Απάντηση του Κολοκοτρώνη στον Ιμπραήμ

20130214

Γεωργίου Πούλιου, Δικηγόρου

Πριν 170 χρόνια, στις 4 Φεβρουαρίου 1843, έφυγε ο Στρατηγός, ο Μεγάλος Έλληνας Ηγέτης. Η Μεγάλη προσωπικότητα της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Ο άνθρωπος που φυλακίστηκε δυο φορές, το 1825 από τους Ανθέλληνες, Μισέλληνες και Γραικύλους, Μαυροκορδάτο, Κωλέττη και Νέγρη και το 1834 από τη Βασιλική Καμαρίλα, ο Γέρος του Μωριά, ο Θεόδωρος (Θεοδωράκης) ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ.
Και όμως αυτόν τον προδότη, τον Κολοκοτρώνη, οι Γραικύλοι της εποχής εκείνης, αποφυλάκισαν, στα γρήγορα, για να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα, τον Ιμπραήμ. Αυτός είχε κάψει 30.000 ελιές, 60.000 συκιές, όλα τα σπίτια και τα χωριά, της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας, η δε Κυβέρνηση είχε εξαφανισθεί.

Τότε το αιμοβόρο ανθρωπάκι της Αιγύπτου, το κοντό και παχύσαρκο, ντυμένο πάντα με αποκριάτικα ρούχα, παράτολμος και πεισματάρης, χωρίς προσόντα, ούτε ενός μετρίου στρατηγού, έτσι τον περιγράφει, ο Γάλλος ναυτικός H. LAUVERGNE, στις αναμνήσεις του, από την Ελλάδα. Παρίσι 1826, σελ.81-84, και ο δικός μας Μακρυγιάννης, Α. τόμ. σελ. 245 (λεπτομέρειες θα βρείτε, στο βιβλίο του Θεοδώρου Δημοσθ. Παναγοπούλου, ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, Εκδόσεις Ενάλιος) έστειλε (ο Ιμπραήμ) τον υπασπιστή του (κεχαγιά) στον Κολοκοτρώνη, με το πιο κάτω μήνυμα:
Να έλθετε να με προσκυνήσετε, Να παραιτηθείτε από τα της αποστασίας φερσίματα. Ήλθα εδώ για να κατακόψω, κατακαύσω και σχεδόν να αφανίσω όλα τα δένδρα σας, όσα είναι χρήσιμα και αναγκαία, προς τροφήν σας.
Διαβάστε, Ανθέλληνες, Μισέλληνες και ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ, την απάντηση που έδωσε, ο Γέρος του Μωριά, ο Θεόδωρος ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, στον αράπη:
Αυτό όπου μας φοβερίζεις, να μας κόψεις και κάψεις τα καρποφόρα δένδρα μας, όχι τα κλαριά να μας κόψεις, όχι τα δένδρα, όχι τα σπίτια που μας έκαψες, μόνο πέτρα πάνω στην πέτρα να μη μείνει, ημείς δεν προσκυνούμε. Τι τα δένδρα μας αν τα κόψεις και τα κάψεις την γην δεν θέλει την σηκώσεις και η ίδια η γης που τα έθρεψε, αυτή η ίδια γη μένει δική μας και θα τα μετακάνει. Μόνο ένας Έλληνας να μείνει πάντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πως την γην μας θα την κάνεις δική σου, βγάλ’ ντο από τον νου σου. (βλέπετε και ΑΠΑΝΤΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ. Μέρμηγκας, Τόμ. 2 σελ. 50-51, 1971.)

Η απάντηση του Κολοκοτρώνη μπορεί να συγκριθεί μόνο με το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ (έλα να τα πάρεις) του Λεωνίδα, στις Θερμοπύλες, προς τον Ξέρξη, το 480 π.Χ.
Αν κάποιος αναγνώστης, γνωρίζει, στην παγκόσμια ιστορία τέτοια απάντηση, έστω και παρόμοια, περιμένω την δημοσίευσή της.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ 10.02.2013.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *