Κριμέα με Κ… Όπως Κόσσοβο

20140312

Του Βασίλη Μάργαρη
[ο κ. Βασίλης Μάργαρης είναι πρώην διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης]

 Άνοιξαν οι Ασκοί του Αιόλου Jim. Όχι αυτοί στη Ζήνα….Οι κανονικοί, της μυθολογίας…

Η Βουλή της Κριμέας επικύρωσε εχθές το κείμενο «της διακήρυξης της ανεξαρτησίας» της περιφέρειας, ως νομικό προαπαιτούμενο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με το αν θα πρέπει να προσαρτηθεί στη Ρωσία.

Σκέψου τι θα μπορούσε να πάρει σειρά Jim.. Ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας; Η περιφέρεια της Οδησσού; H Υπερδνειστερία από τη «μαμά» Μολδαβία; Οι νότιες επαρχίες των Βαλτικών; Διότι τι λες να σκέφτεται άραγε Jim τούτες τις μέρες ο Ρώσος της Λετονίας που έχει, με βάση νόμο, αποκλειστεί από την εργασία στο Δημόσιο, γιατί αρνείται να μάθει λετονική ορθογραφία;

Ή μήπως δεν άνοιξαν ΤΩΡΑ οι Ασκού του Αιόλου Jim; Θυμάσαι Jim, back to 2007, που ο George Bush o Νεότερος επισκέφθηκε την Αλβανία; Τότε που παραμέρισε τους άνδρες της ασφαλείας του στα Τίρανα, προκειμένου να κάνει χειραψία με τα ενθουσιώδη πλήθη και κάποιος ενθουσιωδώς αυθάδης του σούφρωσε το ρολόι; Anyway Jim, ξέρω, δεν είναι εκεί το θέμα.. πήρε άλλο.. Το θέμα Jim είναι, ότι ο George τότε, είχε δηλώσει, ότι «ανησυχεί που οι προσδοκίες δεν υλοποιούνται στο Κόσοβο, ο πληθυσμός του οποίου είναι αλβανικός σε ποσοστό 90% και ζητεί ανεξαρτησία από τη Σερβία».

oukrania

Do you remember Jim; Kosovo με Κ όπως Κραϊμία (Σ.Σ. αντιπαρέρχομαι για ευνόητους λόγους το γεγονός ότι η Κριμαία γράφεται με C).

Τότε Jim, η Ρωσία είχε απορρίψει την πρόταση της Δύσης να τεθεί σε ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά όπως θα θυμάσαι, ο George ωρυόταν ότι «κάποια στιγμή, αργά η γρήγορα, θα πρέπει να πούμε ότι αρκετά, το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο», απειλώντας να προχωρήσει, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Την έγραψε τη Ρωσία on his old shoes τότε Jim. Όπως και με τις Βαλτικές λίγο νωρίτερα.

Θυμάσαι μάλιστα, που μαλώναμε στο μπαράκι της Madams Organ στην Washington, όταν μου τον αποκαλούσες East Europe liberator και διαφωνούσαμε ότι δεν είναι θέμα balls Jim, αλλά θέμα weak Russia; E, που’ σαι Jim, φοβάμαι ότι το weak Russia story τελειώνει. Ίσως, ειδικά όσον αφορά την αυλή της, να έχει ήδη τελειώσει.

Αν χαίρομαι Jim; Όχι ρε Jim, βασικά αηδιάζω. Όπως και οι περισσότεροι Έλληνες όταν ακούμε για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της κρατικής ακεραιότητας, των αρχών του πολιτισμού και ειδικότερα από τη δυτική διπλωματία. Και όταν στην περίπτωση της Κύπρου Jim, 40 χρόνια μετά, Διεθνές Δίκαιο my ass Jim….Nα μη σου πάω στο Αιγαίο Jim..Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο my ass..

Γιατί δεν προτείνετε και ένα Σχέδιο Ανάν για την Ουκρανία Jim; Και αν ζορίσουν τα πράγματα αύριο μεθαύριο και στα βόρεια, ένα Σχέδιο Ανάν για τις Βαλτικές. Από τα καλά τα Σχέδια. Από αυτά που οι ψήφοι του 20% είναι equal με αυτές του 80%. Democracy Jim..international way..

Αν χαίρομαι Jim; Τελικά ίσως και να χαίρομαι λιγάκι. Κάτι η αναμπουμπούλα στη γείτονα Jim, που εκεί ψηφίζω δαγκωτό Ερντογάν, κάτι που η ανάπτυξη στην ατμομηχανή της Ε.Ε., τη Γερμανία, στηρίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που σχεδόν 8 χρόνια τώρα που παρακολουθώ διεθνή γεωπολιτικά συνέδρια, όλο για «energy safety» είναι το βασικό concept, τι να σου πω ρε Jim. Ειλικρινά…

Βλέπεις άλλο μαγαζί εκτός από την Ελλάδα να έχει προοπτική να εγγυηθεί το «energy safety» στην Ε.Ε. και την απεξάρτηση από τη Ρωσία μεσοπρόθεσμα; Δε νομίζω Jim. Ναι, είμαστε στην πολύ αρχή, αλλά εδώ θα πρέπει ίσως να βάλετε ένα χεράκι Jim. Και όχι στη λογική του «διαίρει και βασίλευε».

Να προσέχουμε λες Jim.. Μήπως έχουμε και μεις εδώ τέτοια θέματα…π.χ. να ζητήσουν οι Πακιστανοί στο κέντρο της Αθήνας δημοψήφισμα και δικό τους κράτος όπως στη Νορβηγία; Ή κάπου βορειότερα;

Η αλήθεια φίλε μου Jim, ότι αυτή η λογική του Melting Pot που προμοτάρετε ως Αμερικανοί στην Ευρώπη και κατ΄ επέκταση στη χώρα μας, μέσα από τα γνωστά προοδευτικά κανάλια της ομίχλης, των ΜΚΟ, της θολοκουλτούρας και της συμφοράς, όπως σου έλεγα πάντα, δε μου άρεσε ποτέ. Εσείς μπορεί να μαζευτήκατε από όλο τον κόσμο και να φτιάξατε ένα «έθνος», βάζοντας στο Melting Pot πολλά μαζί, αλλά αυτό στην Ευρώπη δεν ισχύει.

Εμείς εδώ Jim είμαστε ήδη χώρες-έθνη και δε χρειάζεται να βράσουμε πολλές εθνότητες μαζί για να κάνουμε μία. Και η περίπτωση της Ουκρανίας είναι μια ακόμη απόδειξη Jim. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι και ακόμη περισσότερο οι Έλληνες Jim, είναι σαν τα όσπρια..Δεν είναι βραστεροί..

Αλλά τι να κάνουμε Jim, βλέπεις και δω στην Ελλάδα έχουμε πολλά Αμερικανάκια, που νομίζουν ότι πουλάνε αντιαμερικανισμό, προωθώντας αμερικάνικες πολιτικές….τέτοια εξυπνάδα.

Τέλος, πάντων. Καλή επιτυχία Jim με την Ουκρανία. Και να εύχεσαι να μη χρειαστεί στο μέλλον να πούμε, You know California, with C, like Crimea..και το δημοψήφισμα να το ζητάνε οι Μεξικάνοι..

Υ.Γ. (1) O Jim O. είναι υπαρκτό πρόσωπο, πολύ καλός φίλος, τεχνοκράτης του State Department με ειδίκευση στα θέματα της Ανατολικής Ευρώπης. Ο διάλογος είναι φανταστικός..

Y.Γ. (2) Πριν από έξη χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 2008, είχα δημοσιεύσει στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ένα άρθρο με τίτλο «Καλιφόρνια με Κ…όπως Κόσσοβο», στο οποίο συγκρινόντουσαν οι συνθήκες που τότε επικρατούσαν στο Κόσσοβο, με τις αντίστοιχες που αναμένεται να επικρατήσουν στην Καλιφόρνια το 2025. Το άρθρο μου επικρίθηκε τότε, ως νοσηρή φαντασία… Ακόμη και τότε όμως, η φαντασία μου δε μου επέτρεπε να προβλέψω ένα άρθρο σαν το παραπάνω. Οι ίδιοι παίκτες, σε άλλο πεδίο, με ανάποδους ρόλους…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *