Ας προσέξουμε περισσότερο το φυσικό περιβάλλον

FtS35

Αν με ρωτούσατε να σας πω ποιά θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη αλλοίωση που υπέστη το φυσικό περιβάλλον στο χωριό μας, στον Σκαμνό, θα σας απαντούσα χωρίς δισταγμό ότι είναι εκείνη που προήλθε από την κατασκευή του δρόμου πάνω απ’τό χωριό.

[Η βρύση στη θέση Χαλάστρα, εξαφανίσθηκε από το νέο μεγάλο δρόμο. Στη φωτογραφία ο Δημήτρης Ι. Τζιβάρας με την κόρη του Κούλα και τον εξάδελφό του Αργυρίου]

vrisixalastra

Ασφαλώς, οι περισσότεροι θα πουν ότι η κατασκευή αυτού του δρόμου ήταν απαραίτητη για το χωριό. Σωστότερα ίσως θα ήταν να λέγαμε ότι επρόκειτο για ένα “αναγκαίο κακό”. Διότι, ό,τι κερδίσαμε σε επικοινωνία, το πληρώσαμε αρκετά ακριβά με την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. ( Πάλι καλά που ο δρόμος πέρασε σύρριζα απ’ το χωριό κι όχι από μέσα….).

Οι δρόμοι γενικώς θεωρούνται μία απ’ τις πρώτες και συχνότερες αιτίες υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα οι μεγάλοι δρόμοι που διανοίγονται στις ποιό ευαίσθητες περιοχές, τις ορεινές, επιφέρουν συχνά ανεπανόρθωτα πλήγματα. Μεταξύ άλλων η κατασκευή ενός δρόμου γίνεται η αιτία να χαθούν πολύτιμα υπόγεια νερά, να μπαζωθούν χρήσιμα ρέματα, να σβήσουν μονοπάτια, να ισοπεδωθούν δασικές εκτάσεις κτλ. Δεν θα ήταν το ίδιο αν ο δρόμος φτιαχνόταν σε μια πεδιάδα, όπου οι μεταβολές στο φυσικό περιβάλλον θα ήταν πολύ περιορισμένες.

Δυστυχώς, όμως, τα παθήματα σπάνια γίνονται μαθήματα. Τώρα πληροφορούμαι ότι γίνεται μια προσπάθεια να χαραχτεί ένας ακόμη δρόμος σε άλλη πλευρά του χωριού. Κατανοούμε όποιον επιθυμεί να έχει άμεση πρόσβαση με το αυτοκίνητό του στην περιοχή του. Θα ‘πρεπε όμως, πριν προχωρήσουμε, να υπολογίσουμε το κόστος αυτών των ενεργειών.

Θα ‘πρεπε εγκαίρως να διερευνήσουμε αν ο νέος δρόμος θα βλάψει συνολικά το περιβάλλον του χωριού. Θα ‘πρεπε επίσης να μας προβληματίσει το γεγονός ότι ο Σκαμνός την τελευταία δεκαετία χάνει ό,τι έχει απομείνει από τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και μεταβάλλεται με πρωτοφανείς ρυθμούς σ’ έναν οικισμό χωρίς προσωπικότητα που μπορείς να βρεις σχεδόν οπουδήποτε γύρω από τις πόλεις μας…… Αλλά αυτό μπορεί να αποτελέσει το θέμα ενός επόμενου σημειώματος.

Για να γυρίσουμε στον νέο δρόμο, όσο συντομότερα γνωρίσουμε τις συνέπειες, τόσο καλύτερα για ν’ αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις. Κατά τη γνώμη μου, το φυσικό περιβάλλον στον Σκαμνό είναι αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο που τον κάνει ακόμα να ξεχωρίζει. Αν το καταστρέψουμε κι αυτό, τότε τι θα μας απομείνει ;

Νίκος Αλ. Ζαλαώρας

Σχόλιο από τη Διεύθυνση σύνταξης:
Είναι τιμή και χαρά που φιλοξενείται στην ΦτΣ η γνώμη του αγαπητού Νίκου, διακεκριμένου δημοσιογράφου στην Ελληνική Ραδιοφωνία, με την σαφή ευαισθησία του στα θέματα του περιβάλλοντος. Συμφωνούμε και προσυπογράφουμε πέρα για πέρα. Χαιρόμαστε επίσης ότι από τον κύκλο των μηχανικών του χωριού εκφράζονται σκέψεις και προωθείται μία πρόταση / σύσταση για υλικά, αρχιτεκτονική και ύφος που θα ταίριαζε στο χωριό μας. Ήδη παρατηρούμε μία προσήλωση σε μερικά στοιχεία, όπως είναι η κεραμοσκεπές και οι λιθοδομές που επανέρχονται.

Σίγουρα οι δρόμοι είναι αναγκαίο κακό, μα μπορεί κάτι τέτοιο να περιορισθεί. Αντί μπαζώματος ολόκληρης της περιοχής θα μπορούσε να αξιώσει η τοπική αρχή μεγαλύτερο σεβασμό προς το τοπίο με τη διάνοιξη του νέου δρόμου. Τα μπάζα σε περιοχές που δεν δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα. Την εποχή όμως που έγιναν τα έργα αυτά το χωριό ευρίσκετο στην χειρότερη καμπή του και ελάχιστοι ήσαν εκείνοι που συνέτρεχαν σε τέτοιες κινήσεις. Ο τότε κοινοτικός μας άρχοντας Αποστόλης Χ. Αποστολόπουλος είχε κάνει αρκετές προσπάθειες πλην χωρίς το ποθούμενο αποτέλεσμα και έτσι η περιοχή μεταβλήθηκε σε σεληνιακό τοπίο. Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε και την αποφασιστική συμβολή του Αποστόλη στον συνδετικό δρόμο, που χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος έδωσε σήμερα τη δυνατότητα να θεωρείται ο Σκαμνός ως η πιθανότερη εκδοχή για την έδρα του υπό σύσταση Δήμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *