκτή, οπότε οι Σκαμνιώτες θα μπορούν να κρίνουν και οι ίδιοι αν πράγματι αδικήθηκαν ή αν θα πρέπει να δεχθούν την απόρριψη της πρότασής των.

Ο κ. Ν. Γκιώνης, ευπροσήγορος και ευθύς άνθρωπος, έστω και εκ των υστέρων και μετά την δίκη, δέχθηκε να πιεί φιλικά έναν καφέ μαζί μας και έκανε σύντομο σχόλιο, πλήν με σημασία, όταν μονολογώντας ανέφερε: “τί ήθελα εγώ να μπλέξω με την Οίτη”.
ΓΝΑ

Επί του πιεστηρίου:

Ενώ η ΦτΣ βαίνει προς εκτύπωση έχουμε τα νεώτερα:

Προς μεγάλη μας έκπληξη το Δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων δεν επέβαλε την χορήγηση των στοιχείων που ζητούνται από την αναπτυξιακή εταιρία ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ-ΟΙΤΗ ΑΕ. Η απόφαση αιτιολογείται με το σκεπτικό ότι δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος για τη λήψη αυτού του μέτρου. Προφανώς το Δικαστήριο κρίνει αρκετή τη διαδικασία ένστασης σε διοικητικό επίπεδο, όπου έχουμε προσφύγει.

Ο επόμενος κεραυνός δεν αργεί κι αυτός:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της αναπτυξιακής εταιρίας στην Αμφίκλεια σε ειδική συνεδρίασή του ασχολήθηκε με την αναπομπή της υπόθεσής μας για επανεξέταση από την Νομαρχιακή επιτροπή και αποφάσισε την … απόρριψη της αναπομπής, καταλήγοντας και πάλι στο ίδιο αρχικό της αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα και πεισματικά αποφεύγεται η παροχή κάθε άλλου στοιχείου σύγκρισης με τις επιλεγμένες επενδυτικές προτάσεις.

Ετσι λοιπόν στο σκεπτικό της νέας εισήγησης αναγνωρίζεται στους Σκαμνιώτες σωστή φιλοσοφία στα πλαίσια του υπόψη προγράμματος, πολύ καλή μελέτη / φάκελλος σε αρχιτεκτονικά σχέδια και οικονομοτεχνικά, αλλά .. δεν φαίνονται αρκετά να μεταπείσουν τον εισηγητή! Αναγνωρίζεται ότι η πρόταση του Σκαμνού αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει ολόκληρο τον οικισμό (πόσοι άραγε συνυποψήφιοι το έχουν αυτό προτείνει;), αλλά προβληματίζει τον εισηγητή το γεγονός ότι στην πρόταση περιλαμβάνονται και μη μόνιμοι κάτοικοι του Σκαμνού. Αναγνωρίζεται από τον εισηγητή ότι στην Σκαμνιώτικη πρωτοβουλία βλέπουν αρκετούς με οικονομική ευρωστία, αλλά διερωτάται αν στη συνέχεια αυτοί οι συγχωριανοί θα διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους πέραν του 25% που ήδη κατέθεσαν (πόσοι άραγε από τους προτιμηθέντες συνυποψήφιους έχουν ήδη καλύψει την ιδία των συμμετοχή, εάν μάλιστα δεν είναι και τόσο εύρωστοι οικονομικά, όπως εμμέσως πλην σαφώς επισημαίνεται;). Αναγνωρίζεται ότι η ανάδειξη του φαραγγιού του Ασωπού είναι σημαντική υπόθεση, αλλά τελικά και όλως περιέργως δεν φαίνεται ότι και το στοιχείο αυτό είναι ικανό να μεταπείσει τον εισηγητή και το ΔΣ. Δέχεται ο εισηγητής ότι οι Σκαμνιώτες διαθέτουν υπεραρκετή τεχνογνωσία για την υλοποίηση της πρότασής των, αλλά, όλως περιέργως και αυτό δεν μπορεί να τους πείσει! Μα πώς τους έπεισαν επί τέλους οι άλλοι συνυποψήφιοι; Δεν υπολογίζουν επί τέλους τίποτα;

Είναι δύσκολο να μετριασθούν οι εύλογες υποψίες μας με όλα τα παραπάνω. Οι κύριοι διαχειριστές των Ευρωπαϊκών πόρων δεν έχουν πεισθεί για τις αρετές της διαφάνειας, υποχρεούμαστε με λύπη μας να πιστέψουμε. Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος από το Πολύδροσο, κ. Τζιβάρας, αποχώρησε από αυτό το όργανο διαχωρίζοντας τη θέση του. Ο Γενικός Διεθυντής της ίδιας αυτής εταιρίας έθεσε σε κυκλοφορία επιστολή του προς τους μετόχους της εταιρίας αυτής με εντυπωσιακές καταγγελίες.

Σημειώνεται, ότι οι αρμόδιοι του Υπουργείου Γεωργίας στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μας συμβούλεψαν χωρίς δισταγμό να προσφύγουμε στην δευτεροβάθμια επιτροπή, πριν καταφύγουμε στις Βρυξέλλες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *