Χρήση Πολιτιστικού Κέντρου Σκαμνού

Προς την
Τοπική Κοινότητα Οίτης
Υπόψη Προέδρου ΤΚΣ
κ. Πολύκαρπου Αστρακά
[info@lamia-city.gr]

Κοινοποίηση:
Αντιδήμαρχο Λαμιέων κ. Κωνσταντίνο Μουστάκα
Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου «’Αγιος Γεώργιος» κ. Φάνη Σκαρή
[tskaris1@yahoo.gr]

Σκαμνός / Αθήνα 17.02.2014

Χρήση Πολιτιστικού Κέντρου Σκαμνού
Σχετ.: Το με αριθμό Πρωτοκόλλου 12257/10.02.2014 έγγραφο Τοπικής Κοινότητας Οίτης

Κύριε Πρόεδρε,

Βεβαιούμε λήψη του ανωτέρω εγγράφου σας και διαβάσαμε προσεκτικά τις επισημάνσεις σ΄αυτό.

Σημειώνουμε ωστόσο τα εξής:

Ουδέποτε παραλείψαμε να δώσουμε τα διαπιστευτήριά μας στις όποιες αρχές, φυσικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με τα δέοντα νομιμοποιητικά μας στοιχεία. Εξ άλλου εσείς ως συγχωριανός στον μικρό Σκαμνό που αριθμεί μόλις 6-7 οικογένειες με άλλες τόσες περίπου από τους νέους οικιστές, έχετε υπόψη σας την ύπαρξη, λειτουργία, αλλά και το κοινωφελές έργο του Συλλόγου μας κοντά σαράντα χρόνια. Ασφαλώς και με ευχαρίστηση διαβιβάζουμε συνημμένα το καταστατικό μας, για ενημέρωση του αρχείου σας εφ όσον δεν το έχετε. Σημειώνουμε μόνον, συμπληρωματικά, ότι το μόνο που μας ζητήθηκε από το Δήμο το 2011, ήταν η συγκρότηση του Διοικητικού μας Συμβουλίου, την οποία και αμέσως προωθήσαμε. Θα ήταν αρκετό ακόμη και ένα απλό νεύμα να ικανοποιήσουμε αυτή την αξίωση και ασφαλώς χωρίς τις επισημάνσεις σας στο σημείο 6 του εγγράφου σας, που ομολογουμένως προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε αν δείχνουν κάποια φοβέρα ή απειλή, που σε κάθε περίπτωση δεν αντιλαμβανόμαστε, ότι χωρεί στις σχέσεις του ΟΤΑ με ένα πολιτιστικό Σύλλογο με μακρά θητεία και αξιόλογη κοινωνική προσφορά.

Η σύγχυση που προκλήθηκε πρόσφατα με την γιορτή κοπής της πίτας, ανάγεται σε μία καθαρή παρεξήγηση και όχι σε σκόπιμη παράλειψη ενημέρωσής σας. Συγκεκριμένα θα θέλαμε εδώ να σημειώσουμε ότι βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τον άλλο Σύλλογο του Σκαμνού, τον «Άγιο Γεώργιο» ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, επιδιώκοντας την άμβλυνση των όποιων λόγων οδήγησαν σ’ αυτή περίεργη κατάσταση, στον μικρό οικισμό μας με τους περίπου 20 μόνιμους κατοίκους, να καταγράφονται δύο [!] πολιτιστικοί Σύλλογοι. Ανακύπτει αυτομάτως το εύλογο ερώτημα για κάθε ανύποπτο τρίτο, αν αυτός ο διαχωρισμός της μικρής μας κοινωνίας ενεργεί προσθετικά στα πολιτιστικά μας πράγματα ή μήπως αποτελεί όνειδος. Ο Πρόεδρος του «Αγίου Γεωργίου», Φάνης Σκαρής, δείχνει να συμμερίζεται αυτές τις σκέψεις και εργάζεται εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση εξημέρωσης των ηθών.

Μέχρι αυτές οι προσπάθειες να αποφέρουν καρπούς, δεν χωρεί αμφιβολία ότι θα απευθυνόμαστε σε σας για την παραχώρηση της χρήσης του χώρου, όπως ήδη το έχουμε πράξει για την Καθαρά Δευτέρα 03.03.2014 και για το Πάσχα. Ωστόσο, αν και αυτό το αίτημα βρίσκεται εδώ και καιρό στα χέρα σας, δεν έχουμε ακόμη την απάντησή σας με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η προ-ενημέρωση των συγχωριανών μας, πολλοί από τους οποίους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό και χρειάζεται να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους και την συμμετοχή στις πολιτιστικές μας δράσεις.

Κύριε Πρόεδρε!

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμέναμε την επίσκεψή σας στην εκδήλωσή μας, κοπής της πίτας του Συλλόγου μας στις 15.03.2014, μετά και την επί τούτο πρόσκλησή μας, και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι επενδύσαμε σημαντικές ελπίδες σ΄αυτή την άμεση επικοινωνία που δεν υπαγορεύεται μόνον από κοινωνικούς λόγους, αλλά και τον θεσμικό σας ρόλο. Να σας ακούσουν οι συγχωριανοί σας και να σας ρωτήσουν για θέματα της αρμοδιότητάς σας. Δυστυχώς δεν μας δώσατε αυτή την ευκαιρία. Ο υπογραφόμενος βρίσκεται σε κάποια αμηχανία, καθώς σε κάθε ευκαιρία τόνιζα ότι ο νέος πρόεδρος, και μάλιστα συγχωριανός μας, που διαδέχθηκε τον μακαρίτη Θανάση Παναγή, δεν θα παραλείψει να μας επισκεφθεί κάποια στιγμή ώστε να συζητήσουμε εποικοδομητικά, ότι μας απασχολεί σε σχέση με τον ΟΤΑ. Να σημειώσουμε εδώ, ότι και γραπτό μας μήνυμα από τον περασμένο Μάρτιο, όπου σημειώσαμε τα πιο κεφαλαιώδη θέματα που είχαμε συζητήσει και κατά κάποιο τρόπο δρομολογήσει με το Θανάση και χρειάζονται μία παραπέρα διευθέτηση, έμεινε χωρίς καμία απάντηση ή οιασδήποτε μορφής προώθηση από μέρους σας.

Το μόνο που μπορέσαμε να πούμε στους ευάριθμους συγχωριανούς μας [85 άτομα] στην προχθεσινή μας εκδήλωση, ήταν η ευτυχής επίλυση του θέματος της θέρμανσης του κτιρίου του Πολιτιστικού Κέντρου, η οποία ολοκληρώθηκε με τον πλέον άρτιο τεχνολογικά τρόπο και με πλήρη κάλυψη της δαπάνης από το Σύλλογό μας και σε συνεννόηση με τον Αντιδήμαρχο κ. Κώστα Μουστάκα, ο οποίος συνέδραμε μέσω της ΔΕΗ στην αναγκαία αναβάθμιση ισχύος της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συγχωριανοί χάρηκαν και καλοχαιρέτησαν την πρωτοβουλία μας αυτή που ακολουθεί μία σειρά αντίστοιχων ενεργειών μας, όπως επί παραδείγματι η πρόσφατη βελτίωση της βιβλιοθήκης και του χώρου για τα παιδιά με την παράλληλη κατασκευαστική ξύλινη ανανέωση και βελτίωση, η πλήρης εγκατάσταση εξοπλισμού καντίνας, με ψυγειοκαταψύκτη, ράφια κλπ, η πλακόστρωση πέριξ της καντίνας και προς τις εγκαταστάσεις υγιεινής, η κατασκευή BBQ. Μία επόμενη ενέργειά μας θα είναι η βελτίωση και συμπλήρωση της παιδικής χαράς, για τους μικρούς μας φίλους του Σκαμνού, στον αύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου με την δωρεάν διάθεση εξοπλισμού από μέλη του Συλλόγου μας και σε στενή συνεργασία και τεχνική επίβλεψη και υποστήριξη από το Δήμο Λαμιέων, ύστερα από θετικές ενέργειες και συνεννόηση με τον Αντιδήμαρχο κ. Κώστα Μουστάκα.

Κύριε Πρόεδρε!

Τις επισημάνσεις σας στο σημείο 5 του ανωτέρω εγγράφου σας, αν και τις μελετήσαμε εμβριθώς, δεν μπορέσαμε να κατανοήσουμε το ακριβές νόημά τους. Βλέπουμε να γίνεται σύσταση «να μην ζητούνται οιαδήποτε χρηματικά ποσά από τους πολίτες» και μάλιστα με την ακραία απειλή να αφαιρεθεί από το Σύλλογό μας η άδεια παραχώρησης χρήσης του Πολιτιστικού Κέντρου. Τι ακριβώς εννοείτε;

Ο Σύλλογός μας είναι ένας κοινωφελής οργανισμός, ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, όπως όλοι οι φορείς τους είδους. Τα μέλη του Συλλόγου μας χωρίς κανέναν καταναγκασμό καλύπτουν την ετήσια συνδρομή τους. Μάλιστα δε, οφείλουμε να σημειώσουμε, ότι ακόμη και αυτή η βασική υποχρέωση κάμπτεται έχοντας υπόψη μας τις επιπτώσεις της βαθιάς κρίσης που πλήττει την πατρίδα μας. Μία τέτοια αντίληψη συμβιβάζεται –κατά τη δική μας άποψη- με τον κοινωφελή χαρακτήρα του Συλλόγου μας, Πρωτοβουλίες που απαιτούν μεγαλύτερη δαπάνη, όπως κατασκευές και εξωραϊστικές δράσεις υπέρ της δημοτικής περιουσίας και του οικισμού, καλύπτονται από εθελοντική εργασία και προαιρετικές συνδρομές, αποκλειστικά και μόνον για την κάλυψη της δαπάνης. Ομολογούμε ότι αυτή η συμπεριφορά, που απορρέει από την ευαισθησία των μελών και στελεχών μας περί τα δημοσιονομικά ζητήματα της χειμαζόμενης πατρίδας μας, που αναμφιβόλως δεν αφήνουν ανέγγιχτη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάθε άλλο παρά αφορμή για κολασμό θα μπορούσαν να εκληφθούν. Τουλάχιστον ο Αντιδήμαρχος κ Κώστας Μουστάκας, σε πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους μας εκφράσθηκε εγκωμιαστικά γι’ αυτή την τακτική μας.

Η σύστασή σας στο ακροτελεύτιο σημείο 7 του εγγράφου σας για προσοχή σε θέματα καθαριότητας, δεν μπορεί παρά να βρίσκει τον οιοδήποτε συγχωριανό με την στοιχειώδη αγωγή, σύμφωνο. Η παρότρυνση αυτή, παρακαλώ να δεχθείτε, θα αποτελούσε το ελάχιστο που θα μπορούσε να καταγραφεί ως υποχρέωση. Πώς είναι δυνατόν να μην αγαπάμε, να μην φροντίζουμε, κύριε Πρόεδρε, αυτόν τον ιερό χώρο στην οποίο τόσον εσείς, όσον και ο υπογραφόμενος μάθαμε τα πρώτα γράμματα; Ένα κτίριο σε πλήρη εγκατάλειψη πριν από κάμποσα χρόνια, όπως γνωρίζετε, ανακαινίσθηκε με μεγάλες δαπάνες φιλότιμων συγχωριανών. Μία διαρκής φροντίδα με πολύ ενδιαφέρον για τον εμπλουτισμό του εξοπλισμού και της υποδομής, καλυμμένη από τους συγκεκριμένους ανθρώπους, είναι δυνατόν να μην αξίζει το ελάχιστο, όπως είναι η καθαριότητα;

Κύριε Πρόεδρε!

Διανύουμε μία περίοδο βαθιάς κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που πήρε χαρακτήρα καταστροφής της πατρίδας μας, και καλούμαστε, όλοι μας, από όποια θέση και αν βρισκόμαστε, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Στο μικρό χωριό μας, που είναι και η γενέτειρά μας, δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό καφεναδάκι, ούτε ένα ψιλικατζίδικο, ούτε ένα μικρομπακάλικο. Στις προτεραιότητές μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε να δώσουμε ζωή στο χωριό, όσο τούτο είναι εφικτό. Να γίνονται όσο είναι δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις στο χωριό μας. Τούτο, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και ανάληψη ευθύνης απέναντι πρωτίστως στις ευαίσθητες ηλικίες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Σε ανθρώπους που είναι μόνοι τους και γεύονται τις συνέπειες της κρίσης. Να αναπτυχθούν σχέσεις αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Στις συζητήσεις μας και με τον πρόεδρο του «Αγίου Γεωργίου» περιλαμβάνεται μία σειρά από ιδέες και προτάσεις. Μία από αυτές είναι να λειτουργήσει ένα καφενεδάκι στο χώρο της καντίνας που έχουμε εξοπλίσει πολύ ικανοποιητικά. Αυτός ο χώρος δεν νοείται ως κερδοσκοπική δραστηριότητα, αλλά ως κοινωφελής δράση. Εξ όσων έχουμε υπόψη μας, η Δημοτική Αρχή, σε πολλές περιοχές της χώρας στηρίζει, ενθαρρύνει και επικροτεί τέτοιες πρωτοβουλίες. Κατανοώντας τα προβλήματα των ΟΤΑ, η δική μας σκέψη είναι αυτή η δραστηριότητα ή κάθε παρόμοια δράση, να μην υλοποιείται με απλωμένο το χέρι προς το δημόσιο ταμείο, πρακτική που ξέρουμε με οδυνηρό τρόπο τα αποτελέσματά της, αλλά πάνω σε εξισωτική βάση. Να καλύπτεται το κόστος από τους Συλλόγους και τίποτ΄ άλλο. Όντας πολιτιστικοί φορείς να δείξουμε, ότι παράγουμε όντως πολιτισμό, ουσιαστικό στοιχείο του οποίου είναι ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η υπεύθυνη στάση έναντι του κοινωνικού συνόλου και της πατρίδας που βρίσκεται σε βαθιά κρίση

Αφού δεν είχαμε την ευκαιρία να σας δούμε από κοντά, θα παρακαλέσουμε για την απάντησή σας το συντομότερο δυνατόν στα εκκρεμή ερωτήματα, διατελώντας

Με τιμή

Γιώργος Αποστολόπουλος
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

Συν.: Καταστατικό του Συλλόγου μας προς το ΤΚΣ

Polykarpos1

 polykarpos2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *