FtS95 – Αλληλογραφία

Κέντρο Ερευνάς της Ελληνικής Λαογραφίας
Ακαδημίας Αθηνών
Αθήνα, 16.11.2007

Αξιότιμε Κύριε Καμηλάκη,

ανταποκρινόμενοι στο ενδιαφέρον που δείξατε να αποκτήσετε το βιβλίο του Πολιτιστικού μας Συλλόγου Σκαμνός: Στην καρδιά της Ρούμελης, Αθήνα 2006, σας αποστέλλουμε δύο τόμους.

Ομοίως σας εγγράφουμε στο αρχείο της Φωνής των Σκαμνιωτών, ώστε εφ εξής να είστε τακτικοί παραλήπτες. Ταυτοχρόνως συναποστέλλουμε δύο από τα τελευταία φύλλα που έχουμε στο αρχείο μας.

Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας να μας συνδράμετε στην εργασία μας που βρίσκεται σε εξέλιξη, Η Εθνική Αντίσταση στη γούρνα μας, Παρνασσός – Καλλίδρομο – Οίτη – Γκιόνα, μέσω του συγγενούς σας Κέντρου Ερευνάς Ιστορίας Νεοτέρου Ελληνισμού.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γ Α.
***

Η Εθνική Αντίσταση στην περιοχή μας

Γεώργιον Μωραϊτην, ΠΕΑΕΑ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης)
Αθήνα 26.11.2007

Αξιότιμε Κύριε Μωραΐτη!

Για την φιλική υποδοχή που μας επιφυλάξατε και το ενδιαφέρον σας να μας υποστηρίξετε στην μελέτη που κάνουμε πάνω στο ανωτέρω θέμα, μέσω και των ειδικών συνεργατών σας που χειρίζονται το σπουδαίο αρχείο σας, εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας.

Ευχαρίστως, όπως μας ζητήσατε, σας εντάξαμε στο ειδικό αρχείο μας ως παραλήπτη της εφημερίδας μας, της Φωνής των Σκαμνιωτών, της οποίας η αποστολή ήδη άρχισε και ελπίζουμε να έχει φθάσει στα χέρια σας.

Η θητεία και οι αγώνες σας στην τιμημένη Εθνική μας Αντίσταση και οι κοινές μας ρίζες καταγωγής από το Καλλίδρομο, αφού λίγο απέχει η Μενδενίτσα από το Σκαμνό, μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά και θα εκτιμήσουμε κάθε σας υπόδειξη στην εργασία μας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ιδίως ως προς το σκέλος της πληρότητας των στοιχείων μας πάνω στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο χώρο Παρνασσός – Καλλίδρομο – Οίτη – Γκιόνα.

Με εξαιρετική τιμή και φιλικούς χαιρετισμούς
Γ Α.
***
Φθιωτική Ιστορία

Κύριον Ιωάννην Μακρή, Εκπαιδευτικόν-Πνευματικό Κέντρο Σταυρού
Αθήνα, 1η Δεκεμβρίου 2007

Αξιότιμε Κύριε Μακρή,
λάβαμε, και ευχαριστούμε, το άψογα επιμελημένο βιβλίο σας, του Πνευματικού Κέντρου Σταυρού, με τα πρακτικά του 3ου Συνεδρίου Φθιωτικής Ιστορίας που διοργανώσατε το Νοέμβριο του 2005.

Τόσον το περιεχόμενο του βιβλίου, όσον και αυτός καθ’ εαυτός ο θεσμός της περιοδικής πραγματοποίησης του συνεδρίου με θέματα τοπικής ιστορίας, αρχαιολογίας και λαογραφίας, προκαλούν ιδιαιτέρως θετική εντύπωση και μάλιστα θα έλεγα, κρίνοντας από τον εαυτό μου, που δεν ανήκω στην συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα, η δραστηριότητα αυτή προσελκύει ένα ευρύτερο ενδιαφέρον. Σε μερικές από τις χαιρετιστήριες ομιλίες βλέπει κανείς αυτές ακριβώς τις σωστές προσεγγίσεις δηλαδή ποια είναι τα θετικά ενδιαφέροντα και η απήχηση από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία σας.

Μερικά θέματα, οφείλω να ομολογήσω, τράβηξαν το προσωπικό μου ενδιαφέρον –χωρίς να παραβλέπω την αξία και των άλλων εισηγήσεων- και θα ήθελα να μεταφέρετε τα συγχαρητήριά μας στους ομιλητές:

• τον κ. Νικόλαο Καραγεώργο, ιστορικό για το θέμα: Τοπογραφικός προσδιορισμός των αρχαίων πόλεων Φθίας και Ελλάδας της επικράτειας του Πηλέα και του Αχιλλέα
• την κα Βασιλική Λάζου, ιστορικό για το θέμα: Η συγκρότηση και η δράση της Εθνοφυλακής μετά τη Βάρκιζα. Η περίπτωση της Λαμίας
• τον κ. Θωμά Καλοδήμο, φιλόλογο- συγγραφέα για το θέμα: Η ληστεία στην Επαρχία Φθιώτιδας. Από την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους (1833) ως την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα (1881).

Για τούτο, το τελευταίο, εσείς προσωπικά γνωρίζετε, ως εκπαιδευτικός στην περιοχή μας, ότι σ’ εμάς τους Σκαμνιώτες είχε αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «Κατσικοκλέφτες». Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον, ώστε να δούμε μήπως μοιραστούμε τα κρίματα και με άλλους υπόλογους συντοπίτες.

Με εξαιρετική τιμή και φιλικούς χαιρετισμούς
ΓΑ
***
Μπράλος: Γεώργιος Κ. Τσίτσας
Αθήνα, 1η Δεκεμβρίου 2007
Αγαπητέ μου ξάδερφε Γιώργο,
επιβεβαιώνω λήψη της ταχυδρομικής επιταγής σου προς το Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαμνού και εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μας για την αγάπη και την υποστήριξή σου που την ερμηνεύουμε και ως τιμή προς το Σκαμνό και την Σύλλογό μας εκ μέρους ενός διακεκριμένου Μπραλιώτη συγγενή και συντοπίτη.

Προωθώ το ποσό της συνδρομής σου στον ταμία μας για να εκδώσει και σου αποστείλει τη σχετική απόδειξη.
Με αγάπη ΓΑ
***

Prof. Dr. James / Dimitri Brianas, Ormond Beach, Florida, USA
Historical Researcher

Από τον αγαπητό Καθηγητή, που ασκείται επιτυχώς στα Ελληνικά, λάβαμε, ευχαριστούμε και τον συγχαίρουμε, το παρακάτω μήνυμα:

Χριστούγεννα 2007
Τα χρόνια έρχονται και φεύγουν, αλλά οι οικογένειες και η φιλία μένουν πάντα μαζί μας. Τούτο το χρόνο έσβησε η ζωή της μητέρας μου Αγορίτσας -94 ετών. Της οικογένειας, από μητέρα, Ευδοκίας Φιλίου, από τα Τρίκαλα και από πατέρα, της οικογένειας Αχιλλέα Παπακώστα από την Πιαλια, στα βουνά νοτίως των Τρικάλων. Σύζυγός της ο Γεώργιος, πατέρας μου, που γεννήθηκε στο Λουτρό / Κέδρος Δήμου Καρδίτσας. Μικρός με τον παππού μου Δημήτριο, γεννημένο το 1865 στην τουρκοκρατούμενη περιοχή, μαζί έφυγαν το 1910 για την Αμερική.

Η Ελλάδα ήταν και είναι μεγαλειώδες κράτος. Για όλους τους προγόνους μας, τους παππούδες, τώρα και στην αρχαιότητα –Ασκληπιός, Αχιλλέας, Ιάσονας και Αγοι (?). Να βοηθήσουμε την Ελλάδα μας. Να φέρουμε τουρισμό. Όχι μόνο στο Βόλο και στην Καλαμπάκα, αλλά παντού. Να έχουμε εργασίες και να μην φεύγουν οι νέοι για δουλειές αλλού.

Με την αγάπη μου και την έρευνά μου ελπίζω ως το τέλος της ζωής μου να βοηθήσω. Αλλά χωρίς χρήματα και ανασκαφές, δεν έχουμε τίποτα. Πρώτα στα Φάρσαλα και μετά Ερέτρια, Κειεριον, Όθρυ, Σκοτούσα, Κρανόνα, Γόμφοι, Μητρόπολη, Τρίκαλα και τόσα πολλά άλλα στη Φθιώτιδα.

Κατά τα άλλα με βοήθεια επί χρόνια από πολλούς και περισσότερο από τον εξάδελφό μου Λάμπρο –Καρδίτσα- πήρα Ελληνικό Διαβατήριο. Είμαι Έλληνας!

Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος

Με αγάπη Δημήτρης

***
Ηλίας Καλλιώρας, Βουλευτής Φθιώτιδας

Από τον φίλο Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Ηλία Καλλιώρα, λάβαμε και ευχαριστούμε ευχές για όλους τους Σκαμνιώτες για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους.

***

Γιώργος Στεφανή Τζιβάρας

Ευχαριστούμε τον αγαπητό Γιώργο για το υλικό ιστορικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο που μας έστειλε. Αξιοπρόσεκτα κείμενα για το φοιτητικό κίνημα του Πολυτεχνείου στη διάρκεια της Απριλιανής χούντας των συνταγματαρχών, την Εθνική μας Αντίσταση και την ευκαιρία που χάθηκε να αποφευχθεί ο εμφύλιος σπαραγμός κ.ά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *