FtS77 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Πρωτοφανής, μεγαλειώδης, μοναδική εκδήλωση στη μακρόχρονη ιστορία του Σκαμνού!

Στις 26.06.2004, όπως είχε προαναγγελθεί, τελέσθηκαν στο Σκαμνό και δη στο όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, που δεσπόζει της κεντρικής εισόδου του χωριού μας και στολίζεται με τις καλαίσθητες επεμβάσεις εξωραϊσμού και ανάπλασης του συνολικού χώρου, που έγιναν με δαπάνες του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, οι γάμοι δύο υπέροχων νέων παιδιών, της πανέμορφης κρητικοπούλας νύφης Μαρίας και του αγαπητού μας Γιάννη Ευστράτογλου. Το μυστήριο τελέσθηκε από τον Πανοσιολογιότατο πατέρα Ιγνάτιο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος, που διατηρεί στο Σκαμνό το Μετόχι της Κοίμησης της Θεοτόκου και συνλειτούργησε ο Παπα- Στάθης, ο ιερέας του χωριού, ενώ έψαλλε με μοναδικό τρόπο τους χαρμόσυνους ύμνους ο οσιολογιότατος πατήρ Δαμασκηνός με το θαυμάσιο χάρισμά του στην βυζαντινή ψαλτική που ανταγωνίζεται τα ψυχικά του χαρίσματα και εντυπωσίασε τις εκατοντάδες των προσκεκλημένων. Το ίδιο μεγαλειώδης ήταν η πολυτελής δεξίωση που παρατέθηκε, για πρώτη φορά με τέτοια ποιότητα και αριθμό συμμετεχόντων σε οιασδήποτε μορφής κοινωνική εκδήλωση στο μικρό όμορφο οικισμό.

Ολόκληρο το επιτελείο της ΦτΣ εκφράζει στο νέο ζευγάρι τις πλέον εγκάρδιες ευχές του για ανθόσπαρτο βίο, με ομορφιές, γεύσεις και αρώματα, σαν αυτά που απλόχερα ο Μεγαλοδύναμος έσπειρε στο Σκαμνό, αλλά και με απογόνους, όμορφα Σκαμνιοτόπουλα, σαν τους ίδιους που στολίζουν την κοινωνία μας!

Η πλατυτέρα

Ιδιαιτέρως σημαντικό απόκτημα για τον περικαλλή ναΐσκο της Κοίμησης της Θεοτόκου, θεωρείται η θαυμάσια εικονογράφηση σε ολόκληρη την πρόσοψη πάνω από το τέμπλο του ναού, της Πλατυτέρας. Πρόκειται περί έργου μοναδικού που φιλοτεχνήθηκε από το ίδιο επιτελείο αγιογράφων Μοναστηριού στην Μενδενίτσα, που στόλισε το ναό με τα μέχρι τώρα ανυπέρβλητης αισθητικής έργα αγιογραφήσεων. Την δαπάνη κάλυψε ολοσχερώς φίλη εξαιρετική και σεμνή που δεν επιθυμεί την προβολή και την αποκάλυψη του ονόματός της.

Εμείς σεβόμαστε την επιθυμία της, αλλά μπορούμε απλά να προσευχηθούμε για καλή υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία στην ευσεβή κυρία, ευχόμενοι ταυτόχρονα αυτό το ήθος και το παράδειγμά της να το μιμηθούν και άλλα μέλη της κοινωνίας μας που παραπαίει και ταλανίζεται παρακμάζοντας.

Καλό ταξίδι Δημήτρη Παπαποστόλου

Στα 51μόλις χρόνια του μας άφησε ο Ταξίαρχος του Ελληνικού Στρατού Δημήτρης Παπαποστόλου, ένας λεβέντης συντοπίτης από την Καστριώτισσα που με μία εξ ίσου υπέροχη Σκαμνιώτισσα, Κυρία με τα όλα της, την Έφη Ζαλαώρα, την κόρη της Γεωργίας Αποστολοπούλου – Ζαλαώρα, έκαναν οικογένεια και απέκτησαν ένα εξαιρετικό παιδί , τη Βασιλική (9 ετών). Ανήμερα το Μεγάλο Σάββατο επήλθε το μοιραίο από την καταραμένη νόσο και τη Δευτέρα του Πάσχα έγινε η μεταφορά της σωρού ντυμένη με τη γαλανόλευκη στη γενέτειρα του που κατακλύσθηκε από πλήθη φίλων και συγγενών. Η πρωτοφανής κοσμοσυρροή για τον τελευταίο αποχαιρετισμό του Δημήτρη θεωρείται πράγμα ασυνήθιστο για την ευρύτερη περιοχή και αντικατοπτρίζει την εκτίμηση και την αποδοχή του εκλιπόντος από την ευρύτερη περιοχή και από το χώρο των στρατιωτικών που ευδόκιμα υπηρέτησε. Οι θλιμμένοι φίλοι και συγγενείς δεν έκρυβαν την αδικία για τον πρόωρο χαμό αυτού του υπέροχου άνδρα.

Μεγάλος ο πόνος στην οικογένεια και δύσκολα μπορεί κανείς να βρει λόγια παρηγοριάς για την Έφη και τη αγγελούδι της τη Βασιλική. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Έφη είναι μία πανάξια, σύγχρονη γυναίκα με σπάνια χαρίσματα. Διατηρεί ένα σπουδαίο φροντιστήριο ξένων γλωσσών στην Ασπροβάλτα, έξω από τη Θεσσαλονίκη και το διευθύνει με μεγάλη επιτυχία.

Στον σκαμνιώτικο κύκλο των συγγενών της οικογένειας δεν παύουν οι συζητήσεις και η εκδήλωση παράπονου και θλίψης, με συνειρμούς στο γεγονός ότι τόσο η Γεωργία, όσο και η κόρη της Έφη, δύο χαρισματικά πλάσματα, αξιώθηκαν να πάρουν δύο εξ ίσου υπέροχους ανθρώπους για συζύγους τους, αλλά τι κρίμα, και οι δύο έφυγαν νωρίς! Η Γεωργία, να θυμήσουμε, έχασε τον αείμνηστο Γιώργο Ζαλαώρα, έναν άγιο άνθρωπο, στην ηλικία των μόλις 50 ετών!

Γιώργος και Ελένη Γκόλφη

Επί του πιεστηρίου η ΦτΣ και μας έρχεται η είδηση του χαμού του συγχωριανού Γεωργίου Γκόλφη, τελευταίες μέρες Ιουνίου, ενώ λίγο ενωρίτερα μας άφησε και η αδελφή του Ελένη που έζησε στη Λαμία. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των εκλιπόντων.

Πάτερ Ανυπόμονε!

Δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει το κενό που μας αφήνει με την αναχώρηση του ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Γερμανός Δημάκος. Ο ρασοφόρος ιερωμένος που ενσάρκωσε τα πιο ισχυρά μηνύματα, διαχρονικές αξίες για τις κρίσιμες επιλογής ζωής, που δίκαια χαρακτηρίσθηκε ως Παπαφλέσσας του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου και του Εμφυλίου.

Το κενό είναι στ΄ αλήθεια μεγάλο γιατί σπανίζουν δυστυχώς τέτοια παραδείγματα, συνανθρώπων μας, και δη ιερωμένων που δίνουν πρότυπα, ουσία και περιεχόμενο συμπεριφοράς για την κοινωνία, που συνδαυλίζουν σκέψεις, στόχους, διαδρομές, στάσεις ζωής, πορείες δύσκολες, ανηφορικές μα απαραίτητες για ένα κόσμο με όραμα και σωστή προοπτική.

Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στο παρελθόν με μεγάλο σεβασμό στη ζωή και τη δράση του πατρός Ανυπόμονου που δίκαια βραβεύθηκε από κορυφαίους φορείς του πνεύματος, αν και στη Φθιώτιδα όπου έδρασε και μεγαλούργησε, παρατηρήθηκε μία σχετική υστέρηση.

Η βιασύνη του ιερωμένου να καταταγεί στις τάξεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και να προσφέρει για τη λευτεριά της Πατρίδας του, έκαναν τον αρχηγό του, τον Άρη, να παρατηρήσει:

-Πολύ ανυπόμονος είσαι παππούλη!

Κι όλοι μαζί φώναξαν:

-Ανυπόμονος, αυτό είναι το όνομά του…!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *