Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Γερμανό πρόεδρο και στην Μέρκελ για Τουρκία, Χάλκη και σχέσεις εκκλησιών

20140515

agioritikovima.gr

Τα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη και τις σχέσεις του… με το τουρκικό κράτος, τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι Χριστιανοί στην Τουρκία, καθώς και το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Γερμανία κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια, κυριάρχησαν στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο την Τετάρτη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Γερμανικής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας. Ο Πατριάρχης βρίσκεται στη Γερμανία για μια περίοδο 10 ημερών σε επίσημη επίσκεψη με αφορμή την 50η επέτειο της από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

Σε συνάντησή του με τον Γερμανό Πρόεδρο Joachim Gauck, πρώην πάστορα της Ευαγγελικής Εκκλησίας, ο κ.Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο ένα εκατομμύριο Ορθοδόξων Χριστιανών που ζουν σήμερα στη Γερμανία, ενώ, επίσης, έκανε έκκληση για ενότητα μεταξύ των Εκκλησιών. Τόνισε ότι η επίσκεψή του έχει επίσης ως στόχο να καλλιεργήσει καλοπροαίρετη σχέση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και την Ευαγγελική Εκκλησία.

” Κι εσείς, ως πολιτικό και θρησκευτικό πρόσωπο, μαζί με μένα ως λειτουργό της Εκκλησίας, σίγουρα καταδικάζουμε με τον πιο οξύ τρόπο κάθε μορφή βίας, φανατισμού και μίσους “, δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος έκανε επίσης αναφορές για προβλήματα, όπως η αυξανόμενη μετανάστευση και η επανεμφάνιση ασθενειών, καθώς και η εξάπλωση των παράνομων ναρκωτικών και της εγκληματικότητας. Τόνισε, ότι τα επιστημονικά επιτεύγματα μπορεί να γίνουν δίκοπο μαχαίρι, και να είναι ταυτόχρονα επωφελή και καταστροφικά για την ανθρωπότητα.

vartholomaeos2

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε επίσης τη γερμανική καγκελαρία, όπου ευχαρίστησε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την υποστήριξή της προς την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, καθώς και για τις δύο επισκέψεις της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στις οποίες ήταν “πολύ υποστηρικτική προς το Πατριαρχείο και την οικουμενική αποστολή του” .

Κατά τη συνάντηση με τον Προέδρο της Βουλής Norbert Lammert, ο κ.Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σημαντικό και αναγνωρισμένο ρόλο της Γερμανίας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είπε στον κ. Lammert ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ασκεί μόνο μια καθαρά πνευματική εργασία, δεν ασχολείται με την πολιτική.

vartholomaeos3

” Παρ ‘όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι το Άγιο κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η κεφαλή της αγνοούν ή αδιαφορούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος”, δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος έκανε μια αναφορά για την ειρήνη, την πείνα, τις ασθένειες, την παγκοσμιοποίηση και την επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή.

Στη συνάντηση με τον Lammert, Βαρθολομαίος σημείωσε ότι, αν και οι Χριστιανοί στην Τουρκία σήμερα ζουν καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, ιδίως όσον αφορά την απουσία του νομικού καθεστώτος του Πατριαρχείου στην Τουρκία, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την παράνομη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας.

Ο κ Lammert όπως αναφέρθηκε από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, επέκρινε το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης χαρακτρίζοντάς το ως εμπόδιο των θρησκευτικών ελευθεριών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *