FtS104 – Αλληλογραφία

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη / Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα

Αγαπητέ Κύριε Σιδέρη,

επόμενοι της από 11.05.2009 επιστολής σας, ευχαρίστως σας αποστέλλουμε έναν τόμο του βιβλίου του Πολιτιστικού μας Συλλόγου «Σκαμνός: Στην καρδιά της Ρούμελης» για την βιβλιοθήκη σας.

Ταυτοχρόνως σας στέλνουμε και έναν τόμο από την πιο πρόσφατη έκδοσή μας «Η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στη γούρνα μας, 1941-1944, Παρνασσός – Καλλίδρομο- Οίτη- Γκιόνα»

Με φιλικούς χαιρετισμούς / ΓΑ

Ιωάννης Τράπαλης, Λαμπρινή

Αγαπητέ κύριε Αποστολόπουλε,

σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μου, για αποστολή του βιβλίου «Η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στη γούρνα μας, 1041-1944 Παρνασσός – Καλλίδρομο – Οίτη – Γκιόνα» που επιμελήθηκε και εξέδωσε προσφάτως -2008- ο Σύλλογός σας.

Αν και γεννημένος το 1969 έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και του αδελφοκτόνου εμφυλίου που ακολούθησε. Δεν σας κρύβω ότι η καταγωγή μου, εκ μητρός, ανάγεται στον Αθανάσιο Διάκο (πρώην Άνω Μουσονίτσα), αλλά και το ότι αρκετά καλοκαίρια στην δεκαετία του ’80, ως παιδί, επισκεπτόμουν την Παύλιανη, όπου διατηρούσε εξοχικό ο παππούς μου. Αυτά με έκαναν να αγαπήσω αυτόν τον τόπο τον κατάφυτο από έλατα, αλλά και να γνωρίσω τους αυθεντικούς ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων είχαν λάβει μέρος στους αγώνες του λαού μας.

Στο βιβλίο σας βρήκα πολλά στοιχεία για μάχες και γεγονότα που με ενδιαφέρουν, αλλά και πληροφορίες για μεμονωμένα άτομα που δύσκολα κανείς μπορεί να εντοπίσει σε άλλα βιβλία της περιόδου αυτής. Νομίζω ότι η αμεσότητα των αφηγήσεων και η αυθεντική παράθεση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές, ακόμη και η αντιπαράθεση απόψεων, καθιστά το εγχείρημά σας πολύ αξιόλογο και φυσικά θα το συστήσω και σε άλλους.

Εύχομαι ολόψυχα στο σύλλογό σας να συνεχίσει τις ωραίες προσπάθειές του και να έχει πάντα επιτυχίες.

Με εκτίμηση / Γιάννης Τράπαλης / Αθήνα 15.06.2009

Αγαπητέ κύριε Τράπαλη,

ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείξατε για το τελευταίο βιβλίο που εξέδωσε ο πολιτιστικός μας σύλλογος «Η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στη γούρνα μας, 1041-1944 Παρνασσός – Καλλίδρομο – Οίτη – Γκιόνα». Ευχαρίστως σας στέλνουμε έναν τόμο.

Σας διευκρινίζουμε και πάλι ότι ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος δεν ασκεί εμπορική δραστηριότητα και οι εργασίες του διατίθενται χωρίς αντάλλαγμα. Εφ’ όσον επιθυμείτε οπωσδήποτε να συνδράμετε στην δαπάνη αυτής της έκδοσης – και μόνον προαιρετικά- μπορείτε να στείλετε μία ταχυδρομική επιταγή στον ταμία του Συλλόγου μας κ. Γεώργιο Μιχ. Αστρακά, Δεληγιάννη 9, 35100 Λαμία με ποσό όχι μεγαλύτερο των 30 Ευρώ.

Περισσότερο μας ενδιαφέρει η κρίση και τα τυχόν σχόλιά σας για την εργασία μας αυτή και θα το περιμένουμε με ενδιαφέρον.
Με φιλικούς χαιρετισμούς / ΓΑ

Να συναντήσουμε τον Αχιλλέα!
Λαμία, 2 Ιουνίου 2009,
Αγαπητέ κ. Αποστολόπουλε!
Όπως σου υποσχέθηκα σου στέλνω:
1) Δύο βιβλία με θέμα: «Αναζητώντας ίχνη του ομηρικού Αχιλλέα στην κοιλάδα του Σπερχειού». Το ένα να το στείλεις στον κ. Μπριάννα και το άλλο να το κρατήσεις για το Σύλλογό σας, απ’ το οποίο μπορείτε να δημοσιεύσετε αποσπάσματα στην εφημερίδα σας, ώστε το θέμα του Αχιλλέα να βρίσκεται πάντα στην επιφάνεια.
2) Ένα CD με ανάλογο υλικό, για ενημέρωσή σας. Ο ίδιος και οι συνεργάτες μου συγγραφείς: Αδάμης Ευθύμιος και Κανέλλος Βασίλης, καθώς και ο εκπρόσωπος του χορηγού Κοντογιάννης Νίκος, εκπαιδευτικός, είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε στο «Συμβούλιο του Αχιλλέα». Τα στοιχεία μας και τα τηλέφωνά μας υπάρχουν στο βιβλίο.

Χάρηκα πολύ για τη γνωριμία.

Η συνεργασία μας στο ζήτημα αναζήτησης της πατρίδας του Αχιλλέα είναι δεδομένη.

Με τιμή
Ευθυμίου Τάκης, Δάσκαλος

Σύνταξη:

Είμαστε ευτυχείς για την ανταπόκριση που είχε το κάλεσμα του ελληνο-αμερικανού καθηγητή Δημήτρη Μπριάννα, που μας έχει αποδείξει ότι η πλειονότητα των ομογενών της διασποράς είναι πολύ πιο Έλληνες από πολλούς εξ ημών που ζούμε μονίμως στην Ελλάδα. Τώρα, όμως, βλέπουμε ότι και άλλοι συντοπίτες μας, εκπαιδευτικοί που τιμούν το λειτούργημά τους, έχουν την ίδια ζέση, να βρούμε την ιδιαίτερη πατρίδα του Αχιλλέα στην περιοχή της Φθίας. Η εργασία τους που αποτυπώνεται στο παραπάνω βιβλίο είναι αξιολογότατη και πολύ χρήσιμη.

Γιώργος Σαγιάς, Αντιδήμαρχος Λαμιέων

Ευχαριστούμε τον κ. Σαγιά που στο Δήμο Λαμιέων έχει την ευθύνη για τα πολιτιστικά και ευαισθητοποιήθηκε με τις ανακοινώσεις του καθηγητή Μπριάννα. Προσβλέπουμε στη συμμετοχή του στο «Συμβούλιο για τον Αχιλλέα».

Dr. James – Dimitri Brianas, USA

George,
I just received the March-April copy of “H Foni ton Skamnioton.” From Florida it was sent to me in Maryland where I am visiting 4 of my 5 sons and 6 grandchildren. My 5th son, Jason, is in the U.S. Navy fighting the pirates off Somalia. Five years ago Jason met a Greek officer at a Navy school in California whose wife’s family is from St. George on the Sperchios. Later I visited there to do research and saw a nice statue of Achilles with his horses, Xanthus and Balius.

Now for the most important, on the one year passing of your wonderful wife Maria. Although we are mortals, the history of the Greek people, even before Christianity, is to never forget the memory of those we love. I know you loved her very much – and she will live on forever in all our hearts. “Aionia H Mnimi.”

I want you to also know, I read with high interest the information in the newsletter (even though my Greek-Thessalian dialect I learned as a child in America is not the best). Thank you for continuing to write about “Achilles.” 3250 years is long enough!!! I know with your help and the many interested people in Phthiotida we will succeed.

Σύνταξη: Ευχαριστούμε τον διακεκριμένο φίλο καθηγητή για την έκφραση των φιλικών του αισθημάτων και για το αδιάπτωτο ενδιαφέρον του για την Φθία και τον Αχιλλέα. Όπως φαίνεται, ανακαλύπτουμε κι άλλους συμπαραστάτες, άξιους καθ’ όλα! Πόσο μικρός είναι ο κόσμος! Ο γιος του ελληνο-αμερικανού καθηγητή γνώρισε συμπατριώτη από τον Άγιο Γεώργιο Σπερχειάδος, απ’ όπου προέρχονται και οι νέοι φίλοι μας εκπαιδευτικοί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *