Ο απαίδευτος εστί και βάρβαρος

20140209
Γεώργιος Πούλιος, Δικηγόρος

Απαίδευτος: Αυτός που στερείται μορφώσεως. Βάρβαρος: Αυτός που δεν έχει εκπολιτιστεί. Στην αρχαιότητα απολίτιστος ήταν ο μη Ελληνόφωνος, (πας μη Έλλην βάρβαρος). Στην αρχαιότητα όποιος δεν ήξερε γράμματα και κολύμπι χαρακτηριζόταν «Απαίδευτος και βάρβαρος».

Οι Έλληνες από μικρά παιδιά μάθαιναν και δάμαζαν το υγρό στοιχείο. Νησιώτης που δεν πήγαινε να υπηρετήσει στο πολεμικό ναυτικό, ένοιωθε ντροπή. Ο αρχαίος Έλληνας πίστευε, ότι η κολύμβηση ήταν πολλαπλώς χρήσιμη. Το κολύμπι είναι μια εξαιρετική άσκηση με εξαιρετικές επιδράσεις, στην ανθρώπινη υγεία. Είναι μια πάρα πολύ ωραία ψυχαγωγία. Όποιος κολυμπάει μπορεί να φανεί χρήσιμος, τόσο στον εαυτόν του, όσο και σ’ ένα κινδυνεύοντα συνάνθρωπο του.

Για να πεισθείς φίλε αναγνώστη, σ’ αυτό τον ισχυρισμό μου, θα καταφύγω στον ανεπανάληπτο ΗΡΟΔΟΤΟ, στον Πατέρα της ιστορίας.

Ο Ηρόδοτος, στο βιβλίο του ΟΥΡΑΝΙΑ § 89 σελ. 615, μας πληροφορεί, ότι στη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.) πνίγηκαν πάρα πολλοί Πέρσες, Μήδοι και άλλοι, γιατί δεν γνωρίζανε να κολυμπούν. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, πολλοί λίγοι Έλληνες, γιατί γνωρίζανε να κολυμπούν. Κολυμπώντας βγαίνανε στη στεριά, στη Σαλαμίνα.

Αλλά στο ίδιο βιβλίο, ΟΥΡΑΝΙΑ § 8 σελ. 590, ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί, για το επίτευγμα, το κατόρθωμα του Έλληνα, με το όνομα Σκυλλίας, από τη Μακεδονία. Ο Σκυλλίας ήταν περίφημος κολυμβητής και δύτης στην αρχαιότητα. Ο Ξέρξης τον επιστράτευσε και αναγκαστικά, ο Σκυλλίας τον ακολούθησε. Ο Περσικός στόλος έφθασε, στους Αφέτες ή Αφετές και εκεί αγκυροβόλησε. Το λιμάνι αυτό είναι κοντά στο Βόλο, στον Παγασητικό κόλπο. Από το λιμάνι αυτό ξεκίνησε η Αργοναυτική εκστρατεία. Από το ίδιο λιμάνι ξεκίνησε και ο Περσικός στόλος, για το Αρτεμίσιο. Κατά τον Ηρόδοτο η απόσταση, Αφέτες – Αρτεμίσιο είναι περίπου 80 στάδια, δηλαδή 16 χιλιόμετρα (80 Χ 200). Ο Σκυλλίας κατάφερε και το ‘σκασε, έπεσε στη θάλασσα και με μακροβούτι έφθασε στο Αρτεμίσιο (απίθανο) φέρνοντας πολύτιμες πληροφορίες στους Έλληνες Στρατηγούς. Οι πληροφορίες αυτές έγιναν αφορμή οι Έλληνες ναύαρχοι να παραμείνουν, στο Αρτεμίσιο και να αντιμετωπίσουν ισότιμα τον δεκαπλάσιο στόλο των Περσών.

Εγώ στάθηκα τυχερός. Γεννήθηκα στη νήσο Πάρο. Νησιώτης βέρος (αληθινός). Από μικρός έγινα ένα με το νερό, με τη θάλασσα. Η θάλασσα μαζί με τα άλλα αθλήματα με έκαναν πολύ δυνατό (χειμερινός κολυμβητής, ορειβάτης κλπ). Επιπλέοντας πάνω στη θάλασσα αποκτάς μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Πριν φύγω από το βιβλίο ΟΥΡΑΝΙΑ του Ηροδότου, νομίζω, αξίζει τον κόπο να σταματήσω, στις §§§ 3, 4 και 5, στις σελ. 588 και 589.

Βλέποντας οι Ευβοείς ότι φθάνει ο Περσικός στόλος στις ακτές τους και γνωρίζοντας, ότι οι Πελοποννήσιοι Ναύαρχοι, Ευρυβιάδης, Αδείμαντος και άλλοι θέλουν να φύγουν, για τον Ισθμό, συγκροτήσανε μια επιτροπή, η οποία πήγε, στο Θεμιστοκλή, από τον οποίο ζητήσανε να μείνει ο στόλος ο Ελληνικός και να μη φύγει. Φεύγοντας αυτή η επιτροπή του έδωσε το τεράστιο ποσό για την εποχή εκείνη τωv τριάντα (30) ταλάντων. Ο Θεμιστοκλής αμέσως, πήγε στη ναυαρχίδα του Ευρυβιάδη και χωρίς πολλές εξηγήσεις του έδωσε πέντε (5) τάλαντα, εις δε τον Αδείμαντο έδωσε 3 (τρία) τάλαντα. Έτσι άλλαξαν γνώμη. Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων (Δημοσθένης). Τριάντα (30) τάλαντα πήρε και ο Ιούδας (αργύρια) (Λουκάς 22-3).

Εσείς Ανθέλληνες, Μισέλληνες, Γραικύλοι, Εθνομιδενισταί πόσα ακόμη θα κλέψετε, προκειμένου να αφανίσετε την ΕΛΛΑΔΑ;

ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 07.02.2014

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *