Απίστευτο και όμως αληθινό

20130515

Γεωργίου Πούλιου, Δικηγόρου

Αγαπητοί αναγνώστες χαίρετε και αγαλιάσθε. (Καιν. Διαθ. Ματθ.5-12). Διαβάστε πιο κάτω και ευφρανθείτε. Δεν ευφραίνει μόνο ο οίνος (Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, Παλαιά Διαθήκη. Ψαλμός 103-15).
Αμήχανος μπροστά στη βιβλιοθήκη μου, τυχαία πήρα έναν τόμο (τον 11ον) από την Ιστορία του Διονυσίου Κοκκίνου, ο οποίος έχει γράψει για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το χέρι μου πήγε στη σελίδα 446. Το έργο αυτό του Κοκκίνου δεν το έχω διαβάσει. Έχω διαβάσει αποσπάσματα.
Στη σελίδα 446 έχει το εξής κεφάλαιο:
«ΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΤΑΙΑ ΚΥΡΗΓΜΑΤΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ» Χρονολογία, Φεβρουάριος 1828. Το 1828 σκέφθηκα ότι πρέπει να ήταν λάθος. Μάλλον ήθελαν να γράψουν 1821. Και όμως δεν είναι λάθος, γιατί αναφέρεται το όνομα του Καποδίστρια.
Δ Υ Σ Τ Υ Χ Ω Σ για μια φορά ακόμη εξεδηλώθη η αγάπη προς τους Τούρκους. (βλέπετε ΤΡΙΩΔΙΟ, με τα αναθέματα (κατάρες) κατά των Ελλήνων).
Ο Σουλτάνος υποχρέωσε τον τότε Πατριάρχη (1828) να συμβουλεύσει τους ραγιάδες να υποταχθούν, στο Σουλτάνο, προκειμένου να σωθούν και να ζήσουν ειρηνικά με τους Τούρκους.
Αυτά και άλλα πολλά, ο Σουλτάνος, ζήτησε να πει ο Πατριάρχης στην εκκλησία από τον άμβωνα.
Ο Πατριάρχης δεν αρκέσθηκε σ’ αυτά, για να ικανοποιήσει τον Σουλτάνο, έστειλε, στην Ελλάδα, στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ Ελλάδα, τους Μητροπολίτες Νικαίας, Χαλκηδόνος, Ιωαννίνων, Χαλκιδικής και τον Πρωτοσύγκελο, να δώσουν, στον Καποδίστρια μια Συνοδική επιστολή, με ανάλογο περιεχόμενο υποταγής. Αυτοί οι πέντε (5) δεσποτάδες, ζήτησαν, από τον Καποδίστρια να τους εξασφαλίσει την άφιξή τους μέχρι την Αίγινα.
Η παρουσία τους, στους Έλληνες δεν ήταν αποδεκτή, ήταν απαράδεκτη. Αυτοί οι δεσποτάδες, για να πετύχουν το σκοπό τους, Άκουσον, Άκουσον, πήγαν, στη Μεσσηνία, στον Ιμπραήμ και του ζήτησαν βοήθεια (Ι).
Ο Ιμπραήμ βοήθησε τους πέντε (5) κληρικούς και περάσανε την επαρχία της Λακεδαιμονίας και φθάσανε στην Τριπολιτσά. Ο Φρούραρχος (επίτροπος) της Τριπολιτσάς, Αλέξανδρος Βλαχόπουλος, δεν τους άφησε να μπουν, στην πόλη, για πολλούς λόγους, αλλά ο σπουδαιότερος ήταν, μήπως κουβαλούσαν «ΠΑΝΩΛΗ» που είχε πέσει την εποχή εκείνη, στα γύρω χωριά.
Μετά από μεγάλη περιπέτεια φθάσανε, στον Πόρο. Τελικά τους δέχθηκε ο Καποδίστριας, στον οποίο έδωσαν τη συνοδική επιστολή.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ 12.05.2013.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *