75 χρόνια από τη “Νύχτα των Κρυστάλλων”

20131110
Πηγή: nooz.gr

 

Ένα από τα χειρότερα πογκρόμ κατά των Εβραίων της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα πριν από 75 χρόνια στη Γερμανία και στην Αυστρία και οι δύο χώρες τιμούν με εκδηλώσεις μνήμης εκείνους που έχασαν τη ζωή τους τη “Νύχτα των Κρυστάλλων” (Kristallnacht), που αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος.

Τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938, το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων πυρπολώντας τις περισσότερες από τις 1.200 συναγωγές της χώρας και βανδαλίζοντας χιλιάδες καταστήματα εβραϊκής ιδιοκτησίας.

Η νύχτα εκείνη έγινε γνωστή ως Kristallnacht ή “Νύχτα των Κρυστάλλων” επειδή τα σπασμένα γυαλιά από τις βιτρίνες των καταστημάτων έμοιαζαν με κρύσταλλα πεσμένα στο έδαφος.

Το πογκρόμ πραγματοποιήθηκε λιγότερο από έναν μήνα προτού ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκείνη τη νύχτα σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι και 30.000 Εβραίοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ, συνοδευόμενος από επικεφαλής της Προτεσταντικής και Καθολικής Εκκλησίας, παραβρέθηκε σήμερα στην τελετή μνήμη στα απομεινάρια της συναγωγής της πόλης, η οποία πυρπολήθηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά τη “Νύχτα των Κρυστάλλων”.

Στη συνοικία Σένεμπεργκ της πόλης, συγκεντρώθηκαν διασημότητες που παίρνουν μέρος σε εκστρατεία με στόχο να “στρώσουν” τους δρόμους με μικρές μπρούτζινες πλάκες. Η εκστρατεία ξεκίνησε το 1995 και οι πλάκες αυτές τοποθετήθηκαν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια ολόκληρης της Γερμανίας, εκεί όπου βρίσκονταν οι κατοικίες των θυμάτων των ναζιστικών στρατοπέδων.

Η κάθε πλάκα φέρει το όνομα, την ημερομηνία γέννησης, την ημερομηνία μεταφοράς στο ναζιστικό στρατόπεδο και την ημερομηνία θανάτου.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε για την μαύρη επέτειο ότι η αδυναμία πολλών ανθρώπων να μιλήσουν ανοιχτά συνέβαλε στην “κατάρρευση του πολιτισμού”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *