Χάμπερμας: Η λύση για την Ελλάδα

20130720

Είναι φανερό πως το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων στην περίπτωση της Ελλάδος, είναι η αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, υποστηρίζει ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, Γιούργκεν Χάμπερμας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», λίγες μέρες πριν την έλευσή του στην Αθήνα, για το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας (4-10 Αυγούστου).
Ειδικότερα, σχολιάζοντας την κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, διαπιστώνει: «Οι όροι αυτοί μου θυμίζουν τις συνθήκες της όψιμης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που οδήγησαν στην κατάληψη της εξουσίας από το φασισμό».
Αναφορικά με τη σημερινή οικονομική κρίση, σημείωνει πως μόνο μία Ευρώπη ενωμένη σε πολιτικό επίπεδο και με επαρκή οικονομική ευρωστία, μπορεί να δαμάσει τον ξέφρενο οικονομικό καπιταλισμό ενώ επισημαίνει πως «στην περίπτωση που η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας ήταν αποτέλεσμα μίας πολιτικής ρύθμισης, οι ανεξέλεγκτες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να τεθούν ξανά υπό πολιτικό έλεγχο».
Ο ίδιος τονίζει ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να ασκεί μία πολιτική συγχύσεων χωρίς προοπτικές και να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία τροποποίησης των Συνθηκών.
«Μια διορατική κυβέρνηση, την οποία δυστυχώς δεν έχουμε, θα παραδεχόταν ότι, μόνο μέσω μιας κοινής πολιτικής, μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της η Ευρώπη», καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *