Διατήρηση δασών και δασικών ανοιγμάτων προτεραιότητας στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο όρος Καλλίδρομο της Στερεάς Ελλάδας

20140120
Χρήστος Γεωργιάδης, Συντονιστής του έργου, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Συνεχίζεται η υλοποίηση του έργου LIFE11NAT/GR1014 “ForOpenForests” «διατήρηση δασών και δασικών ανοιγμάτων Προτεραιότητας στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο όρος Καλλίδρομο Στερεάς Ελλάδας», από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η εφαρμογή εκείνων των διαχειριστικών πρακτικών στα δάση και στα διάκενά τους που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε όλα τα επίπεδα, σε δύο ορεινές περιοχές του δικτύου NATURA 2000 της Κεντρικής Ελλάδας – Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο όρος Καλλίδρομο.

Το έργο υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες στον πεδίο προχωρούν με εντατικό ρυθμό και πολλοί συνεργάτες επιστήμονες επισκέπτονται τακτικά τις περιοχές της Οίτης και του Καλλιδρόμου με σκοπό την υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων. Έχει προχωρήσει η ακριβής χαρτογράφηση των οικοτόπων στις δύο περιοχές του έργου και η προετοιμασία για την τοποθέτηση δύο μετεωρολογικών σταθμών με σκοπό την καταγραφή των καιρικών συνθηκών. Έχουν ληφθεί δείγματα νερού και εδάφους από τα εποχικά λιμνία και αξιολογούνται στα εργαστήρια.

Έχει συσταθεί η Επιτροπή Ενδιαφερόμενων Μερών – όργανο ευρείας κοινωνικής αντιπροσώπευσης και διαβούλευσης- και έχει ήδη συνεδριάσει δύο φορές, τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2013, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες συναντήσεις με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Ακόμη γίνεται αξιολόγηση του επιπέδου ενημέρωσης, της στάσης καθώς και καταγραφή των απόψεων της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία των δύο περιοχών, μέσω ερωτηματολογίου που διανέμεται. Ενώ έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του έργου [www.foropenforests.org].

Το φυλλάδιο και η αφίσα του έργου είναι έτοιμα και θα ξεκινήσει η διανομή τους στο επόμενο διάστημα.

Τον περασμένο Ιούνιο υποβλήθηκε η εισαγωγική έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση εγκρίθηκε και τον Αύγουστο η επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *