Σκαμνός: Προστασία φυσικού περιβάλλοντος

20140301

Προς τον
Πρόεδρο του
Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού «Άγιος Γεώργιος»
Κ. Φάνη Σκαρή
[tskaris1@yahoo.gr]

Αγαπητέ μου Φάνη καλημέρα!

Σου στέλνω αυτό το μήνυμα θέλοντας να σε ευαισθητοποιήσω πάνω σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα για το χωριό μας, το Σκαμνό, το κοινό μας σπίτι.

Από το Σύλλογό σας αναπτύσσεται μία καθόλα αξιέπαινη προσπάθεια για την καθαριότητα και εξωραϊσμό του χωριού, όπως είναι η κοπή χόρτων, η τοποθέτηση σκουπιδοτενεκέ μπροστά στο Ιατρείο, η προβολή ταινιών το καλοκαίρι για τα παιδιά. Έχει όμως παρατηρηθεί και μία δραστηριότητα που προκαλεί μεγάλη αγανάκτηση στους συγχωριανούς και δεν μπορώ εδώ παρά να εισφέρω και την προσωπική μου διαπίστωση.

Με πρόσχημα την καθαριότητα δήθεν και την κοπή θάμνων έχει αναπτυχθεί μία καταστροφική ξύλευση και αποψίλωση των δενδρυλλίων που αποκομίζονται ως καυσόξυλα, για να αποφευχθεί μία ασήμαντη δαπάνη νόμιμης αγοράς των αναγκαίων καυσόξυλων. Είναι προφανές ότι διαπράττεται ένα βαρύ και δυσεπούλωτο έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος του χωριού μας. Αυτή η συμπεριφορά δεν γίνεται επ’ ουδενί αποδεκτή και αποδοκιμάζεται χωρίς περιστροφές.

Αγαπητέ μου Φάνη,

Διαχρονικά η μικρή μας κοινωνία έχει αναπτύξει ένα κώδικα σωστής συμπεριφοράς και μεταχείρισης του περιβάλλοντος, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης των αρχών, του Δασαρχείου κλπ. Είναι εκπληκτικά δυσάρεστο να ξυλεύονται δενδρύλλια σε παρακείμενους χώρους κοντά ή ακόμη και μέσα στο χωριό! Αυτή η στάση μπορώ να πω, ανατρέπει την όποια καλή προσπάθεια γίνεται από μέρους ενός πολιτιστικού και εξωραϊστικού Συλλόγου σε άλλους τομείς.

Επειδή αρκετά στελέχη του Συλλόγου σας δεν γεννήθηκαν και δεν μεγάλωσαν στο Σκαμνό, παίρνω το θάρρος να σας καλέσω σε άμεση διακοπή αυτής της δραστηριότητας που ποτέ δεν έγινε αποδεκτή, ούτε από τη μικρή μας κοινωνία, ούτε, ασφαλώς, από τις αρμόδιες αρχές. Η αποδεκτή πρακτική είναι να «ξεκλαρίζουμε» θαμνώδεις θέσεις, αφήνοντας όμως στο κέντρο τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα φυτά, ώστε αυτά να μεγαλώσουν και να ομορφύνουν ακόμη περισσότερο το αγαπημένο μας χωριό.

Επειδή έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια, ανάπτυξης και καλλιέργειας καλύτερων σχέσεων ομοψυχίας, στο μέτρο του εφικτού, ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού μας, που διαπερνάται από την περίεργη ύπαρξη δύο πολιτιστικών συλλόγων στο Σκαμνό των 19 μόλις μόνιμων κατοίκων, χωρίς ωστόσο να έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα, έστω και κάποια μικρά βήματα, από τον περασμένο Αύγουστο που δεσμευτήκαμε αμφότεροι να υπηρετήσουμε αυτό το σκοπό, θεωρώ απολύτως επείγον και αναγκαίο να αποφύγουμε μία παραπέρα όξυνση της κατάστασης που εκ των πραγμάτων θα προκληθεί μπροστά σε τέτοια περιβαλλοντικά εγκλήματα που τώρα μάλιστα, έχουν το στοιχείο μίας μεγαλύτερης θρασύτητας, από το αντίστοιχο προ ετών έγκλημα, αποψίλωσης μέρους του δασυλλίου στην περιοχή Γρανισιώτη, αφού πραγματοποιούνται μέσα στον οικισμό.

Προσβλέπω στην κατανόησή και την άμεση παρέμβασή σου πάνω σ’ αυτό το απαράδεκτο έγκλημα, διατελώντας

Με τιμή
Γιώργος Αποστολόπουλος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *