Capital: Οι εμπειρογνώμονες “νέοι ήρωες της Ελλάδας”

20140124
Πηγή: DW

Το εκτενές αφιέρωμα του οικονομικού περιοδικού έχει τίτλο «Οι νέοι ήρωες της Ελλάδας», αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τους ήρωες δεν έχουν ελληνικά ονόματα.

Είναι εμπειρογνώμονες με διεθνή εμπειρία στον κλάδο τους, όπως ο Ολλανδός Ρικ Βάουτερς που συντονίζει τη σύνταξη εθνικού κτηματολογίου, ο Γάλλος Κλοντ Βέντλινγκ, που επιβλέπει την αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών, η Γερμανίδα Μαρίνα Χορν, που δρομολογεί αλλαγές στο σύστημα υγείας αλλά και ο Έλληνας Βύρων Καμπαράκης, που προωθεί την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων με συγχρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν περιγράφονται με μία χαρακτηριστική σκηνή: η Μαρίνα Χορν έχει μόλις φτάσει στο αεροδρόμιο της Αθήνας, σε 18 ώρες θα αρχίσει μία σημαντική διεθνής συνάντηση εμπειρογνωμόνων για την υγεία με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των αρμοδίων Επιτρόπων της ΕΕ. Δύο χρόνια δούλευε γι” αυτή τη συνάντηση η Χορν μαζί με στελέχη του ελληνικού υπουργείου Υγείας, αλλά τώρα, την τελευταία στιγμή, διαπιστώνει ότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα στοιχεία που χρειαζόταν- και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει αρρωστήσει και η Φρύνη, η έμπιστη υπάλληλος, με την οποία συνεργάζεται. «Frini, we need the answers» φωνάζει η Μαρίνα Χορν στο κινητό της και συνεχίζει: «Φρύνη, σου το είχα πει ότι αυτό το project είναι πολύ μεγάλο για να ασχοληθούν μόνο δύο άτομα».

«Η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς κτηματολόγιο»

Χαρακτηριστική περίπτωση nation building είναι η σύνταξη εθνικού κτηματολογίου, το οποίο, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Capital, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποκτήσει, αν και πέρασαν 184 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. «Καταστροφή» χαρακτηρίζεται η ανυπαρξία κτηματολογίου, γιατί χωρίς αυτό «κανείς σώφρων επενδυτής δεν πρόκειται να αγοράσει γη και καμία τράπεζα δεν πρόκειται να δώσει δάνειο». Το Capital σημειώνει ότι το 1995 η Ελλάδα είχε εισπράξει 150 εκ. ευρώ από την ΕΕ για τη σύνταξη κτηματολογίου, αλλά δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει με τις δικές της δυνάμεις. «Όποιος θέλει να ξέρει σε ποιόν ανήκει ένα κομμάτι γης, θα πρέπει να ʻοργώσειʼ βουνά από έγγραφα. Ένας ολόκληρος στρατός από ειδικούς του κτηματολογίου, δημοσίους υπαλλήλους, δικηγόρους και συμβολαιογράφους βγάζει πολλά χρήματα από την ενασχόλησή του με αυτές τις πληροφορίες. Όλοι αυτοί ζουν από το ελληνικό χάος και δεν θέλουν να συνταχθεί κτηματολόγιο» γράφει το Capital.

Έτσι, την «παροχή συμβουλών» για το κτηματολόγιο αναλαμβάνει πλέον ένας Ολλανδός, ο Ρικ Βάουτερς, που έχει ήδη εργαστεί σε παρόμοια projects στην Ουκρανία, στη Μογγολία και στο Βιετνάμ. «Το ένα στα πέντε κτίρια είναι παράνομο» λέει ο Βάουτερς για την ελληνική του εμπειρία. Και συμπληρώνει: «Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο μέχρι το 2020».

«Αν ήξεραν οι Έλληνες γιατροί…»

«Το σύστημα υγείας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μηχανισμού που είναι αναποτελεσματικός και εν μέρει διεφθαρμένος» γράφουν οι συνεργάτες του Capital. «Σήμερα πολλοί γιατροί είναι διορισμένοι σε δημόσια νοσοκομεία, αλλά συχνά εργάζονται στο σπίτι και χρεώνουν αντιστοίχως. Οι φαρμακοποιοί έχουν εξασφαλίσει επικερδή μονοπώλια, για παράδειγμα στις βρεφικές τροφές ή στις πάνες για τα μωρά. Οι φαρμακοβιομηχανίες ζητούσαν μέχρι σήμερα εξωπραγματικές τιμές. Ακόμα και τα γενόσημα είναι πιο ακριβά από αλλού».
Σύμφωνα με το Capital η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τη γερμανική τεχνογνωσία για να αναδιαρθρώσει το σύστημα υγείας, παρά τις αντιδράσεις. «Αν έβλεπαν οι Έλληνες γιατροί πόσα βγάζει ένας Γερμανός γιατρός στο ιατρείο του, θα σταματούσαν τις διαδηλώσεις» δηλώνει σχετικά ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι «οι θεωρίες συνομωσίας που θέλουν τους Γερμανούς να μας μετατρέπουν σε αποικία τους, είναι ανοησίες».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *