Φαράγγι Ασωπού

FtS38

Β Πανελλήνια συνάντηση για τη διάσχιση του φαραγγιού Ασωπού με την πρωτοβουλία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Λαμίας

Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997

Μόλις και κατά τη διάρκεια εκτύπωσης της ΦτΣ μας κοινοποιείται το Πρόγραμμα που ενδιαφέρει πολλούς συγχωριανούς που είναι φυσικό να υποστηρίζουν τον ΕΟΣ για το φαράγγι του Ασωπού αφού το σημείο εκκίνησης ευρίσκεται στο χωριό μας, το Σκαμνό.

Πρόγραμμα

Σάββατο 27 Σεπτέμβρη:

Προσέλευση από 7 μμ στο χώρο κατασκήνωσης του χωριού Σκαμνός

Στις 9 μμ σύντομος χαιρετισμός και προσφορά φαγητού.

Κυριακή 28 Σεπτέμβρη:

θ πμ συγκέντρωση με τους προσερχόμενους αυθημερόν και αναχώρηση.

Ώρα 12:30 – 1:00 μμ τέλος πορείας στη γέφυρα Ασωπού στην ΠΕΟ Λαμίας – Αθηνών.

Απαραίτητος εξοπλισμός για τη διάσχιση:

α) Μαγιό ή σορτς β) Δεύτερα στεγνά ρούχα

Πληροφορίες:
ΕΟΣ Λαμίας, Παλαιολόγου 5, Τελ. & Φαξ 0231 26786

Σημείωση:
Η έγκαιρη πληροφόρηση του Συλλόγου μας για τη συμμετοχή, ιδίως κατά την 27.09., θα διευκολύνει την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων.

Η πρόσκληση / ανακοίνωση συμπληρώνεται από ένα ωραίο / κατατοπιστικό κείμενο για το Φαράγγι Ασωπού:

Ένα ξεχωριστό κομμάτι, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο κέντρο της Φθιωτικής Γής αλλά και της χώρας μας. Ενα στενό πέρασμα που σχηματίζουν πανύψηλες κάθετες βουνοπλαγιές της Οίτης και του Καλλιδρόμου. Ενα φαράγγι που οδηγεί τα νερά της ανατολικής Οίτης στο Σπερχειό ποταμό και μέσω αυτού στο Μαλιακό Κόλπο, δημιουργώντας έναν υγρότοπο τεράστιας οικολογικής σημασίας.

Το φαράγγι είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Στην έξοδό του, στις παρυφές της Οίτης και του Καλλιδρόμου στην νοτιοανατολική πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, βρισκόταν η αρχαία Ηράκλεια (Τραχίνα) που ήταν μία από τις πέντε πόλεις στο Βασίλειο του Αχιλλέα.

Στο κέντρο του φαραγγιού προς την πλευρά της Οίτης δεσπόζει ο “Κούβελος” στην κορυφή του οποίου υπήρχε αρχαίος οικισμός. Η πανέμορφη διαδρομή που περνά κάτω από τη σιδηροδρομική γέφυρα της Παπαδιάς και καταλήγει στη γέφυρα του Ασωπού στο τέλος του Φαραγγιού, διαρκεί περίπου πέντε ώρες.

Η καλύτερη περίοδος για το πέρασμά του, είναι το καλοκαίρι και οι πρώτοι μήνες του φθινοπώρου. Τότε που λιγοστεύουν τα νερά του, τα οποία στα στενά περάσματα φθάνουν στο ύψος του ενός και πλέον μέτρου, αναγκάζοντας τους επισκέπτες να φορέσουν το μαγιό τους.

Ο Σύλλογός μας θέλοντας να συμβάλλει στη προβολή των μονοπατιών, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όρισε την 28 Σεπτέμβρίου 1997 ως ημέρα περάσματος του Ασωπού και καλεί όλους τους ορειβατικούς Συλλόγους αλλά και όσους ενδιαφέρονται να διασχίσουν ένα όμορφο κομμάτι της Ελληνικής Γης, να προγραμματίσουν τη συμμετοχή τους σ αυτή την εκδήλωση.

Με ορειβατικούς χαιρετρισμούς

ΕΟΣ Λαμίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *