FtS102 – Αλληλογραφία

Γιάννης Μακρής

Προς τον
κ. Γεώργιον Αποστολόπουλο / εκδότη-διευθυντή της εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΣΚΑΜΝΙΩΤΩΝ» / Φωκ. Νέγρη & Σκοπέλου 1 / 113 61 Κυψέλη-Αθήνα

Αγαπητέ κ. Αποστολόπουλε,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και σάς προσωπικά και το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «ο Σκαμνός» για την τιμή που μου κάνατε να με προσκαλέσετε στην πολύ αξιόλογη εκδήλωση της παρουσίασης του νέου σημαντικού εκδοτικού επιτεύγματος του συλλόγου σας «Η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στη γούρνα μας 1941-1944» και για την αποστολή του ογκώδους αυτού βιβλίου. Και δεν είναι βέβαια μόνο το μέγεθος του βιβλίου που εντυπωσιάζει, είναι και το περιεχόμενό του και η εν γένει επιμελημένη του έκδοση.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτού του τόσον αξιόλογου έργου και εύχομαι να συνεχίσετε τις εκδόσεις και τις άλλες αξιοθαύμαστες δραστηριότητές σας. Δε σας κρύβω ότι προσωπικά ο ίδιος, αλλά και άλλοι συνομιλητές μου με παρόμοια πολιτιστικά και πνευματικά ενδιαφέροντα, σάς θαυμάζουμε και σάς θεωρούμε σύλλογο-πρότυπο. Γράφετε «ιστορία» και με την κυριολεκτική και τη μεταφορική σημασία της λέξης!

Το πόσο αξιόλογο είναι το παραπάνω βιβλίο, μόνο όποιος το διαβάσει μπορεί να το εκτιμήσει. Κι ο υποφαινόμενος το διάβασα σε ελάχιστο -σε σχέση με τον όγκο του- χρόνο. Προσφέρατε μεγάλη υπηρεσία στον τόπο μας και σε κάθε φιλίστορα. Συγκεντρώσατε στοιχεία που θα ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν από ένα ή και περισσότερα άτομα, αν η συντακτική ομάδα δεν εμπνεόταν και δεν εμψυχωνόταν από τη «μεγάλη ιδέα» που συλλάβατε και την εσωτερική παρόρμηση που σας ωθούσε να προσφέρετε μια σπουδαία υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και για την αποστολή της θαυμάσιας από κάθε άποψη εφημερίδας σας. Τα άρθρα της, τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος, είναι πάντοτε πολύ αξιόλογα. Με κάνατε να αισθάνομαι «ολίγον Σκαμνιώτης». Όταν ταξιδεύω με το τρένο, απολαμβάνω το υπέροχο τοπίο προς τα ανατολικά της διαδρομής μεταξύ σταθμού Ελευθεροχωρίου και γέφυρας Μπράλου ή Παπαδιάς, όπως λέει και ο φίλος μας Νίκος Τσίτσας στο βιβλίο του, και αναζητώ με τη ματιά μου το Σκαμνό. Να, ο «μικρο-μέγας Σκαμνός», λέω μέσα μου!

Με εκτίμηση / Γιάννης Μακρής

ΥΓ. Στην πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου σας δεν μπόρεσα να ανταποκριθώ για σοβαρό προσωπικό λόγο, αν και πολύ θα ήθελα να παρευρίσκομαι σε μια τόσο αξιόλογη εκδήλωση και για ένα πρόσθετο λόγο. Να γνωρίσω από κοντά, ανθρώπους που τους θαυμάζω από μακριά.

Σύνταξη:
Ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς τον αξιότιμο κ. Γιάννη Μακρή για τα καλά του λόγια, πολύ περισσότερο γιατί αυτά τα κολακευτικά σχόλια προέρχονται από έναν διακεκριμένο εκπαιδευτικό που σε όλη του τη διαδρομή τίμησε το λειτούργημά του και κατέλειπε έργο περίφημο, άξιο κάθε επαίνου και της τιμής που δικαίως του αποδίδεται στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεν αισθανόμαστε ότι αποτελούμε πρότυπο. Αντίθετα μάλιστα, πρότυπο και παντοτινό δάσκαλό μας -στο διηνεκές- έχουμε τον κ. Μακρή. Ξεχωρίζουμε, επί παραδείγματι, την δράση του στο Πνευματικό Κέντρο Σταυρού, την αποφασιστική συμβολή του στην θεσμοθέτηση των συνεδρίων φθιωτικής ιστορίας για την οποία αξίζει κάθε έπαινος, αλλά και την αδιάλειπτη δράση του στον πνευματικό και κοινωνικό περίγυρο της ευρύτερης περιοχής μας.

Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου

Με συγκίνηση διαβάζουμε -και ευχαριστούμε-, τα θετικά σχόλια των κοντοχωριανών μας του Παλαιοχωρίου (εφημερίδα Παλαιοχώρι Δωριέων Φθιώτιδας, έτος 30ό, αριθ. φύλλου .33, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2008, σελ.: 6) για την πρόσφατη εκδοτική μας πρωτοβουλία:

… Συνεχώς μας ξαφνιάζει ευχάριστα το Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Σκαμνού που μετά το πόνημα για το στρατηγό Πλαστήρα και το βιβλίο «Σκαμνός: Στην καρδιά της Ρούμελης» (2006), εκδίδει σε σύντομο σχετικά διάστημα ένα καινούργιο έργο με τίτλο «Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στη γούρνα μας 1941-44: Παρνασσός – Καλλίδρομο – Οίτη – Γκιόνα».

Παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αμφίκλειας την 15η Νοεμβρίου 2008. Μέσα στις 832 σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται ιστορικά γεγονότα απ’ όλη την περιοχή μας, όπως και στο Παλαιοχώρι, κατά τη διάρκεια της Αντίστασης. Αξίζουν συγχαρητήρια στο ΔΣ του συλλόγου του Σκαμνού που μέσα σε δύσκολες συνθήκες εκδίδουν το συγκεκριμένο έργο και προσπαθούν να φωτίσουν μία ένδοξη ιστορική περίοδο της πατρίδας μας. Μία περίοδο που πιστεύουμε ότι αποτελεί ακόμα φάρο για τις επόμενες γενιές και παράδειγμα για το πώς οι νέοι άνθρωποι τότε, από 15 χρονών και πάνω, ξυπόλητοι και κουρελήδες, χωρίς οπλισμό, όργωναν τα περήφανα βουνά μας υπηρετώντας τα ανώτερα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας και πόσο μάλιστα σήμερα που οι εποχές έχουν αλλάξει πάρα πολύ και οι αξίες έχουν χάσει το νόημά τους, να υπάρχουν σύλλογοι, άνθρωποι, φορείς, που επιμένουν να κρατούν όρθια τη σημαία της παράδοσης και του πολιτισμού μας. Συγχαρητήρια!!
Α.Π.

Καθηγητής Κωνσταντίνος Βαρβάκης

Ο πολύ γνωστός ανά το Πανελλήνιο Πανεπιστημιακός Καθηγητής, που πολύ περισσότερο απολαμβάνει εκτίμησης στο χώρο των επιχειρήσεων και οικονομολόγων της κατεύθυνσης Business Administration, κ. Κωνσταντίνος Βαρβάκης, τίμησε το Σκαμνό και την πρόσφατη εκδήλωση του πολιτιστικού Συλλόγου στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου μας για την Εθνική Αντίσταση στην περιοχή μας στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Αμφικλείας, όπου έκανε και μία ιδιαιτέρως σημαντική παρέμβαση – σχολιασμό.

Ήδη με νεότερο μήνυμα του ο διαπρεπής επιστήμων και κορυφαίος δάσκαλος, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικό το προϊόν της εκδοτικής μας πρωτοβουλίας, μας ζητά μερικά ακόμη αντίτυπα, ώστε να τα προσφέρει σε φίλους του που νοιάζονται, σέβονται και αναγνωρίζουν την Εθνική μας Αντίσταση στην Ανατολική Ρούμελη.

Ευχαριστούμε τον σεβαστό Καθηγητή.

Πρόεδρος Κική Ταγκαλάκη

Εκφράζουμε την βαθύτατη συγκίνηση και τις εκ βάθους καρδίας ευχαριστίες μας προς την πρόεδρο του Προοδευτικού Συνδέσμου Γυναικών Μπράλου «η Κυψέλη», αξιότιμη κυρία Κική Ταγκαλάκη για την αγάπη, συμπαράσταση και θετική προδιάθεση υποστήριξης του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού που κάτω από αντιξοότητες και αντιπαραθέσεις με τον Δήμο Γοργοποτάμου, βρέθηκε χωρίς στέγη, αντιμετωπίζει διώξεις στελεχών της και δυσχεραίνεται το κοινωφελές και πολιτιστικό έργο του. Μεταφέρουμε στη διοίκηση του Συλλόγου μας την φιλική πρόταση της κας Ταγκαλάκη να χρησιμοποιηθεί από τον Σύλλογο Σκαμνού, όποτε αυτό χρειασθεί , το κτίριο της «Κυψέλης» στον οικισμό ΣΣ Μπράλου, μαζί με όλη την υποδομή της αιθούσης για κάθε δραστηριότητα του Σκαμνού

Να ανακαλύψουμε τα ανάκτορα του Αχιλλέα

Με πολλή συγκίνηση, βαθύ σεβασμό και πλήρη κατανόηση δεχόμαστε το εγερτήριο μήνυμα από τις ΗΠΑ του καθηγητή James / Dimitri Briannas. Το μεταφέρουμε και απευθυνόμαστε στους κοντοπατριώτες της ομηρικής Φθίας, του Πηλέα και του ένδοξου και ακαταμάχητου Αχιλλέα και τους ζητούμε να προσέξουν το παρακάτω μήνυμα:

***
Giorgio,

Achilles has waited for us for over 3000 years. The time for action is now. We can talk and write but we must translate that into action. I feel that strongly. As I was thinking of the problems (including specific names of people) I encountered last year 2008 while in Greece, that I was going to write you about, I began to think that it is better to take a positive approach than a negative one. These past years when I visited ancient sites I have met many people in the towns of Greece, some educated some not, but all very interested and enthused about the history of their town. So I thought why not enlist them into a council, a symvoulion, to begin a “grass roots” campaign to move the Achilles project forward. In other words, “the voice of the people.” Let the people rise up and be heard just like I have heard them and let others hear what they have to say. This is real democracy. So I have recommended “The Council of Achilles” to be composed first of representatives from these towns then others. I hope someone with the energy and desire can take the lead on this. I am here to help. “Divided we fight and fall but together there is much we can accomplish” both for historical purposes but also to help improve the economy and quality of life of the citizens including jobs for our young people and their future. As time goes on the council may also be open to student and adult membership for anyone interested in its objectives. I am in America but my heart is in Greece. Enclosed is some of what I think.

With much respect,
Dimitri Brianas

***

[Γιώργο,

ο Αχιλλέας μας περιμένει πάνω από 3.000 χρόνια. Τώρα είναι καιρός για δράση. Μπορεί να μιλάμε και να γράφουμε, αλλά αυτά πρέπει να τα μεταφράσουμε σε ενέργεια. Αυτό το πιστεύω ακραδάντως. Καθώς σκεφτόμουν τα προβλήματα (περιλαμβάνοντας εξειδικευμένα ονόματα ανθρώπων) που αντιμετώπισα το περασμένο έτος 2008 όσο ήμουν στην Ελλάδα, σκέφθηκα να σου γράψω γι’ αυτά. Ξεκίνησα σκεπτόμενος ότι είναι καλύτερη μία θετική προσέγγιση, παρά μία αρνητική. Αυτά τα τελευταία χρόνια, οπόταν επισκέφθηκα περιοχές αρχαιοτήτων συνάντησα πολλούς ανθρώπους σε πόλεις της Ελλάδος, μερικούς σπουδασμένους, άλλους όχι, αλλά στο σύνολό τους να ενδιαφέρονται και να ενθουσιάζονται για την ιστορία της πόλης των. Έτσι σκέφθηκα γιατί να μην τους περιλάβουμε σε μία λίστα ενός συμβουλίου, για να ξεκινήσει ένα «πράσινο γρασίδι» καμπάνιας που θα προωθήσει το έργο για τον Αχιλλέα. Με άλλα λόγια , «η φωνή του λαού».Να αναδειχθεί και να ακουστεί ο κόσμος, όπως εγώ τους άκουσα και άλλοι να ακούσουν τι έχουν να τους πουν. Αυτό είναι πραγματική δημοκρατία. «Το Συμβούλιο του Αχιλλέα» συντίθεται κατ’ αρχήν από αντιπροσώπους αυτών των πόλεων. Ελπίζω κάποιος με ενέργεια και διάθεση να μπορεί να τεθεί επικεφαλής. Είμαι εδώ για να βοηθήσω.»Διαιρεμένοι μαχόμαστε και πέφτουμε, αλλά μαζί μπορούμε περισσότερα να επιτύχουμε» για ιστορικούς σκοπούς, αλλά επίσης να βοηθήσουμε στην προώθηση της οικονομίας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, περιλαμβανομένης απασχόλησης για τους νέους μας και το μέλλον τους. Όσο το συμβούλιο προχωρεί θα είναι ανοικτό σε σπουδαστές και ανήλικες για συμμετοχή για κάθε ενδιαφερόμενο σ’ αυτά τα αντικείμενα. Είμαι στην Αμερική, αλλά η καρδιά μου βρίσκεται στην Ελλάδα. Συνημμένα βρίσκεται κάτι που σκέφτομαι.

Με πολύ σεβασμό
Δημήτρης Μπριάννας]

Σύνταξη:
Ασφαλώς και η πατρίδα μας δεν εξαιρείται από τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Επιπροσθέτως στη χώρα μας σοβεί ένας έντονος προβληματισμός και ανησυχία με μία επί πλέον κρίση κοινωνικο-πολιτική. Το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού στο,οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας έδωσε προ 5ετίας μεγάλη προσοχή, αναλαμβάνοντας ο ίδιος προσωπικά αυτό το Υπουργείο, έμελλε στη συνέχεια να απασχολήσει με πολύ αρνητικά φαινόμενα την ελληνική και όχι μόνον, κοινή γνώμη. Τι να περιμένει, λοιπόν, κανείς και σε ποιον να απευθύνει τις σοφές παροτρύνσεις του Ελληνο-Αμερικανού καθηγητή;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *