Ετήσια τακτική συνέλευση 31.08.2013

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΑΜΝΟΥ
ΕΝΑΡΞΗ : 11.30π.μ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΑΣΤΡΑΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΕΥΘΥΜΙΑ ΜΑΖΩΝΑΚΗ

1. Οικονομικός απολογισμός
Η ταμίας του συλλόγου Χρυσούλα Γκίκα – Ασπρουλάκη έδωσε αριθμούς και μίλησε για αρκετά καλή εισροή πόρων δεδομένης μάλιστα της βαθιάς κρίσης που πλήττει τη χώρα, της οποίας εξαίρεση δεν αποτελεί η μικρή κοινωνία του Σκαμνού. Διένειμε στη συνέλευση κείμενο με όλη την οικονομική κατάσταση του συλλόγου, όπου απεικονίζονται όλες οι ταμιακές συναλλαγές . Η κα Κούλα Γεμέλου, εξ άλλου, εκ μέρους της επιτροπής των ελεγκτών [Γιώργος Στεφ. Τζιβάρας, Κούλα Γεμέλου, Γεωργία συζ. Σπυρ. Αστρακά], παρουσίασε την έκθεσή των πάνω στον οικονομικό απολογισμό της χρονιάς. Ουδεμία αμφισβήτηση ή δυσμενής παρατήρηση δεν προέκυψε.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Κος Γ. Αποστολόπουλος έκανε τις εξής παρατηρήσεις:
• Ζήτησε ο λογαριασμός της τράπεζας να έχει και ένα άλλο όνομα εκτός της κυρίας Χρυσούλας Ασπρουλάκη [Ταμίας] σε αναπλήρωση του αείμνηστου Γιώργου Μιχ. Αστρακά του οποίου το ετήσιο μνημόσυνο τελείται αύριο.
• Ευχαρίστησε εγκαρδίως το ανώνυμο μέλος του συλλόγου μας που πρόσφερε τα χρήματα για τη δημιουργία της ιστοσελίδας μας. Ποσό, όπως υπογράμμισε, που προσεγγίζει το ήμισυ των συνολικών εισπράξεων της περιόδου.

2. Διοικητικός απολογισμός
Ο διοικητικός απολογισμός έγινε από τη Γραμματέα του Συλλόγου κυρία Μαρία Τζιβάρα –Τσεμπερλή, η οποία:
Αναφέρθηκε στην ταυτόχρονη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και την αποκριάτικη γιορτή που έγινε στην ταβέρνα Χολέβαινα στο Παλαιοχώρι το Μάρτιο 2013 (16.03.2013).
Έγινε ειδική αναφορά στη δημιουργία βιβλιοθήκης στο πατάρι του συλλόγου, με την εντατική τεχνική εποπτεία από τον Κο. Κώστα Γέμελο. Ζητήθηκε η συνδρομή των μελών για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, μετά από μία σημαντική προσφορά βιβλίων από τον πρόεδρο.
Έγινε αναφορά στην μεταφορά του δικτύου της ΔΕΗ από το πάνω μέρος του οικισμού, που όδευε μέσα από αυλές και σπίτια, στο πάνω μέρος της μεγάλης οδού προς Παύλιανη, στην πλευρά του δάσους κι έτσι με τη σχετική παρέμβαση του Συλλόγου μας, τακτοποιήθηκε ένα δίκαιο αίτημα των συγχωριανών σ’ αυτή την περιοχή του χωριού.

Ακόμη επισημάνθηκε:
Κρίθηκε σκόπιμο να γίνει μια επαφή με μέλη του άλλου συλλόγου του χωριού για από κοινού πορεία σε κάποια θέματα (σχετικά με τη βιβλιοθήκη, τις εγκαταστάσεις υγιεινής , την τουαλέτα του συλλόγου και τη θέρμανση του χώρου). Η συζήτηση με δύο στελέχη [Πρόεδρος και Γραμματέας, αντιστοίχως] από το σύλλογο «Αγ. Γεώργιος» έγινε σε καλό κλίμα και υπήρξαν βήματα σύγκλισης σε κάποια θέματα.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος του συλλόγου ανέφερε πόσο σημαντική ήταν η δημιουργία της ιστοσελίδας. Επισήμανε το πρόβλημα της έλλειψης έντυπης εφημερίδας για τους πιο ηλικιωμένους κατοίκους που δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά εκ παραλλήλου υπογράμμισε και τα θετικά της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας που μέσα σε πολύ μικρό διάστημα προσήλκυσε το ενδιαφέρον μερικών χιλιάδων αναγνωστών από την ευρύτερη περιοχή χάρις στο υλικό που παρουσιάζει και σταδιακά αποθησαυρίζει.
Μας έκανε γνωστά ποια θέματα έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας.
Με αφορμή ερώτηση του κ. Θανάση Κιτσάκη, έγινε αναφορά επίσης στην «κόντρα» των δύο συλλόγων και επισημάνθηκε από πολλά μέλη η αναγκαιότητα να βρεθεί κάποιο σημείο σύγκλισης λόγω κόπωσης από την άγονη, πολυετή και ψυχοφθόρα αντιπαράθεση.
Ο Κος Ευστράτογλου Δημήτρης, προηγούμενος Πρόεδρος, ανέφερε προσωπικές του εμπειρίες, σκέψεις και κάποια στοιχεία γύρω από το σύλλογο «Αγ. Γεώργιος» και κατά πόσο ήταν εφικτό να γίνει ένας ενιαίος σύλλογος.
Με αφορμή τα παραπάνω έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση ανάμεσα στα μέλη για το πόσο μπορεί να υπάρξει προσέγγιση των δύο συλλόγων. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις από τους κύριους Αθ. Κιτσάκη , Αντ. Μαζωνάκη, Αθ. Τσαντήλα, Κων. Γέμελο, την κυρία Χριστίνα Τσαντήλα, τον κ. Ευθ. Τζιβάρα και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Μιχάλη Αστρακά που ως δικηγόρος εστιάσθηκε στην νομική διάσταση του θέματος [υπογράμμισε ότι ο αποκλεισμός συγχωριανών από τον πολιτιστικό Σύλλογο με το επιχείρημα του «αυτόχθονος» κττ δεν μπορεί να γίνει δεκτό από το αρμόδιο δικαστήριο]. Ο Κώστας Γέμελος ανέφερε ότι ενώ υπήρξε προσέγγιση των προεδρείων των 2 συλλόγων, δεν υπήρξε σαφής και δεσμευτική προσέγγιση όσον αφορά τα οικονομικά θέματα. Έγινε πρόταση από τον Κο Γέμελο αν θα πρέπει να γίνει πιο επίσημη προσέγγιση, με ψήφισμα από τη συνέλευση.
Ο Κος Αποστολόπουλος θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει αντιπαράθεση, αλλά σταδιακές κινήσεις οικοδόμησης θετικού κλίματος. «Να στεκόμαστε στα σημεία όπου διαφαίνεται σύγκλιση και όχι σ’ αυτά που οξύνουν την αντιπαράθεση». Ανέφερε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να αλλάξει στις σχέσεις μας. Ζήτησε, ωστόσο, να υπάρχει ένας κοινός χώρος συνάντησης (καφενείο συλλόγου, σε βάση αυτοδιαχείρισης και συνδιαχείρισης και όχι σε διάσταση επιτηδεύματος) για πιο καλή επαφή των μελών των 2 συλλόγων, όλως ανεξαιρέτως των συγχωριανών. Θεωρεί ότι ο συγχρωτισμός μας θα αμβλύνει τις όποιες διαφορές, τονίζοντας ότι ο «πανδαμάτωρ χρόνος», θα δράσει ευεργετικά. Είπε ότι δε θέλει η συνέλευση να λάβει απόφαση σε καταστατικό επίπεδο για αυτοκατάργηση του συλλόγου ή άλλες παρόμοιες ενέργειες.
Αποφασίστηκε, κατόπιν τούτων, μια συνέχιση επαφών σε θέματα όπου υπάρχει κοινή προσέγγιση και ενδιαφέρον.
Εν συνέχεια, όμως, υπήρξε έντονη συζήτηση γύρω από αυτή την προσέγγιση. Φάνηκε ότι είναι ανέφικτο να υπάρξει ένας κοινός σύλλογος προσώρας. Ζητήθηκε από μέλη του συλλόγου ο χρόνος να θεωρηθεί σύμμαχος για την καλύτερη προσέγγιση των δύο μερών.
Στη συνέχεια μίλησε ο Κος Γιώργος Λ. Αστρακάς. Ανέφερε ότι χάνουμε πολύ χρόνο για την προσέγγιση. Θεωρεί μερικούς από τους ανθρώπους αυτούς σκληρούς και ανέφικτη την όποια κοινή επαφή. Ζήτησε εν τέλει «να συνεχίσουμε αυτόνομα την πορεία μας και να βρούμε πώς εμείς θα γίνουμε καλύτεροι εκμηδενίζοντας τον άλλο σύλλογο».
Ο Κος Γέμελος επανερχόμενος, ανέφερε ότι στο να γίνουμε καλύτεροι πρέπει να έχουμε και την δική τους έγκριση για το ότι αφορά τον κοινόχρηστο χώρο (σχολείο). Θεωρεί τροχοπέδη τη συνύπαρξη των 2 συλλόγων.
Στο τέλος υπήρξε θετική ψήφιση γύρω από την πρόταση για προσέγγιση των δύο ομάδων που έγινε από τον πρόεδρο πάνω στη βάση της άτυπης και ήπιας προσέγγισης.

3. Ψήφος για απαλλαγή των ευθυνών του Δ.Σ. και της επιτροπής των ελεγκτών
Εγκρίθηκε ομόφωνα.

4. Προγραμματισμός δράσης για το επόμενο 12-μηνο.
• Παιδική χαρά στο χώρο του συλλόγου (δημιουργία καινούριας από το Δήμο).
• Κεντρική Θέρμανση του χώρου του συλλόγου (μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης?).
• Έγινε πρόταση για ηλεκτρικά πάνελ θέρμανσης που το κόστος αγοράς είναι υψηλό και θα χρειαστεί και αναβάθμιση του δικτύου. Η πρόταση θα εξεταστεί.
• Όσον αφορά την παιδική χαρά αναφέρθηκε ότι υπάρχει υλικό σε καλή κατάσταση για χρήση και να ζητηθεί η άδεια του δήμου για τη χρήση του.
• Εγκαταστάσεις υγιεινής (κοινόχρηστες τουαλέτες). Χρειάζονται βελτίωση για να καταστούν λειτουργικές.
Περαιτέρω έγιναν οι εξής προτάσεις:
• Δημιουργία καφενείου.
• Κοινή γιορτή των 2 συλλόγων σε κάποια βάση (θρησκευτική κλπ.).
• Γιορτή – πανηγύρι 2 Μαΐου στον Άγιο Αθανάσιο με πρόσκληση – συμμετοχή και στον άλλο σύλλογο (να αναβιώσει).
• Μικρά καλάθια σε κάποια λειτουργικά σημεία, για τα απορρίμματα. Μεγάλο πρόβλημα στο κοιμητήριο
• Να σταλεί υπόμνημα στον υπεύθυνο καθαριότητας του Δήμου να γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Προετοιμασία συνέλευσης και βραδινή γιορτή στις 21:00 στο χώρο του προαυλίου στις 31.08.
Στις 12:55 έγινε η λήξη της Συνεδρίασης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *