Αχιλλέας

Περισσότερα από 3.000 χρόνια πίσω ο μακρινός πρόγονός μας ο Αχιλλέας, Βασιλιάς της Φθίας και κορυφαίος ήρωας της Ιλιάδας του Ομήρου, απασχολεί όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα έπη του Ομήρου είναι τα πλέον διαβασμένα και μεταφρασμένα βιβλία, ανά την Υδρόγειο. Στην γενέτειρα του Αχιλλέα, στην Φθία, δεν φαίνεται ότι το ενδιαφέρον είναι όσο θα έπρεπε. Ακόμη και «ειδικοί» των υπηρεσιών πολιτισμού, δεν δείχνουν το ενδιαφέρον που αρμόζει. Μερικοί μάλιστα, εμφανίζονται και εγκληματικά αδιάφοροι με τον γενικό αφορισμό «ο Αχιλλέας είναι μυθολογία». Είναι να απορεί κανείς.

Ακόμη και οι κοινοί θνητοί έχουν υπόψη τους τα ευρήματα του Schliemann στο Ίλιον της Τρωάδας, αλλά και στις Μυκήνες κλπ. Αναμφιβόλως στα ομηρικά έπη ενυπάρχουν στοιχεία μυθοπλασίας, καθώς ο ποιητής θέλει τους Θεούς να αναμιγνύονται στον πόλεμο, να παίρνουν το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς κλπ, αλλά το ίδιο ουσιαστική είναι και η ιστορική αξία και οι μαρτυρίες για τον τόπο μας στην πολύ παλαιά εκείνη εποχή που αναφέρεται γύρω στα 1150 π.Χ.

Πολύ πρόσφατα, είχαμε και την ανακάλυψη των ανακτόρων του Οδυσσέα στην Ιθάκη, με πρωταγωνιστές μάλιστα έλληνες αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τα λιμνάζοντα νερά ήρθε να ταράξει ο Ελληνο-Αμερικανός τρίτης γενεάς, Καθηγητής Dr. James – Dimitri Brianas, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, που σκοπό της ζωής του έβαλε και ήδη ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την μελέτη, τον συντονισμό και την προώθηση μίας προσπάθειας να βρούμε να ανάκτορα του Αχιλλέα στην περιοχή της ομηρικής Φθίας. Κοντά σ’ αυτό τον κύριο στόχο τοποθετεί μία σοβαρή σειρά από παράπλευρες δράσεις με ιδιαίτερη σημασία και άμεσα απτά αποτελέσματα. Στο πλευρό του το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο ισχυρός οργανισμός της ομογένειας ΑΧΕΠΑ και μερικοί αρχαιολόγοι καθηγητές που στηρίζουν το ίδρυμα που εστιάζεται σ’ αυτό το αντικείμενο, Achilles Foundation [www.achilles-thessaly.org]

Είναι γνωστό ότι πολλές περιοχές διεκδικούν η κάθε μία για τον εαυτό της την τοποθεσία όπου κρύβονται τα ανάκτορα του Αχιλλέα. Η περιοχή Σπερχειάδας (Άγιος Γεώργιος), η Μελιταία, τα Φάρσαλα. Μερικοί αξιολογότατοι συντοπίτες ασχολήθηκαν, έγραψαν, μίλησαν για το θέμα, προβάλλοντας και την δική τους εικασία ως προς το πού βρίσκονται τα ανάκτορα του Αχιλλέα. Στην ξεχωριστή ενότητα της ιστοσελίδας μας, [«καινούργια και παλιά» / «Αχιλλέας»] στηρίζοντας, όπως οφείλουμε σαν Πολιτιστικός Σύλλογος της Φθίας, έστω και στα νοτιότατα όριά της (περιοχή Τραχίνης), παρουσιάζουμε πληροφορίες, κείμενα, σχόλια και παρατηρήσεις πάνω σ’ αυτό το θέμα μείζονος σημασίας που δεν εστιάζεται μόνον, όπως σημειώσαμε,  στην ιστορική εκδοχή.

Παρακάτω παραθέτουμε εικαστικό υλικό για τον μεγάλο πρόγονό μας, παρμένο από ποικίλα στοιχεία σε διάφορες πηγές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *