Δεοντολογία για πολιτικούς

20130302

Η «χάρτα δεοντολογίας» που υπογράφτηκε από πολιτικούς που κατέχουν υπουργικές θέσεις, αναφέρεται σε καίρια σημεία της δράσης και της συμπεριφοράς των. Ένα από τα βασικά σημεία της χάρτας είναι το νόημα της εμπιστοσύνης που εκδηλώνεται στο πρόσωπο του πολιτικού από τους ψηφοφόρους.

«Η εμπιστοσύνη αυτή», επισημαίνεται, «δεν πρέπει να συγχέεται με τη νομιμοποίηση που παρέχει η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Οικοδομείται, προστίθεται, ανάλογα με τις δράσεις της κυβέρνησης και την υποδειγματική συμπεριφορά των μελών της».

Σύμφωνα με τη «Χάρτα Δεοντολογίας», η οποία πρώτη φορά υπογράφεται από υπουργούς στα πολιτικά χρονικά και δόθηκε στη δημοσιότητα, τα μέλη της κυβέρνησης:

– Δεσμεύονται να εγκύψουν στα προβλήματα των πολιτών, χωρίς διακρίσεις, στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η διαφάνεια, ο απόλυτος σεβασμός στον πολίτη και η αξιοκρατική λειτουργία του κράτους.

-Υπηρετούν το γενικό συμφέρον. Οφείλουν, όχι μόνο να ενεργούν με απόλυτη αμεροληψία, αλλά και να αποτρέπουν κάθε υποψία προσωπικού συμφέροντος. Γι’ αυτό, κατά την ανάληψη και την ολοκλήρωση των καθηκόντων τους, συμπληρώνουν και υπογράφουν δήλωση συμφερόντων (περιουσιακά στοιχεία κ.ά.) η οποία και δημοσιεύεται.

– Δεν αποδέχονται τυχόν προσκλήσεις για προσωπική φιλοξενία, η οποία προέρχεται από ξένη κυβέρνηση ή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με το υπουργείο τους. Επιστρέφουν στο κράτος, είτε αμέσως είτε με τη λήξη της θητείας τους, δώρα των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 150 ευρώ.

– Απέχουν εντελώς από την όποια παρέμβαση μπορεί να εκληφθεί ως εύνοια ή προνομιακή μεταχείριση προς οποιονδήποτε.

– Αφιερώνουν όλο τους το χρόνο στην άσκηση των υπουργικών τους καθηκόντων. Συνεπώς, οφείλουν να παραιτούνται από τις θέσεις που ενδεχομένως να κατέχουν σε οργανισμούς ακόμη και μη κερδοσκοπικούς.

– Τα μέσα που τίθενται στη διάθεση των υπουργών προορίζονται αποκλειστικά για υποβοήθηση της εκτέλεσης της αποστολής τους.

– Οι υπουργοί οφείλουν να διατηρούν συνεχή επαφή με το σύνολο των θεσμικών εταίρων του υπουργείου τους. Να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων με βασικό γνώμονα την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και των θεσμικών αλλαγών για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, για τα οποία έχουμε δεσμευθεί έναντι του λαού.

– Οποιοσδήποτε εκ των αξιωματούχων παραβεί τη «Χάρτα Δεοντολογίας» οφείλει να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σχόλιο σύνταξης:
Επαναστατικά μου φαίνονται αυτά τα πράγματα για τη χειμαζόμενη πατρίδα μας. Μου άρεσαν, να πω την αλήθεια, πάρα πολύ, αλλά απογοητεύτηκα, όταν διαπίστωσα ότι πρόκειται για την κυπριακή κυβέρνηση και όχι για την δική μας. Μετά άρχισα να συλλογίζομαι, πόσοι άραγε από τους δικούς μας πολιτικούς που κατέστρεψαν τη χώρα, θα μπορούσαν άραγε να παραμείνουν στο πόστο τους, έχοντας ανταποκριθεί σ’ αυτούς τους κανόνες; Επειδή δυσκολεύτηκα να δώσω απάντηση, σκέφθηκα να μεταφέρω το ερώτημα στους φίλους της Ιστοσελίδας μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *