FtS97 – Αλληλογραφία

Αντώνης Μαζωνάκης για την ύδρευση Σκαμνού

Ο Αντώνης Μαζωνάκης, αγαπητός συγχωριανός και εξέχον αιρετό στέλεχος στο Διοικητικό Συμβούλιο του πολιτιστικού μας Συλλόγου, πληροφορηθείς τις επισημάνσεις του κ. Δημ. Αλ. Πολυζωίδη –ίδετε επιστολή του σε παρακείμενη στήλη- μας στέλνει το παρακάτω σημείωμα:

Πράγματι, αφού –πέρυσι το καλοκαίρι- είχαν συμπληρωθεί αρκετές εβδομάδες διακοπών της ύδρευσης στο Σκαμνό, επιθεωρήσαμε τη δεξαμενή προκειμένου να ελέγξουμε τη στάθμη, αλλά και την παροχή νερού που έρχεται από την Καταβόθρα. Όταν ρωτήθηκε ο κ. Π. Αστρακάς, αλλά και ο κ. Αντιδήμαρχος, αν είχε ελεγχθεί η παροχή νερού στο ξεκίνημα του δικτύου στην Καταβόθρα, ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ενδιάμεσης διαρροής, η απάντηση ήταν καταφατική!

Όπως αποδείχθηκε μερικές μέρες αργότερα, το πρόβλημα οφειλόταν σε διαρροή δικτύου από την Καταβόθρα προς την δεξαμενή, (άρα δεν είχε γίνει ο έλεγχος που προαναφέρθηκε) και συνεπώς δεν υπήρχε ποτέ έλλειψη νερού.

Αναφορικά προς τον έλεγχο της ύδρευσης σημειώνεται: Ο σκοπός της επιθεώρησης της δεξαμενής ήταν να γίνει συζήτηση, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τον προγραμματισμό διακοπών νερού, οι οποίες μέχρι στιγμής ήταν εντελώς απροειδοποίητες και αυθαίρετες, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των καταναλωτών.

-Ποια είναι η πυροσβεστική διάταξη;

Ούτε ο κ. Π. Αστρακάς, ούτε ο κ. Δ. Πολυζωίδης ενημέρωσαν κανέναν σε συνέλευση περί αυτής, αν και θα ήταν ευπρόσδεκτη, προκειμένου να οργανωθεί σωστά η πυρασφάλεια του χωριού.

Βεβαίως οι νεοφερμένοι άνθρωποι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τους εντόπιους κατοίκους, τους οποίους δεν θεωρούμε «ιθαγενείς». Ασφαλώς και επιθυμούμε την «καλημέρα» και τις καλές σχέσεις με όλους». Αλλά ουδείς θέλει τα γιδοπρόβατα μέσα στο οικόπεδό του να του τρώνε και να καταστρέφουν ολοσχερώς τα δένδρα και φυτά που έχουν στοιχίσει πολλά χρήματα μαζί με προσωπικό μόχθο να φυτευτούν και να συντηρηθούν. Ούτε, ασφαλώς, θέλει τις μύγες τους στο φαγητό των μωρών παιδιών του. Άλλωστε η νομοθεσία προβλέπει τα γιδοπρόβατα να βόσκουν και να σταυλίζονται σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρα από τις κατοικημένες περιοχές. Ουδείς θέλει να ζημιώνονται και να στερούνται εισοδημάτων οι εντόπιοι.

Όπως παραδέχεται ο κ. Πολυζωίδης, οι σχέσεις μεταξύ των κατοίκων του χωριού δεν ήταν αγαστές και πριν την άφιξη των νέων οικιστών. Δεν είναι επομένως οι νεοφερθέντες που δημιουργούσαν τα προβλήματα.

Κατά την άποψή μου η σημαντικότερη αιτία είναι η έλλειψη κάποιου σημείου αναφοράς και συνάθροισης, όπως ήταν το σχολείο, όπου να μπορούν να συναντώνται συχνά οι κάτοικοι του χωριού, να συζητούν και να επιλύουν τα προβλήματά τους, συσφίγγοντας και τις σχέσεις τους.

Με εκτίμηση / Αντώνης Μαζωνάκης

Κώστας Πεντεδέκας, Αμφίκλεια

Ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Πεντεδέκα, εκπαιδευτικό και αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, που όχι μόνον μας έστειλε τιμητικά τα δύο τελευταία βιβλία του με μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορική τεκμηρίωση της Αντίστασης και του Εμφυλίου στην περιοχή μας, αλλά μας απέστειλε και μία γενναία οικονομική συνδρομή. Προωθούμε το ποσό στον Ταμία του Συλλόγου μας κ. Γιώργο Μιχ. Αστρακά, με την παράκληση να αποστείλει απ’ ευθείας στον κ. Κ. Πεντεδέκα τη σχετική απόδειξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *