FtS90 – Αλληλογραφία

Για τον Πάνο Φούντα

Αρκετά ευμενή σχόλια δεχόμαστε για τα γραφόμενα του Πάνου Φούντα που δεν είναι απλά και μόνο, θα συμπληρώσουμε εμείς, έργα με μία λογοτεχνική αξία –διότι πράγματι το δικαιούται- αλλά πολύ περισσότερο πρόκειται για μαρτυρίες, για βιώματα που ο ίδιος πολλές φορές κάτω από τραγικές συνθήκες, όπως και όλοι οι αγωνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ έζησαν, υπερασπιζόμενοι τις ιδέες της λευτεριάς της πατρίδας.

Στο Χάνι της Γραβιάς

Ευχαριστούμε τον κ. Γεώργιο Πούλιο για την αναφορά του στην Γιγαντομαχία στο Χάνι της Γραβιάς στις 8 Μαΐου 1821. Ασφαλώς και πολλοί θα ήθελαν να πληροφορηθούν ποια ήταν η συμμετοχή των Σκαμνιωτών στην κορυφαία αυτή σελίδα του ηρωικού αγώνα για την εθνική μας παλιγγενεσία. Ένα μεγάλο κενό στην ιστορία του Σκαμνού και όχι μόνον, καλύπτεται με μία αξιολογότατη μελέτη του Περικλή Αστρακά, άξιου τέκνου του Σκαμνού, που με την ακραία υπευθυνότητα που τον διακρίνει, φέρει συντόμως εις πέρας και θα δημοσιευθεί μέσα από τις στήλες της ΦτΣ.

Οι εφημερίδες των πολιτιστικών Συλλόγων

Στην προσπάθειά μας να υπηρετήσουμε το Σύλλογό μας με την ΦτΣ καλλιεργήσαμε σχέσεις επί πολλά έτη και με άλλες παρόμοιες εφημερίδες και ήδη λαμβάνουμε συστηματικά, αρκετές δεκάδες τέτοιων φύλλων. Μία διαχρονική εξέταση των εντύπων αυτών μας επιτρέπει να διαγνώσουμε μία σταδιακή βελτίωση του επίπέδου ποιότητας του θεματολογίου των. Ασφαλώς διαπιστώνεται μία διακύμανση της ποιότητας και μάλιστα σημαντική. Μερικά φύλλα εξαντλούνται στα στοιχειώδη μηνύματα και πληροφορίες του Συλλόγου προς τα μέλη των, πότε θα γίνει η συνέλευση, πότε μία συγκέντρωση – συνεστίαση με το στάνταρτ μενού και τη ρουμελιώτική μουσική , γάμοι, βαπτίσεις και κηδείες, ενώ η πολιτιστική δράση εξαντλείται γύρω από το κοκορέτσι και το τσάμικο. Σε άλλα φύλλα, παρατηρείται μία σταδιακή διεύρυνση του θεματολογίου των προς ζητήματα ιστορίας και λαογραφίας. Εδώ και λίγα χρόνια ή και το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, έχουμε πολύ πιο σημαντικές διαπιστώσεις καθώς μερικά φύλλα κινούνται σε ιδιαιτέρως αξιοπρόσεκτο άξονα, καθώς εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την τοπική ή και ευρύτερη κοινωνία με ουσιαστική, επιστημονική προσέγγιση ζητημάτων κοινωνιολογίας, περιβάλλοντος και πολιτισμού. Χαρακτηριστική είναι η νέα έκδοση της Μενδενίτσας από τον διαπρεπή ηθοποιό και σκηνοθέτη Σκουρολιάκο και τον Δικηγόρο Πολίτη, αλλά και η έκδοση του Ομίλου Δρυάς (έδρα στη Λαμία) με περιβαλλοντολογικό αντικείμενο.

Αξιοπρόσεκτη είναι η πρόσφατη κινητοποίηση πολλών Συλλόγων του ορεινού όγκου του Καλλιδρόμου όρους για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Ελευθεροχώρι – Μενδενίτσα και η πιθανολογούμενη εκτροπή προς μία ανεπίτρεπτη μορφή ανάπτυξης, την οικοπεδοποίηση και καταστροφή του δάσους και οικοσυστήματος με ασυμβίβαστες δράσεις. Ομοίως η στηλίτευση των προθέσεων να δημιουργηθούν γήπεδα γκολφ στις νότιες πλαγιές του Καλλιδρόμου, που με σιγουριά θα εξαφανίσουν τις ήδη ανεπαρκείς ποσότητες νερού της περιοχής. Υπεραμύνονται της αειφόρου ανάπτυξης που δεν πρόσεξε ο επίσημος Σύμβουλος της Πολιτείας Αγροτουριστική ΑΕ, που έχει εμπλακεί ως σύμβουλος του έργου.

Γενική Γραμματεία Τύπου και ΜΜΕ

Πως ο τύπος μπορεί να εξοβελίσει την ουσία;

Η υπό την Θοδωρή Ρουσόπουλο λειτουργούσα Γενική Γραμματεία εποπτεύει και στηρίζει με επιχορήγηση των ταχυδρομικών τελών την διανομή των εφημερίδων και εντύπων των πολιτιστικών και λοιπών συλλόγων με κοινωφελή ενδιαφέροντα και πνευματικό περιεχόμενο. Το μέτρο αυτό λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και το συνεχίζει η παρούσα κυβέρνηση, που ωστόσο θέλησε να αναδιοργανώσει το σύστημα –πιθανώς για τον έλεγχο της δαπάνης μέσω ΕΛΤΑ- αλλά χωρίς καμία προειδοποίηση μας διέκοψε την επιχορήγηση και έτσι αυξάνεται δέκα έως δεκαπέντε φορές παραπάνω η δαπάνη των ταχυδρομικών μας. Αιτία; Η μη τήρηση της περιοδικότητάς μας δηλαδή ανά δίμηνο. Το γεγονός ότι σε ένα από τα φύλλα μας του 2006 περιελήφθη και ένα ένθετο από 40 σελίδες για την Νικόλαο Πλαστήρα, ή η έκδοση ενός βιβλίου στο τέλος του ίδιου έτους από 800 περίπου σελίδες, δεν συνεκτιμάται.

Στέκονται στο γράμμα και όχι στο πνεύμα της ρύθμισης, προέκυψε από τις σχετικές επαφές μας. Επικαλεσθήκαμε τη ρήση του Αποστόλου Παύλου: «το γράμμα αποκτήνει, το πνεύμα ζωοποιεί». Δεν τους μεταπείσαμε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κυκλοφορίας 4-5 φύλλων χωρίς παρέκκλιση της περιοδικότητας του διμήνου για να επανέλθει η επιχορήγηση με το νέο σύστημα που στηρίζεται σε χορηγούμενα vouchers.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *