Ο Πρόεδρος της Κοινότητας στο Σκαμνό

FtS38

Στις 17.08.1997 επισκέφθηκε το χωριό ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Παπανδρέου και είχε συνομιλία με συγκεντρωμένους συγχωριανούς μας.

Το περιεχόμενο της συζήτησης συνοψίζεται στα εξής:

1. Γενική ενημέρωση από τον Πρόεδρο

Ο κ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέσθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του, στο Σκαμνό, ενώ ενημέρωσε και για τις εξελίξεις σχετικά με τη συγχώνευση των Κοινοτήτων που μας φέρνουν να υπαγόμαστε στο Μοσχοχώρι.

Ο Πρόεδρος τόνισε εκ προοιμίου ότι ο αριθμός των καταγραμμένων στο χωριό ως μόνιμων κατοίκων, είναι καταλυτικό στοιχείο στα χέρια της Κοινότητας. Τα διάφορα κονδύλια για έργα και υποδομές χορηγούνται με κριτήριο τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων. Απευθύνεται έκκληση να προσέξουν τουλάχιστον στο μέλλον οι Σκαμνιώτες αυτό το σημείο, σε τρόπο που να περιληφθούν στην Απογραφή του 2001 στο χωριό. Η τελευταία απογραφή του πληθυσμού της χώρας, έγινε το 1991.

Παρά τον ανωτέρω δυσμενή παράγοντα, έγιναν έργα πολλά και ουσιαστικά, που μιλάνε από μόνα τους, όπως:

* ο ηλεκτροφωτισμός στην μεγάλη οδική διασταύρωση / κόμβο

* η ασφαλτόστρωση σχεδόν του συνόλου του οδικού δικτύου του οικισμού

* η αντικατάσταση του παλαιού και επικίνδυνου για την υγεία των κατοίκων δικτύου ύδρευσης, με νέο από σωλήνες PVC. Οι συγχωριανοί επιβαρύνονται με τη δαπάνη σύνδεσης της παροχής ύδρευσης από το κεντρικό δίκτυο και καλούνται να εγκαταστήσουν τους μετρητές κατανάλωσης νερού σε επισκέψιμο εξωτερικό χώρο

* Η πλατεία που ευρίσκεται πίσω από την Εκκλησία και μέχρι του σημείου βεβαίως που έχει περαιωθεί. Απομένει ένα μπετόν και στη συνέχεια εκτιμάται ότι ο Σύλλογος θα μπορέσει να κάνει μία επίστρωση από πλάκες Πηλίου.

Ο Πρόεδρος τόνισε την προσπάθεια και το έργο που επιτελείται από το Σύλλογο των Σκαμνιωτών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας της Κοινότητας και του Συλλόγου, έχουν μέσα σε λίγα χρόνια, αλλάξει ριζικά την εικόνα του χωριού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε και τους κοινοτικούς μας Συμβούλους να τοποθετηθούν. Εκείνοι προτίμησαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων συγχωριανών.

Η κεντρική ιδέα των θεμάτων που στη συνέχεια με τη μορφή ερωτήσεων και διευκρινήσεων, απασχόλησαν τη συγκέντρωση, συνοψίζονται στα εξής:

1. Έλεγχος ποιότητας νερού με αφορμή τα κρούσματα που παρατηρήθηκαν πρόσφατα. Επιβάλλεται έλεγχος. Γίνεται χλωρίωση; Από ποιόν; Ποιές ποσότητες; Κάθε πότε; Υπάρχει υπεύθυνος γι αυτό;

Υπάρχει εξ άλλου πρόβλημα πίεσης του νερού. Ωστόσο επισημαίνεται ότι ένα νέο έργο κατασκευής υπερυψωμένης δεξαμενής, παραπέμπει σε σημαντική δαπάνη. Το πρόβλημα επιτείνεται επειδή αυξήθηκαν τα σπίτια με ραγδαίο ρυθμό.

2. Ποιότητα των ασφαλτοστρώσεων που έγιναν πρόσφατα

Τα συνεργεία είπαν “ό, τι μας πληρώνουν φτιάχνουμε!”. Ο Πρόεδρος επισημαίνει ότι εκκρεμεί η παραλαβή και παράδοση του έργου. Επισημαίνεται ότι δεν έγινε αντιολισθητική άσφαλτος τουλάχιστον σε σημεία του οδικού δικτύου που κρίνεται απολύτως απαραίτητο. Ομοίως τίθεται το θέμα με την έλλειψη μέριμνας για τη συλλογή των όμβριων υδάτων στους δρόμους. Ακόμη και η υφιστάμενη σχάρα στο σχολείο, καλύφθηκε από άσφαλτο!

3. Παραλήφθηκαν, παλαιοί δρόμοι. Θα τακτοποιηθούν με απόλυτη προτεραιότητα, όπως πχ. δρόμος προς Γ. Αποστολόπουλο, Στέλιο (Ασπρόστρατα).

4. Ο κεντρικός συνδετήριος δρόμος πάνω από το Θύμιο Τζιβάρα, σκάει και χαλάει. Ανάγκη για επισκευή, ίσως μέσω ΔΕΚΕ με επισπεύδουσα την Κοινότητα.

5. Καθαρισμός του δρόμου προς τον Άγιο Ευστάθιο.

6. Ο λιθόκτιστος τοίχος πάνω από την Τρανή Βρύση (ξερολιθιά) έχει άμεση ανάγκη από συντήρηση, αλλιώς θα πέσει. Άρχισε να υποχωρεί. Κοινότητα ; ΔΕΚΕ;

7. Να προσεχθεί ο δρόμος προς Ασπρόστρατα. Εκτός από το Στέλιο, διέρχεται από πολύ καλά οικόπεδα.

Οι τσιμεντοστρώσεις να καλύπτουν ολόκληρο το πλάτος του δρόμου ώστε να αποφεύγονται καταπατήσεις σε βάρος των κοινοτικών οδικών δικτύων.

8. Τσιμεντόστρωση, πλακόστρωση όλου του χώρου μεταξύ του σχολείου και της Εκκλησίας. Το ίδιο για το κομμάτι που τώρα είναι με χώμα.

9. Το δρομάκι που τσιμεντοστρώθηκε προς Αθανασία Γ. Ζαλαώρα, έχει ελαττώματα και ήδη κρίνεται ακατάλληλο.

10. Να γίνει κάτι με την αυθαίρετη τοποθέτηση απειράριθμων πινακίδων στη μεγάλη διασταύρωση. Αντιαισθητικό θέαμα. Ενημέρωση ΔΕΚΕ από Κοινότητα. Υπόμνημα Συλλόγου, δεν απέφερε μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα.

11. Πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων

Τί θα γίνει με το ζήτημα που γίνεται σοβαρό; Να τοποθετηθεί κάδος κάτω από το σπίτι Βασιλόπουλου.

12. Ηλεκτροφωτισμός οδικού δικτύου

Ανάγκη για το μεγάλο δρόμο (συνδετικό) και τα σπίτια που γίνονται εύκολα στόχοι διαρρηκτών. Επίσης για αποφυγή ατυχημάτων κατά τη νύχτα που ήδη έχουν συμβεί. Σπίτι Γ. Αποστολόπουλου. Ευθ. Τζιβάρα μέχρι Γούπατο και συνέχεια κάτω μέχρι Αθ. Γ. Ζαλαώρα.

13. Αίτημα του Προέδρου προς τον κ. Κ. Γκόλφη να παραχωρήσει το μικρό τριγωνάκι κάτω από το Ιατρείο για να γίνει ένα μικρό καφενείο.

14. Από το σχολείο, το κυλικείο και το Ιατρείο ζητά η Κοινότητα και η Εκκλησία να έχουν επίσης κλειδιά για να διοργανώνουν εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα θα συμβάλουν στις αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις.

15. Το κτίριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και το κτίριο του σχολείου θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν διατηρητέα κτίρια και να υποστηριχθεί η αναστήλωση, συντήρησή των. Η Κα Γ. Δοσούλα υπόσχεται να ερευνήσει το θέμα στις αρμόδιες αρχές και διατηρεί βάσιμες ελπίδες για μία καλή έκβαση στην προσπάθειά της.

16. Χρονοδιάγραμμα

Ο κ. Γιάννης Ζαλαώρας παρακάλεσε για ένα χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των ανωτέρω έργων, ενώ ο Πρόεδρος έδωσε τις εξής προτεραιότητες:

α) Δρόμος Γ. Αποστολόπουλου, β) Δρόμος Ντάου γ) ένα δρόμο ακόμη (δεν ακούστηκε καλά) δ) Θα σταλεί υγειονομική επιτροπή για το νερό ε) Ζητήθηκε μελέτη μηχανικού για τη διαχείριση των όμβριων.

Ο Πρόεδρος δευτερολογώντας, καλοχαιρέτησε τις συναντήσεις αυτού του είδους, που ζήτησε να γίνονται σε συχνότερα διαστήματα, επειδή είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικές, βοηθούν στο να επισημαίνονται τα προβλήματα και να επιδιώκεται στη συνέχεια η βέλτιστη επίλυσή των. Τονίζει ότι η καθυστέρηση ή μη εκτέλεση κάποιων έργων δεν πρέπει να αποδίδεται σε έλλειψη καλής διάθεσης, αλλά σε έλλειψη πόρων και διατυπώνει την λύπη του ότι σε επίπεδο δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης τίποτα δεν μπόρεσε να εξοικονομήσει. Για τους πόρους που εξασφάλισε ποσού 30 εκ δρχ χρειάσθηκε να κινηθεί στην Αθήνα.

Ο κ. Φάνης Σκαρής εκφράσθηκε με εγκωμιαστικά λόγια για το έργο που επιτέλεσε ο Πρόεδρος και οι κοινοτικοί Σύμβουλοι. Ενώ ο Παπα-Στάθης, πρόσφερε στον Πρόεδρο σε ένδειξη ευαρέσκειας για το έργο του, μία εικόνα.

Απόστολος Δοσούλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *