Να και κάτι ευχάριστο στην Ελλάδα της βαθιάς κρίσης

20130327

Αυτές τις μέρες βιώνουμε τις δραματικές καταστάσεις που εξυφαίνονται στην πολύπαθη Κύπρο και τους εκεί αδελφούς μας. Μέρος των αιτίων που προκάλεσαν την κατάρρευση, σχετίζεται με το PSI των ελληνικών ομολόγων από τα οποία οι δύο τουλάχιστον κυπριακές τράπεζες (Λαϊκή και Κύπρου) είχαν μπόλικα στο χαρτοφυλάκιό τους. Ταυτοχρόνως με το δραστικό ψαλίδισμα των καταθέσεων, για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών λίγο πολύ σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η Γερμανία συνεχίζει να σπεκουλάρει σε βάρος των κατά τα άλλα «ισότιμων εταίρων» του νότου. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πορεύεται ένα βήμα μπρος και το ερώτημα, με τις πρόσφατες εξελίξεις, είναι αν τα προς τα πίσω βήματα είναι ένα ή μήπως περισσότερα. Οι χώρες BRICS, όπως ήταν αναμενόμενο, κινούνται ήδη συσπειρωμένες, αφήνοντας απέξω ΕΕ και ΗΠΑ που διαγράφουν πτωτική τροχιά.
Ερχόμενοι στα καθ’ ημάς, στη χειμαζόμενη Ελλάδα, μία χθεσινή είδηση ήρθε να μας δώσει κάποια ελπίδα. Ο Πρωθυπουργός, λέει, ο Αντώνης Σαμαράς, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο της SAP. Ο ηγέτης του Γερμανικού Κολοσσού της πληροφορικής (Νο 1 στον κόσμο, αν μιλάμε για λογισμικό επιχειρήσεων και οργανισμών), συνοδευόμενος από επίσης νεαρά στελέχη, υποσχέθηκε επενδύσεις στην Ελλάδα, με την πρόθεση να μεταφέρει εδώ το κέντρο δραστηριότητας ολόκληρης της νότιας Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο υπόψη οίκος είναι το Νο 1 ακόμη και στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Μιλάμε για την Rolls Roy’s της πληροφορικής στο συγκεκριμένο τομέα.

Αυτό που με ευχαριστεί και κατά κάποιο τρόπο μου δείχνει μία αχτίδα ελπίδας για τον δύσμοιρο τόπο μας, δεν είναι αυτή καθ’ εαυτή η ανακοίνωση, αλλά μερικές σκέψεις και υποθέσεις δικές μου. Ας πούμε φαντασιώσεις.
Σκέψου φίλε μου, να φέρει στην Ελλάδα το κολοσσό της πληροφορικής ο Σαμαράς για να δημιουργήσει κάποιες θέσεις εργασίας. Η χώρα διαθέτει όντως καλό και φθηνό δυναμικό –εκτός από τους Ινδούς που είναι ασύγκριτοι- και στη συνέχεια να έχουμε παραπέρα εξελίξεις. Είτε γιατί ο Σαμαράς θέλει να γράψει ιστορία, – εδώ, να πω την αλήθεια, το φοβάμαι με αυτούς που έχει τριγύρω του- είτε γιατί τέτοιες σκέψεις υπάρχουν στο πίσω μέρος του μυαλού του νεαρού γερμανού Manager, και σε κάποια φάση να δεις και να τους δίνει εντολή η ελληνική κυβέρνηση να ανασυγκροτήσουν ψηφιακά εκ βάθρων όλο το σάπιο κράτος και τους τρισχειρότερους οργανισμούς και ΔΕΚΟ που ελέγχονται από το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα. Λες να’ ναι όνειρο; Αλλά και πάλι σκέφτομαι, ότι δικαιούμαι να ονειρεύομαι μία καλύτερη Ελλάδα. Και ποιος δεν γνωρίζει πόσα ποσά διασπαθίστηκαν εδώ και δεκαετίες για έργα δήθεν πληροφορικής από διάφορους επιτήδειους στο χώρο της σήψης και καταντήσαμε να μην μπορούμε, εδώ και κάμποσα χρόνια να διαπιστώσουμε ποιοι παίρνουν σύνταξη μαϊμού!
Λες αδερφέ μου, να κινηθούν οι άνθρωποι της SAP με κίνητρο τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν με καλοζυγισμένο κριτήριο προς όφελος της πατρίδας και χωρίς στημένες διαδικασίες με ημέτερους και κλίκες συμφερόντων και να αποτελέσουν χώρο στον οποίο θα απευθυνθεί ο μεγάλος οίκος λογισμικού;
Μπορεί να λέω υπερβολές. Μπορεί να ονειρεύομαι. Αυτό δεν απαγορεύεται. Αν, όμως αυτό γίνει, είμαι σίγουρος ότι οι σημερινοί πρώτοι της Ευρώπης, θα μας καμαρώνουν στην πρωτοπορία και θα ντρέπονται για την περιφρόνηση που τώρα μας δείχνουν, έστω με το δίκιο τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *