Θυμούμαστε σιγά – σιγά τον Αχιλλέα

20140214

Να βρούμε τα ανάκτορα του ομηρικού, αξεπέραστου Αχιλλέα, του μακρινού κορυφαίου ήρωα προγόνου μας στην ευλογημένη γη της Φθίας.

Στέλνουμε ένα εγκάρδιο χαιρετισμού στους φίλους της περιοχής Δομοκού μέσα από τις στήλες της πολύ καλής εφημερίδας «Αγοριανίτικο Βήμα» και συγχαίρουμε για το επιτελούμενο έργο. Με χαρά βλέπουμε φίλους μας αρθρογράφους με καλές πένες, όπως ο κ. Κώστας Μπιλίρης.

Επικοινωνούμε μαζί σας, αυτή τη φορά διαβάζοντας το ενδιαφέρον κείμενο για τον Αχιλλέα και το άγαλμα που στήθηκε στα Φάρσαλα. Δεν μπορεί παρά να πει κανείς ένα μπράβο για την όποια εκδήλωση τιμής και αναφοράς στο πρώτο των πρώτων ήρωα της Ιλιάδας που συγκινεί την παγκόσμια κοινότητα. Τα Φάρσαλα, διεκδικούν όντως την πιθανότητα στην πλησίον περιοχή της πόλης να κρύβονται τα ανάκτορα του Αχιλλέα. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις γι’ αυτό. Αξιοσημείωτες είναι οι παρατηρήσεις του Ελληνο-αμερικανού καθηγητή από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας Dr. James – Dimitri Brianas, Προέδρου του Achilles Foundation, USA, που έλκει την καταγωγή του [τρίτης γενεάς στην Αμερική] από την πλησίον περιοχή Καρδίτσας. Αξιόλογη είναι και η εργασία του Αθανάσιου Ν. Καρατόλια [κατάγεται από την Ρευματιά Φαρσάλων] στο έργο του «Τα Φάρσαλα (από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα)», Λάρισα 2012.

Η προτίμηση και η ανάπτυξη μίας επιχειρηματολογίας για την διεκδίκηση του Αχιλλέα στην κοντινή δική του περιοχή, μέσα στα όρια της Φθίας, δικαιολογείται από τοπικιστικά κριτήρια. Άλλο νόημα, όμως αποκτά μία συστηματική ενασχόληση με την μελέτη και αναζήτηση όλων των πιθανών περιοχών όπου ενδέχεται να βρίσκονται κρυμμένα τα Ανάκτορα του Αχιλλέα. Έχουμε και άλλες αξιόλογες εργασίες που υποστηρίζουν με επιχειρήματα κάποια άλλη περιοχή. Όπως Αδάμης – Ευθυμίου, υπέρ της περιοχής Σπερχειάδας, ενώ και στην κοντινή δική σας περιοχή, Μελιταία, αξίζει να δει κανείς άλλα επιχειρήματα [Ιστορία επαρχίας Δομοκού – Θαυμακού, από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ’ ημάς χρόνων, Θεοδώρου Κ. Καραντζά, Δικηγόρου, Αθήνα 1962].

Υπερβαίνοντας τα τοπικιστικά κριτήρια, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα και του Achilles Foundation, διοργανώνεται για τον επόμενο Ιούνιο στη Λαμία, Διεθνές συνέδριο με αυτό το αποκλειστικό θέμα. Είναι καλοδεχούμενοι να πάρουν μέρος και να εισφέρουν θετικά, όλοι οι συντοπίτες που δείχνουν ενδιαφέρον γι αυτό το μείζονος σημασίας ζήτημα. [ίδετε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας www.skamnosvoice.gr – καινούργια και παλιά / Αχιλλέας]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *