FtS89 – Αλληλογραφία

Χαιρετισμούς και ευχές στους Σκαμνιώτες

Λάβαμε και ευχαριστούμε από το Δήμο Γοργοποτάμου, το Δήμο Αμφικλείας, την Οικογένεια Λιόλιου από τη Γερμανία

Συνέδριο Φθιωτικής Ιστορίας

Το Πνευματικό Κέντρο Σταυρού αναπτύσσει μία αξιολογότατη δραστηριότητα. Ανάμεσα στις δράσεις του περιλαμβάνεται και η ετήσια διοργάνωση συνεδρίου για την Ιστορία της Φθιώτιδος. Αρκετοί φίλοι μας στελεχώνουν το δυναμικό του Πνευματικού Κέντρου Σταυρού στο οποίο Πρόεδρος είναι ο Γιώργος Κοτρωνιάς, Δήμαρχος Λαμιέων. Από τα εξέχοντα στελέχη του ο εκπαιδευτικός Γιάννης Μακρής (Κύπρου 89, 35100 Λαμία τηλ. 22310-32709) που γνωρίζει καλά και έχει γράψει αξιόλογα κείμενα στη Φωνή των Σκαμνιωτών για το χωριό μας προσεγγίζοντας θέματα ιστορικού ενδιαφέροντος, ενώ συμμετοχή έχει και στο προσφάτως εκδοθέν βιβλίο μας «Σκαμνός, στην καρδιά της Ρούμελης».

Ήδη έχουμε στα χέρια μας την ανακοίνωση για το 4ο συνέδριο Φθιωτικής Ιστορίας που προσδιορίζεται για την 9,10 και 11 Νοεμβρίου 2007 στο συνεδριακό κέντρο του Κάστρου της Λαμίας.

Μεταφέρουμε το μήνυμα στους φίλους μας που θα είχαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν ως εισηγητές στην υπόψη εκδήλωση με την παρότρυνση να έρθουν σε άμεση επαφή με τον αγαπητό μας φίλο κ. Γιάννη Μακρή στο παραπάνω τηλέφωνο, ώστε να αναγγελθούν και να συνεννοηθούν για τις λεπτομέρειες.

Θα παρακαλέσουμε επίσης τα στελέχη μας, να παραβλέψουν και να αντιπαρέλθουν την πικρία και απογοήτευσή των που πρόσφατα ένοιωσαν από τον Γιώργο Κοτρωνιά, που σε μία επιτροπή εισηγήθηκε υπέρ του απηνή διωγμού και έξωσης του Πολιτιστικού μας Συλλόγου από το κτίριο του Σχολείου Σκαμνού, που ο ίδιος με σημαντικές δαπάνες του ανακαίνισε και επεξέτεινε, αλλά ο συγχωριανός Πολύκαρπος και ο δικός μας Δήμαρχος Γοργοποτάμου Π. Σπαθούλας που ευθυγραμμίζεται μαζί του, την επιζητούν με στόχο την έξωση του Συλλόγου μας από την έδρα του, ώστε να δυσκολευθεί στο έργο του που είναι ευρύτερα γνωστό.

Ευχαριστούμε Παλαιοχώρι!

Τις περιπέτειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού και τις διώξεις που δέχεται από τον συγχωριανό Πολύκαρπο και το Δήμαρχο Γοργοποτάμου Π. Σπαθούλα, τις πληροφορούνται στην ευρύτερη περιοχή και τις αξιολογούν.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοχωρίου, ένα κεφαλοχώρι που έχει αναδείξει σπουδαίες προσωπικότητες, ιδιαιτέρου βεληνεκούς, στον ευρύτερο δημόσιο βίο της χώρας, για τη συμπαράστασή του, όπως με σαφήνεια διατυπώνεται στο φύλλο της ομώνυμης εφημερίδας των «Παλαιοχώρι» φύλλο Νο 125 Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2006, με τα παρακάτω λόγια:

Θλιβερό γεγονός σκοταδισμού

Ο Δήμος Γοργοποτάμου κατά του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού

Σε έντονη αντιπαράθεση με το Δήμο Γοργοποτάμου βρίσκεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού. Ένας σύλλογος που έχει επιτελέσει και επιτελεί ένα σημαντικό και πολύπλευρο έργο στο γειτονικό μας χωριό.

Σήμερα, όμως, ο Δήμος Γοργοποτάμου, έλαβε μία αμφισβητούμενης νομιμότητας απόφαση για έξωση του Πολιτιστικού Συλλόγου από το κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του χωριού!! Το κτίριο αυτό, ο Σύλλογος, το έχει με σημαντικές και αποκλειστικές δικές του δαπάνες επισκευάσει και εξωραΐσει και το χρησιμοποιεί αρκετά χρόνια για τις πολιτιστικές του δραστηριότητες, για βιβλιοθήκη και λαογραφικό μουσείο.

Το οξύμωρο είναι ότι ο νυν και επανεκλεγείς δήμαρχος Γοργοποτάμου κ. Παναγιώτης Σπαθούλας είχε, στο ξεκίνημα της θητείας του, εγκαινιάσει το έργο αυτό του Πολιτιστικού Συλλόγου και μάλιστα είχε εγκωμιάσει και τα μέλη του ΔΣ για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους.

Την απόφαση αυτή της έξωσης την έλαβε ο Δήμος Γοργοποτάμου, ύστερα από αίτημα, για αλλαγή χρήσης του κτιρίου, του Σκαμνιώτη κ. Πολύκαρπου Αστρακά, αιρετού εκπροσώπου του συνδυασμού του κ. Σπαθούλα και μη μέλους του Συλλόγου. Το σοφό σκεπτικό του κ. Αστρακά, ήταν και είναι, να αλλάξει χρήση το ακίνητο και να γίνει ΤΑΒΕΡΝΑ, για να «αναπτυχθεί» το χωριό!!!

Η απόφαση που εξ όσων φαίνεται –δεν βρίσκει έρεισμα στη σχετική νομοθεσία που θέλει τα κτίρια αυτά των αδρανών σχολείων να διατίθενται σε φορείς με κοινωφελές αντικείμενο –πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των μελών του πολιτιστικού Συλλόγου, που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Οι επιτελείς, όμως, του Δήμου και ο επισπεύδων κ. Πολύκαρπος Αστρακάς, πριν καν αποφανθούν τα αρμόδια δικαστήρια επί της νομιμότητας ή όχι της χρήσεως από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, αποφάσισαν ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ, τη βίαια αντικατάσταση των κλειδαριών διαπράττοντας το αδίκημα της αυτοδικίας.

Ύστερα από αυτοί το ανοίκειο γεγονός που γίνεται σε βάρος του αδελφού Συλλόγου,

ο Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Παλαιοχωριτών

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ

προς κάθε κατεύθυνση και καλεί τον κ. Δήμαρχο Γοργοποτάμου, που πιστεύουμε δεν έχει εκούσια ή ακούσια συμμετοχή σε αυτό το ανοσιούργημα, να συμπλεύσει με το πνεύμα της προόδου και του πολιτισμού και όχι της οπισθοδρόμησης και του σκοταδισμού

Διάθεση βιβλίου

Δεχόμαστε ερωτήσεις, που μπορεί κανείς να βρει το βιβλίο «Σκαμνός: Στην καρδιά της Ρούμελης». Όπως είναι γνωστό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος με τις εκδοτικές του πρωτοβουλίες, δεν επιδιώκει να προσπορισθεί έσοδα. Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στους καταστατικούς του στόχους. Όπως και η «Φωνή των Σκαμνιωτών» διατίθεται χωρίς αντάλλαγμα, αρκεί να εκδηλώνεται θετικό ενδιαφέρον, έτσι και το βιβλίο, αν και με πολύ υψηλό κόστος, καλύπτεται από προαιρετικές συνδρομές μελών και φίλων. Σε αυτούς που επιμένουν σώνει και καλά να εισφέρουν για την κάλυψη της δαπάνης, ένα ποσό 30 Ευρώ, είναι ικανοποιητικό.

Στελέχη του Συλλόγου έχουν επιφορτισθεί με το καθήκον να διευκολύνουν και να διαθέσουν το βιβλίο σε όσους επιθυμούν.

Λαμία:
Στον Ταμία του Συλλόγου μας κ. Γεώργιο Μιχ. Αστρακά, Άμπλιανη, τηλ. 22310-43516
Στην Κυρία Κούλα Γεμέλου, Πλατεία Αθ. Διάκου, τηλ. 22310-22276

Αθήνα:
Στον Δικηγόρο κ. Περικλή Αστρακά, Ακαδημίας – Κέντρο τηλ. 210-38 23 616
Στον Διευθ. Σύνταξης της ΦτΣ κ. Γιώργο Αποστολόπουλο, Φ. Νέγρη – Κυψέλη, τηλ. 210-822 17 88
Στην Αν. Σύμβουλο κα Μαρία Αποστολοπούλου, Άλιμος τηλ. 210-984 14 86

Σκαμνό:
Στο Πολιτιστικό Κέντρο από τον Ταμία ή εξουσιοδοτημένο συνεργάτη του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *