Ρήγας Βελεστινλής, ο Θετταλός

FtS42

200 χρόνια από τον στραγγαλισμό του

Πριν 200 χρόνια, στο Βελιγράδι, ο Ρήγας και οι σύντροφοί του “ΣΥΝΩΜΟΤΕΣ” (Αργέντης, Νικολίδης, Κορωνιός, Καραντζάς, Τουρούντζιος, Αδελφοί Εμμανουήλ), με φιρμάνι του Σουλτάνου στραγγαλίστηκαν και τα κορμιά τους πετάχτηκαν στον Ιστρο ποταμό.

Ετσι έφυγε πρόωρα αυτός που είπε:

Όποιος ελεύθερα συλλογάται,
συλλογάται καλά!
Και τραγούδησε,
Ως πότε παλλικάρια να ζούμεν στα στενά
μονάχοι σα λιοντάρια, στις ράχες, στα βουνά;

Ηταν ο νεαρός Ρήγας που μικρός στο χωριό του, Βελεστίνο, δεν άντεξε την προσβολή που έκανε στον πατέρα του, ο Τούρκος Μουσταφά και τον σκότωσε, με συνέπεια να φύγει στα βουνά και να τραγουδήσει,

Καλλιό ‘ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή
παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή

Ηταν ο Ρήγας Βελεστινλής, ο επαναστάτης με τα πολεμικά του τραγούδια.
Ηταν ένας μεγάλος Ελληνας που έπεσε θύμα της προδοσίας.
Ηταν ένα άλλο Ελληνόπουλο που περίμενε ένα Μεγάλο Αλέξανδρο, να σώσει το Ελληνικό γένος από τη σκλαβιά.
Ηταν αυτός που έπαιξε και τραγούδησε και χόρεψε τον ΘΟΥΡΙΟ ΤΟΥ με την καλαμένια του φλογέρα και ορκίστηκε:

Ω Βασιλεύ του Κόσμου ορκίζομαι σε Σε
στη γνώμη των Τυράννων να μην ελθώ ποτέ.

Είναι αυτός που είπε, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή και χαθεί στη λασπερή κοίτη του ποταμού, σκοτώνοντας με τις αλυσίδες που ήταν δεμένος τον Τούρκο δημιό του:

Ετσι αποθνήσκουν οι γίγαντες
Εγώ έσπειρα, έρχονται άλλοι να θερίσουν.

Και η ώρα του θέρους έφθασε: Με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Με την Επανάσταση του 1821. Με το λυτρωμό του γένους.

Ηταν ο Ρήγας που οραματιζόταν μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ όλων των Βαλκανικών λαών, που δεν πραγματοποιήθηκε, με συνέπεια μέχρι σήμερα να μην έχει θελελιωθεί η Ειρήνη, στη Χερσόνησσο του Αίμου. Τα μηνύματα του Ρήγα και σήμερα είναι πολύ επίκαιρα. Ο Ρήγας ίσως σήμερα είναι πιο απαραίτητος από κάθε άλλη φορά. Είναι καιρός να πάρουμε πρωτοβουλίες.

12.03.1998
Γεώργιος Πούλιος, Δικηγόρος Αθηνών

Σχόλιο σύνταξης:
1) Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον διακεκριμένο Νομικό και σκεπτόμενο Ελληνα κ. Γεώργιο Πούλιο, που η αγάπη του για το φαράγγι του Ασωπού και τη φύση, μέσα από τις τάξεις του ορειβατικού / Φυσιολατρικού Ηλιούπολης ήταν η ευτυχής αφορμή να γίνει ένας ξεχωριστός και επίτιμος φίλος του Σκαμνού. Είναι τιμή και χαρά μας να φιλοξενούμε τέτοια κείμενα στη ΦτΣ. Η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρώπους σαν τον Γιώργο, τους έχει μεγάλη ανάγκη για να μας υπενθυμίζουν τους σωστούς προσανατολισμούς στα βήματα και τη στάση της ζωής μας.
Θα το εκτιμήσει ασφαλώς ο Γιώργος σα μάθει ότι τις παραινέσεις του Ρήγα είχε υιοθετήσει ο δικός μας, αείμνηστος Κώστας Π. Αποστολόπουλος, όταν στις δύσκολες μέρες του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου που βρήκε το Σκαμνό, λόγω Γεωγραφίας, στο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, δεν είχε δεύτερη σκέψη, βλέποντας -αυτός ο Σκαμνιώτης ήρωας- τους Ιταλούς κατακτητές να επιχειρούν προσβολή της οικογένειάς του. Μόνο την υπόδειξη του Ρήγα μπορούσε να ακολουθήσει! Εκτέλεσε επί τόπου τους κατακτητές και μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του, εγκατέλειψε το χωριό και στελέχωσε τις τάξεις του ΕΛΑΣ στο βουνό, για να αφήσει την πνοή του αργότερα σε φονική μάχη κατά του Γερμανού κατακτητή.

2) Τον Μάϊο 1998 θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο στο Βελιγράδι με θέμα “Ρήγας Βελεστινλής και Βαλκανικοί Λαοί”. Ταυτόχρονα θα γίνουν τα εγκαίνια της νεοσύστατης έδρας νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, που υποστηρίζεται από το Μεσογειακό Βαλκανικό Κέντρο. Στο συμπόσιο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν 20 ιστορικοί και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Σερβία. Το Μεσογειακό Βαλκανικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα, όπως θεατρικές παραστάσεις με Ελληνες και Σέρβους ηθοποιούς, μουσικές εκδηλώσεις κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *