Λόγος του Άρη Βελουχιώτη, αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης

20131211
Γεωργίου Πούλιου, Δικηγόρου

arch-mouseio-thessalonikis

Στην έγκριτη εφημερίδα των Αθηνών «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» του κ. Γεώργιου Γρηγ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, της 4ης Δεκεμβρίου, ο δυναμικός αρθρογράφος της και δημοσιογράφος κ. Μάκης Βραχιολίδης, με το ρεπορτάζ που έκανε, μας αποκαλύπτει και μας πληροφορεί, ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε σκουπιδαριό. Παραθέτει και σχετικές φωτογραφίες. Μια απ’ αυτές είναι ένα οικοδομικό καροτσάκι με σκουπίδια, σαπούνια και το κεφάλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στον ίδιο χώρο του Μουσείου. Του Αρχαιολογικού Μουσείου (ο Θεός να το κάνει Αρχαιολογικό), έχουν βάλει φωτογραφίες, του Αθανασίου Διάκου, του Μαντέλα και του Βελουχιώτη. Αυτό λέγεται Αρχαιολογικό κ. Πολυξ. ΔΕΛΕΝΗ;

Βλέποντας αυτές τις εικόνες (φωτογραφίες) έκανα άθελά μου τον εξής συνειρμό. Πριν χρόνια είχα πάει στη βιβλιοθήκη της Βουλής, στη Λένορμαν, στο παλιό καπνεργοστάσιο. Τότε άλλο ήθελα και άλλο βρήκα. Βρήκα για τα δικά μου μέτρα ένα «λαυράκι». Το λαυράκι αυτό ήταν ο ιστορικός λόγος του Βελουχιώτη που εξεφώνησε, στη Δεσφίνα το 1943. Διαβάστε τον και απολαύστε τον.

Σύντροφοι τον σκοπόν μας μέχρι της στιγμής δεν τον είχαμε αποκαλύψει για λόγους σκοπιμότητας. Τώρα εμείς παιδιά του φτωχού λαού και πρωτοπόροι του αγώνα θα αγωνισθούμε για να δώσουμε μια πραγματική ελευθερία στους λαούς, γιατί αυτό που γίνεται σήμερα σε μας, είναι μέρος διεθνούς αγώνα που όλοι οι λαοί ξυπνήσανε θέλουν να διώξουνε τους τυράννους όχι μόνο αυτούς, που έχουμε εδώ, αλλά και αυτούς που αύριο θα μας κατακτήσουνε για να μας κάνουνε οικονομικούς τους δούλους, για αιώνες ολόκληρους, γιατί αυτοί μεν που είναι εδώ θα φύγουνε μια μέρα, όπως και από κάθε γωνιά της γης, οι κεφαλαιοκράτες όμως του Λονδίνου και της Αμερικής θα επιβάλλουν τη δύναμή τους. Αλλά εμείς οι λαοί που ξυπνήσαμε πια δεν θα τους επιτρέψουμε να μας υποδουλώσουνε, γιατί τη δύναμη την έχουμε στα χέρια μας. Σκοπός μας δεν είναι να κτυπήσουμε τους Γερμανούς και τους Ιταλούς στρατιώτες γιατί κι αυτοί είναι σαν και εμάς αδέλφια μας και είναι όργανα των διαφόρων φασιστών και κεφαλαιοκρατών για την κατάκτηση και υποδούλωση των λαών και γι’ αυτό τους έστειλαν εδώ κάτω. Λοιπόν να μη τρέφετε μίσος γι’ αυτούς. Φταίνε οι διάφοροι Βόλπι και Γιούγκερς της Ιταλίας και Γερμανίας. Εάν ρωτήσεις καλά-καλά κάθε στρατιώτη απ’ αυτούς τι επιθυμεί δεν θέλει τίποτα άλλο από του να φθάσει σύντομα σπίτι του, στη δουλειά του, στα παιδιά του. Σας φέρνω παράδειγμα πως μας επιβάλλανε στο 1912 και στο 17 και μετά στο 20 να πολεμήσουμε για να κατακτήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη και τη Μικρά Ασία και να υποδουλώσουμε λαούς σαν τους Βουλγάρους και τους Τούρκους και να ανοίξουμε έτσι ένα άσπονδο μίσος μεταξύ μας, ιδίως με τους Βουλγάρους, ενώ φυσικά σύνορα της Ελλάδος δεν είναι πέραν από τον Όλυμπο και μπορούμε πολύ καλά να ζήσουμε χωρίς να έχουμε υποδουλώσει άλλο λαό.

Ο πρώτος μας σκοπός που θα έχουμε μόλις επικρατήσουμε θα είναι να σφάξουμε όλη την άτιμη φάρα των αξιωματικών του αστικού στρατού που άλλο δεν κάνανε πριν παρά κινήματα για να παίρνουνε γαλόνια μισθούς, να γίνονται Πρόεδροι Δημοκρατίας ή Βασιλιάδες. Το κίνημα του Ζέρβα είναι κίνημα πουλημένο στους Εγγλέζους και αντιπροσωπεύει τα συμφέροντά τους. Είναι τελείως ξένο με τον Ελληνικό λαό, αλλά έχουμε και μ’ αυτόν λογαριασμούς που πολύ γρήγορα θα τους ξεκαθαρίσουμε για να φύγει κάθε εμπόδια από τους δρόμους.

Εμείς τα παιδιά του φτωχού λαού είμαστε ικανοί και αξιωματικοί να γίνουμε και να διοικήσουμε τον τόπο μας.

Σύντροφοι, γιατί από τώρα και στο εξής έτσι θα λεγόμαστε, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από το λαό. Οι νίκες μας στο Στάλιγκραντ και το Χαρκοβο μας φέρνουνε μια ώρα αρχύτερα στη πραγματική λεβεντιά. Δεν περιμένουμε τίποτε άλλο από ένα σύνθημα από το Κέντρο για να ξεχυθούμε στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, στα μέγαρα και στις πολυκατοικίες τις Αθήνας για να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα τους λογαριασμούς μας. Από τώρα και στο εξής όλοι πάνω στα πηλίκια σας θα γράφετε με κόκκινα γράμματα «Ερυθρός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ΕΛΑΣ, Ζωή ή Θάνατος».

Το λόγο θα τον βρείτε «Η Εύβοια υπό Κατοχή» τόμ. Β’ τεύχ. Α, σελ. 367. Θα τον βρείτε και στην εφημερίδα «Πατριώτης» όργανο απελευθερωτικής επαρχιακής κίνησης του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *