Προετοιμαστείτε για την κτηματογράφηση

FtS36

Έστω και αργά, το ύψιστης σημασίας για τον τόπο μας, κτηματολόγιο, προχωρεί.

Η εθνική κτηματογράφηση ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά μας. Ας αρχίσουμε λοιπόν να προετοιμαζόμαστε, γιατί όσο κι αν καθυστερεί εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ, η προώθηση του σχετικού Νομοσχεδίου στη Βουλή, που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του κτηματολογίου σε όλα τα θέματα, για τη μεταβίβαση χωρίς προβλήματα από τα υποθηκοφυλακεία στο σύστημα κτηματολογίου, δεν θα πρέπει να ευρεθούμε απροετοίμαστοι.

Εμείς ωστόσο θέλοντας να συμβάλλουμε στην όλη προσπάθεια του κράτους, ας φροντίσουμε να ..”μαγειρέψουμε πριν πεινάσουμε”.

Σύμφωνα λοιπόν με την υφιστάμενη Νομοθεσία, όταν κάποια περιοχή κηρυχθεί υπό κτηματογράφηση, πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τις προβλεπόμενες δηλώσεις ιδιοκτησίας σε ειδικό έντυπο που θα τους δοθεί. Επίσης πρέπει να δώσουν σε απλά αντίγραφα, ό,τι στοιχεία υπάρχουν για τις υπόψη ιδιοκτησίες, ήτοι συμβόλαιο, τοπογραφικό διάγραμμα, κληρονομιά και οτιδήποτε άλλο υπάρχει.

Εάν δεν κάνετε τη ζητούμενη δήλωση, τότε θα έχετε να αντιμετωπίσετε ένα πρόστιμο που ξεκινά από 50.000 δρχ έως 500.000 δρχ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και επίσης πρέπει να γνωρίζετε, ότι παράλληλα κάθε εμπράγματη δικαιοπραξία, για την εν λόγω ιδιοκτησία, θα είναι απολύτως άκυρη. Για οικόπεδο, δεν θα εκδίδεται άδεια οικοδομής.

Όμως μην πανικοβάλλεστε με τα πρόστιμα, την ακυρότητα δικαιοπραξιών, την μη έκδοση οικοδομικής άδειας, εφ όσον παραλείψατε να υποβάλετε τη σχετική δήλωση. Όλα αυτά μπορούν να αρθούν αν έστω και καθυστερημένα υποβάλλετε την εν λόγω δήλωση, δηλ. πέραν της προκαθορισμένης ημερομηνίας. Προσέξτε όμως πολύ γι αυτά που θα δηλώσετε. Σε περίπτωση που αυτά είναι ψευδή, τότε θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ποινές φυλακίσεως σύμφωνα με τον Νόμο 1599/1990.

Απόστολος Δοσούλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *