Ασωπός

Αν το απαράμιλλης ομορφιάς ανάγλυφο με τις επάλληλες ρεματιές, τις λοφοσειρές και η διαπιστωμένη από ειδικούς υψηλή βιοποικιλότητα, καθιστούν το Σκαμνό, ένα μοναδικής ομορφιάς ορεινό χωριό της Ρούμελης, μαζί με το μοναδικό σε ποιότητα κλίμα –μηδενική υγρασία-, το φαράγγι του Ασωπού, στο κάτω μέρος του χωριού και πλησίον της ομώνυμης σιδηροδρομικής γέφυρας, αποτελεί την κορωνίδα του φυσικού μεγαλείου, ως μοναδικό στοιχείο εκπληκτικής ομορφιάς που ο Μεγαλοδύναμος δώρισε απλόχερα στο Σκαμνό. Ο Ασωπός, η «διασφάγα» του Ηροδότου, διαχωρίζει το όρος Καλλίδρομο με αυτό της Οίτης που ο πανδαμάτωρ χρόνος δια μέσου των χιλιετηρίδων με τη συνεχή ροή του ποταμού, βαθαίνει όλο και περισσότερο την κοίτη του που σε μερικά σημεία το πλάτος του φθάνει μόλις τις δύο οργιές ανδρός, ενώ το ύψος του πλησιάζει τα 200 μέτρα! Για περίπου το δεύτερο ήμισυ του φαραγγιού προς την πεδιάδα, ο Ασωπός ταυτίζεται με την Ανωπαία ατραπό του Εφιάλτη που οδήγησε τους Πέρσες περνώντας στη συνέχεια από την ανατολική πλευρά του Σκαμνού [480 π.Χ.] στα νώτα του Λεωνίδα, του υπερασπιστή των Θερμοπυλών.

Το πέρασμα του φαραγγιού από το Σκαμνό μέχρι τη γέφυρα του Ντούνου, στην πεδιάδα του Σπερχειού, πλησίον του χωριού Ηράκλεια, διαρκεί κάπου μεταξύ 4-5 ώρες.

Μερικές φωτογραφίες που παραθέτουμε αποσκοπούν να δώσουν μία μικρή έστω γεύση, αν και πανθομολογείται, ότι μόνον το βίωμα, με το πέρασμα του φαραγγιού, θα δώσει στον φυσιολάτρη μία ανεπανάληπτη εμπειρία που δεν αποδίδεται με λόγια ή εικόνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *