Η Γερμανία να στηρίξει τα ευρωομόλογα ή να φύγει από το ευρώ

20130410

REUTERS/RALPH ORLOWSKI

«Με άλλα λόγια, εάν η Γερμανία αντιτίθεται στα ευρωομόλογα, καλό θα ήταν να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ευρώ, αφήνοντας τους άλλους να τα εκδώσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη.

Να στηρίξει τα ευρωομόλογα ή να εγκαταλείψει το ευρώ κάλεσε τη Γερμανία ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος διατείνεται ότι τα ευρωομόλογα αποτελούν τη λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Σε σημερινή του ομιλία στη Φρανκφούρτη, ο κ. Σόρος σημείωσε ότι η ανησυχία της Γερμανίας ότι τα κράτη της περιφέρειας θα εκμεταλλευτούν τα ευρωομόλογα για να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες δεν ευσταθεί και ότι μπορεί να τροποποιηθεί το υφιστάμενο δημοσιονομικό σύμφωνο για να αποτραπεί μια τέτοια πιθανότητα.
«Εάν επιτρεπόταν -χωρίς να επιβληθεί- στα κράτη που υπόκεινται στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο να μετατρέψουν ολόκληρο το εναπομείναν δημόσιο χρέος τους σε ευρωομόλογα, […] ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα εξαλειφόταν, το ίδιο και τα πριμ κινδύνου. Οι ισολογισμοί των τραπεζών θα λάμβαναν μια τεράστια ώθηση, όπως και οι ισολογισμοί των υπερχρεωμένων κρατών, καθώς θα μειωνόταν το κόστος εξυπηρέτησης του υφιστάμενου δημόσιου χρέους», δήλωσε.

Εάν η Γερμανία δεν θέλει να συμμετέχει, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης να εκδώσουν από κοινού ευρωομόλογα
Τζορτζ Σόρος, δισεκατομμυριούχος επενδυτής
Εάν η Γερμανία δεν θέλει να συμμετέχει, δεν υπάρχει πρόβλημα, σημειώνει ο επενδυτής, αλλά το Βερολίνο δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης να εκδώσουν από κοινού ευρωομόλογα.
«Με άλλα λόγια, εάν η Γερμανία αντιτίθεται στα ευρωομόλογα, καλό θα ήταν να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ευρώ, αφήνοντας τους άλλους να τα εκδώσουν, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *