“Η εξουσία δεν διαφθείρει τους ανθρώπους, οι άνθρωποι διαφθείρουν την εξουσία”, William Gaddis

20140114

του Παναγιώτη Τσολάκη

Η ρήση αυτή, αποδεδειγμένη παγκοσμίως διαχρονικά, χαρακτηρίζει απόλυτα σήμερα την εξουσία της χώρας μας. Άνθρωποι που επεδίωκαν προσωπικά οφέλη και δόξα, διάβρωσαν και διέφθειραν την εξουσία. Ότι δε διαφθείρεται, από… ωφέλιμο καθίσταται άκρως επικίνδυνο, όπως για παράδειγμα ένα ωφέλιμο φάρμακο μπορεί να σκοτώσει αν έχει αλλοιωθεί.

Μια εξουσία διεφθαρμένη, αυτομάτως καθίσταται επικίνδυνη, γιατί έλκει τους χειρότερους και διαφθείρει τους καλύτερους. «Όταν οι αγορές και οι πωλήσεις ελέγχονται από τη νομοθεσία, το πρώτο πράγμα που αγοράζεται και πουλιέται είναι οι νομοθέτες». P.J. O’ Rourke. Όταν η αρπαγή γίνεται τρόπος ζωής για μια ομάδα ανθρώπων σε μια κοινωνία, με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσουν ένα νομικό σύστημα που την νομιμοποιεί και έναν ηθικό κώδικα που την επιβραβεύει.

Αυτή ακριβώς θα ήταν και η διάγνωση για την ελληνική εξουσία, των τελευταίων δεκαετιών, αν περνούσε από αξονικό τομογράφο!

Ίλιγγος που θολώνει το νου και την σκέψη κάθε απλού ανθρώπου, όταν ακούει για τεράστια ποσά που έπαιρναν πολιτικά πρόσωπα, δημόσιοι και κρατικοί λειτουργοί ως μίζες για αγορές οπλικών συστημάτων, που άλλοτε δεν ήταν απαραίτητα και άλλοτε ήταν προβληματικά!

Πυρετός από τα ποσά που εκλάπησαν μέσω χρηματιστηρίου, πυρετός από τις μαύρες βαλίτσες της Siemens, πυρετός από τα C.D.S, πυρετός από λίστες τύπου Λαγκάρντ και από τα θαλασσοδάνεια και τα δάνεια εξπρές με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς διασφαλίσεις!

Όλα αυτά κάτω από την μύτη, του έχοντος την τελική έγκριση και υπογραφή, χωρίς τάχα να οσμίζεται τίποτα!

Όλα καλώς καμωμένα για τους εκπροσώπους-βουλευτές του λαού, που συμμετείχαν σε εξεταστικές δήθεν επιτροπές!

Όλα καλώς καμωμένα και πλειοψηφικά ψηφισμένα. Μνημόνια, δανειακές συμβάσεις, εξαθλίωση εργασιακών σχέσεων, μισθών, απολύσεις, κούρεμα ασφαλιστικών ταμείων και ομολόγων του δημοσίου.

Όλα φυσιολογικά και νόμιμα, ακόμα και η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, η παρουσία επιτρόπων που καθορίζουν πολιτικές μαζί με την τρόικα που ως διεθνής όρος σημαίνει τριπλή διοίκηση!

Κατά τα άλλα, οι ίδιοι απολαμβάνουν όλων των προνομίων, που η εξουσία παρέχει διαχρονικά στους υπηρέτες της και τα οποία δεν εκπίπτουν ούτε σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς και κάποιοι δηλώνουν ότι τσίμα-τσίμα τα βγάζουν!

Δύσκολο και επίπονο το έργο τους, αφού εκτός από τα διαδικαστικά της βουλής, όπου με την ψήφο και τις τοποθετήσεις τους, ο καθένας δείχνει και την ελευθερία του, το ήθος και το περιεχόμενό του, έχουν και άλλες υποχρεώσεις, με τις οποίες προβάλλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τα προσόντα και τις ιδέες τους.

Τουιτάρουν διαρκώς κουτσομπολιά, αντικαθιστώντας έτσι τις κατίνες τις γειτονιάς. Παριστάνουν καθημερινά και αδιάλειπτα τους τηλεοπτικούς μαϊντανούς, πουλώντας την τηλεοπτική εικόνα και τον τηλεοπτικό λόγο, ως προϊόν, αντικαθιστώντας παλαιότερους τηλεοπτικούς αστέρες, επί παντός επιστητού, τύπου Λούκα – Θώδη- Γαλάτη- Κάτμαν!

Τέλος, συγκεντρώνονται σε ένα «Βακχικό» πεδίο, το οποίο ονομάζουν Θερμοπύλες, για να επιτηρούν τα στενά, για να μην εισέλθουν οι Βάρβαροι!

Οι εφιάλτες όμως κάνουν ανενόχλητοι το «καθήκον» τους. Δείχνουν τα μυστικά περάσματα και οι βάρβαροι βρίσκονται στον προορισμό τους κάθε φορά την προγραμματισμένη ώρα, παρέχοντας πάντα πλήρη ασυλία στους εφιάλτες, αλλά και στους τριακόσιους υπερασπιστές που εξακολουθούν δήθεν να φυλάνε τα στενά!

Οι εξαιρέσεις βέβαια στους τριακόσιους φύλακες και στο υποστηρικτικό προσωπικό της, υπάρχουν για να επιβεβαιώνεται ο εν ισχύ κανόνας!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *