Κουρκουμάς: ένας σύμμαχος για την υγεία μας!

20130330

Συλλογή πληροφόρησης & επιμέλεια παρουσίασης: Ευαγγέλου Χρυσάνθη
πηγή: http://www.terrapapers.com

Η κουρκουμίνη, μία ενεργή αντιφλεγμονώδης ένωση που βρίσκεται στο αντιφλεγμονώδες turmeric / κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου. Νέα συμπεράσματα που εκδόθηκαν στο περιοδικό PLoS One αναφέρουν ότι οι φυσικές φαινόλες του κουρκουμά μπορούν να ανακόψουν την ανάπτυξη όγκων στον καρκίνο του προστάτη μπλοκάροντας τους υποδοχείς που χρησιμοποιούνται για να διαδώσουν την ανάπτυξη των κυτταρικών ιστών. Πρόσθετες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό επεξηγούν τον ακριβή τρόπο που δρουν τα μόρια του κουρκουμά στοχεύοντας τα αμυλοειδή ινίδια που σχετίζονται με την αφύσικη ανάπτυξη πρωτεΐνης και τον σχηματισμό πλάκας που είναι χαρακτηριστικό σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η προσθήκη κουρκουμά σε μία υγιεινή διατροφή ή η λήψη συμπληρώματος που εμπεριέχει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κουρκουμά σε κάψουλα, θα σας προστατέψει από ενδεχόμενο πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων και από την άνοια του Αλτσχάιμερ. Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου με πάνω από 250,000 περιπτώσεις που καταγράφονται ετησίως μόνο στις ΗΠΑ.

Κάθε φυσικό συστατικό που στοχεύει στον περιορισμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη μπορεί να προσφέρει μία σημαντική θεραπεία σε σχέση με τις άλλες αλλοπαθητικές μεθόδους, όπως η ακτινοβολία, η χειρουργική επέμβαση ή η χημειοθεραπεία. Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές στέρησαν από τα καρκινικά κύτταρα ορμόνες με την παρουσία, αλλά και την απουσία κουρκουμά σε φυσιολογικές δόσεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κουρκουμάς μπλόκαρε τους δύο γενετικούς υποδοχείς που είναι απαραίτητοι για την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη.

Αυτοί οι υποδοχείς είχαν αποκαλυφθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι μπορούσαν να προβλέψουν το βαθμό και το ρυθμό ανάπτυξης των ήδη υπαρχόντων όγκων. Σημειώθηκε ότι ο κουρκουμάς ήταν “ένας ισχυρός αναστολέας του κυτταρικού κύκλου, όσο και της επιβίωσης του στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Η επικεφαλής της έρευνας και συγγραφέας, Dr. Karen Knudsen και η ερευνητική της ομάδα ανακάλυψαν ότι άλλες καρκινικές κυτταρικές γραμμές πολλαπλασιάζονται με τον ίδιο μηχανισμό υποδοχέων, των οποίων η εξέλιξη ενδεχομένως να ανακόπτεται από τον κουρκουμά. Σχολίασε ότι ο κουρκουμάς, “έχει αποτελέσματα και πέρα από τον καρκίνο του προστάτη … σε άλλες κακοήθειες, όπως ο καρκίνος του μαστού. Σε ό,τι αφορά όγκους ο κουρκουμάς μπορεί να έχει έναν αρκετά υποσχόμενο θεραπευτικό ρόλο.”

Σε μία διαφορετική έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι ο κουρκουμάς παρατείνει τη ζωή και ενισχύει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών νευρώνων λειτουργώντας σαν νευρο-προστατευτική ασπίδα εναντίον της εξελικτικής πορείας του Αλτσχάιμερ. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε, ότι ο κουρκουμάς δρούσε ανασταλτικά στην βλαβερή συσσώρευση των αμυλοειδών ινιδίων γύρω από τις συνάψεις των νεύρων. Τα αμυλοειδή ινίδια είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τις ομαλές ηλεκτρικές και χημικές διαβιβάσεις στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία μνήμης και τη διατήρηση της γνώσης.

Είναι γνωστό ότι θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο ή καλύτερα να βγάλετε έξω από τη διατροφή σας τη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, γλυκίσματα, συμβατικά μακαρόνια γιατί με την πρόσληψή τους η γλυκόζη κατακλύζει ολόκληρο το σώμα, οξύνεται η ινσουλίνη προκαλώντας και μεγάλες συγκεντρώσεις αμυλοειδών ινιδίων και ελεύθερων ριζών στον εγκέφαλο. Οι επιπλέον υδατάνθρακες και τα λιπαρά οξέα αποτελούν μέρος των ελεύθερων ριζών που είναι σαν μοριακοί οδοκαθαριστές που κάνουν επίθεση στις κυτταρικές μεμβράνες και προκαλούν την πρόωρη γήρανση σε όργανα όπως το δέρμα, την καρδιά και το συκώτι.

Επιστημονικά ερευνητικά μοντέλα συνεχίζουν να εκθειάζουν τις αρετές των φυσικών μπαχαρικών και των φυτικών εκχυλισμάτων, όπως ο κουρκουμάς που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών θανατηφόρων ασθενειών. Μπορείτε να βάλετε τον κουρκουμά στην καθημερινή σας διατροφή ή να πάρετε ένα συμπλήρωμά του (250mg έως 500mg συνιστώμενη ημερήσια δόση) ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου και να διατηρήσετε έναν λειτουργικό και υγιή εγκέφαλο.

Λίγα λόγια για τον κουρκουμά

Πρόκειται για ένα αυτοφυές φυτό που μας έρχεται από την Ινδία. Χαρακτηριστικό του είναι το έντονο κίτρινο, σχεδόν χρυσαφί χρώμα για αυτό και χρησιμοποιείται και εκτός από τη μαγειρική και σαν βαφή. Αν τον χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα να είστε προσεκτικοί γιατί λεκιάζει πολύ εύκολα μαρμάρινους πάγκους, ρούχα, χέρια, πλαστικά εργαλεία κοπής και σκεύη. Είναι ένα αρκετά διαδεδομένο μπαχαρικό σε όλη την Άπω Ανατολή και είναι ένα από τα βασικά συστατικά του κάρρυ. Έχει μία ελαφριά πικρή γεύση, λίγο καυτερό και στυφό. Είναι γνωστό ότι η σκόνη κουρκουμά σε τοπική εφαρμογή μόνη της ή σε μείγμα για παράδειγμα μαζί με γιαούρτι έχει αντιφλογιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες καθώς και πάνω σε πληγές σταματάει την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

Θα τον βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών, αλλά καλύτερα να προτιμήσετε ένα βιολογικό κατάστημα. Λαμβανόμενο σε πολύ υψηλές ποσότητες ή/και εκτός φαγητού ο κουρκουμάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι σε ορισμένα άτομα. Όσοι έχουν απόφραξη χοληδόχου κύστης ή πέτρες στη χολή που προκαλούν πόνο, θα πρέπει να συμβουλευθούν πρώτα τον γιατρό τους. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκύους ή όσες θηλάζουν, για όσους παίρνουν αντιπηκτικά/αντιθρομβωτικά φάρμακα.

Ανάμεσα στις άλλες ιδιότητές του ο κουρκουμάς είναι:
αντιφλεγμονικό, αντιοξειδωτικό, ενισχυτικό του ανοσοποιητικού, αντισκληρωτικό, αντιθρομβωτικό, αντιαρθριτικό. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα βελτίωσε την πρωϊνή δυσκαμψία, την ικανότητα βαδίσματος και το πρήξιμο των αρθρώσεων. Αντιμικροβιακό, αντιικό, αντιμυκητιακό. Φαίνεται ότι βοηθάει στη επούλωση δερματικών πληγών διαβητικών και ότι προστατεύει από το γεροντικό καταρράκτη. Αυξάνει τη διαλυτότητα της χολής και της έκκρισης χοληστερίνης και χολερυθρίνης. Πιθανώς αποτελεσματικό στην πρόληψη χολολιθίασης. Πιθανώς κατά της σπαστικής κολίτιδας και του πεπτικού έλκους.
Πολλά ινστιτούτα ομορφιάς στον κόσμο έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν μερικά από τα πλεονεκτήματα του κουρκουμά και έχουν ήδη αρχίσει να τον ενσωματώνουν στις θεραπείες τους. Αυτό που είναι καταπληκτικό με τον κουρκουμά είναι ότι είναι ευρέως διαθέσιμος και μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ εύκολα σε συνδυασμό με άλλα υλικά που βρίσκονται ήδη στην κουζίνα σας.

Ο κουρκουμάς μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την όψη της επιδερμίδας του προσώπου σας. Ανακατέψτε λίγο κουρκουμά με αγγούρι ή χυμό λεμονιού και απλώστε το στο πρόσωπό σας. Αφήστε το για λίγη ώρα και κατόπιν ξεπλύνετε πολύ καλά. Με μία μόνο εφαρμογή θα σας βοηθήσει, ενώ με περισσότερες εφαρμογές θα δείτε μία απαλή λάμψη στο πρόσωπό σας.

Αν έχετε προβλήματα ακμής ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Ανακατέψτε κουρκουμά με σκόνη σανταλόξυλου, λίγο νερό και απλώστε στο πρόσωπο. Θα σας βοηθήσει αρκετά στην αντιμετώπιση της ακμής και είναι πολύ καλή και φθηνή εναλλακτική σε όλα αυτά τα χημικά σκευάσματα του εμπορίου.

Άλλη μία πολύ καλή εφαρμογή που έχει ο κουρκουμάς είναι να τον χρησιμοποιήσετε σαν απολεπιστικό σώματος. Ανακατέψτε λίγο κουρκουμά σκόνη μαζί με λίγο αλεύρι και νερό και με αυτό τρίψτε όλο σας το σώμα πριν πλυθείτε.

Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες είναι η εμφάνιση ραγάδων. Για να τις αποφύγετε, ετοιμάστε ένα μείγμα με κουρκουμά και γιαούρτι, απλώστε στο στην κοιλιά σας για πέντε λεπτά και μετά ξεπλύνετε. Αν το κάνετε συχνά θα διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος και θα αποφευχθούν οι ραγάδες.

Αν κατά λάθος κάψατε το χέρι σας στην κουζίνα, να μία εύκολη λύση για την αντιμετώπιση του εγκαύματος. Ανακατέψτε μία κουταλιά της σούπας με τζελ αλόης και τοποθετήστε στο μείγμα πάνω στο σημείο του εγκαύματος.

Ο κουρκουμάς βοηθάει επίσης στη μείωση της ουλίτιδας. Εφαρμόστε ένα μείγμα από κουρκουμά, φυσικό αλάτι και έλαιο σιναπιού στην περιοχή με το πρόβλημα δύο με τρεις φορές τη μέρα. Ξεπλύνετε το στόμα σας μετά με χλιαρό νερό.
Αν αισθάνεστε αδυναμία και υποψιάζεστε ότι έχετε αναιμία, τότε μία κουταλιά του γλυκού κουρκουμά μαζί με μέλι καθημερινά θα σας βοηθήσει αρκετά.
Κουρκουμάς μαζί με νερό, επίσης βοηθάει να αντιμετωπιστεί η διάρροια.
Να σημειώσουμε ότι αν αποφασίσετε να εφαρμόσετε κάτι από τα παραπάνω και ιδιαίτερα όσον αφορά το πρόσωπο, ο κουρκουμάς μπορεί να σας λεκιάσει προσωρινά το δέρμα. Είναι καλή ιδέα να τον χρησιμοποιήσετε το βράδυ στο πρόσωπό σας, να πλυθείτε πολύ καλά με νερό και το πρωί να καθαρίσετε και πάλι το πρόσωπό σας με ένα ήπιο γαλάκτωμα.
Όπως βλέπετε, ο κουρκουμάς δεν είναι μόνο ευεργετικός σε συνταγές ομορφιάς και αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας, αλλά μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και στην μαγειρική. Δοκιμάστε να τον βάλετε στην κουζίνα σας. Εκτός από το χρυσαφένιο χρώμα του θα σας δώσει και όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά στην κουζίνα:
—να τον προσθέσετε στο νερό που βράζετε τα λαχανικά σας ή στο ρύζι σας. Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση του θα σας δώσει και ένα υπέροχο χρώμα. Μία ιδέα είναι να το ανακατέψετε μαζί με βρασμένο αναποφλοίωτο ρύζι, κύμινο, κάρδαμο, σταφίδες και ξηρούς καρπούς.
—σε νερό που βράζετε μακαρόνια ζέας, ντίνκελ, καμούτ, κτλ.
—σε γεμιστά, μπριάμ στο φούρνο ή ντολμάδες.
—σε σούπες λαχανικών ή κόκκινες σάλτσες για μακαρόνια.
—σε όσπρια, όπως φακές, φασολάδα, γίγαντες στο φούρνο κτλ.
—σε πατατοσαλάτα
—σε μείγμα τσαγιού αφού το βράσετε μαζί με τζίντζερ. Δείτε παρακάτω μία συνταγή.

Συνταγή για Τσάι με κουρκουμά (για ένα ποτήρι):
μία κουταλιά του γλυκού κανέλλα
μία πρέζα γαρύφαλλο
μία πρέζα μοσχοκάρυδο
μία κουταλιά του γλυκού τζίντζερ (προαιρετικά)
Και όσο κουρκουμά σας αρέσει στη γεύση. Ξεκινήστε με μία κουταλιά της σούπας και βλέπετε
1-2 κούπες νερό

Μέλι
Φυτικό γάλα της επιλογής σας. Καλή ιδέα είναι το γάλα καρύδας, αλλά το ίδιο καλό είναι και το αμυγδαλόγαλο ή γάλα hemp.
Εκτέλεση: σιγοβράστε τα μπαχαρικά και το νερό για 10 λεπτά. Σουρώστε και προσθέστε το μέλι και το φυτικό γάλα. Αν θέλετε μία πιο γρήγορη λύση, βράστε νερό στο βραστήρα σας, τοποθετείστε στο σε ένα μπλέντερ μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να αναμειχθούν όλα ομοιόμορφα. Και τέλος, σουρώστε και προσθέστε το μέλι και το γάλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *