Εκλογές 2014: Νέο σκηνικό

20140526

Ένα νέο σκηνικό διαμορφώνεται στην Τοπική μας Αυτοδιοίκηση και στην Ευρώπη, με σημαντικές επιπτώσεις και στην κεντρικό πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς χθες 25.05.2014 ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στις 18.05.2014.

Για το Σκαμνό

Ξεκινώντας από το Σκαμνό που λογίζεται ως συνοικισμός, προσαρτώμενος διοικητικά, στην Κοινότητα Οϊτης έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις, καθώς η επιλογή τόσο των συγχωριανών μας, όσων και των κοντοχωριανών της Οϊτης στηρίχθηκε σε καθαρά προσωπική εκτίμηση και αξιολόγηση των υποψηφίων χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τις ευρύτερες πολιτικές πεποιθήσεις των υποψηφίων, όπως σώνει και καλά επιχειρούν να προωθήσουν και να αναδείξουν οι κομματικοί σχηματισμοί της χώρας.

Έτσι λοιπόν, ο μεγάλος νικητής στην Κοινότητα Οίτης, είναι ο Βασίλης Σταικούρας που συγκέντρωσε την συντριπτική πλειοψηφία των προτιμήσεων των εκλογέων από τους δύο οικισμούς, με 103 σταυρούς προτίμησης. Ο Βασίλης Σταϊκούρας, από την Οίτη, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κοινότητας [Σκαμνού-] Οίτης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του, ώστε να δικαιώσει την μεγάλη εμπιστοσύνη που κέρδισε από τους συνδημότες του. Αξιόλογη είναι και η προτίμηση στο πρόσωπου του συγχωριανού Νίκου Τζιβάρα [ο γιος του Παπα-Στάθη] που έλαβε 30 σταυρούς προτίμησης. Ακολουθούν [με το ψηφοδέλτιο του Νίκου Σταυρογιάννη] η κυρία Μαρία Καναβέτα – Πορτελάνου [με 16 σταυρούς προτίμησης] και ο Θόδωρος Πηγαδάς, από το Σκαμνό [γαμπρός του Πολύκαροπου Αστρακά] με 13 σταυρούς προτίμησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο συγχωριανός μας Γιάννης Ζαλαώρας, υποψήφιος στη Λαμία [τοπικό Συμβούλιο] αποκόμισε με το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Κοτρωνιά, πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας τους 400 σταυρούς προτίμησης, με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο του ιδίου ψηφοδελτίου που έπεται με περίπου το ήμισυ γύρω από 200 ψήφους.

Για το Δήμο Λαμιέων

Αλλαγή στο κεντρικό σκηνικό του αισθητά διευρυμένου καλλικρατικού Δήμου Λαμιέων έχουμε καθώς ο Νϊκος Σταυρογιάννης, ανεξαρτητοποιημένος Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μετά από διαφωνία του με χειρισμούς της ΝΔ με την οποία αρχικά εξελέγη, ηγούμενος του Συνδυασμού «Πρόταση Ευθύνης», κέρδισε με 53,35% των ψήφων, έναντι ποσοστού 46,65% του συνδυασμού «Κοινωνική Συμμαχία» του Γιώργου Κοτρωνιά.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Νικητής ο Κώστας Μπακογιάννης με 55,62% [υποστηριζόμενος από την σημερινή συγκυβέρνηση] έναντι ποσοστού 44,38% του Ευάγγελου Αποστόλου [επιλογή ΣΥΡΙΖΑ].

Στην Ευρώπη

Σημαντικές εξελίξεις και πολιτικούς κραδασμούς ανέδειξε η διαδικασία των Ευωροεκλογών σε όλη την Ευρώπη, όπου με σημαντική αναβάθμιση εμφανίζονται ακροδεξιοί σχηματισμοί με πιο ηχηρή εκδοχή, αυτή της Γαλλίας, όπου η ακροδεξιά παράταξη της Μαρί Λεπέν αναδείχθηκε στην πρώτη θέση, ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα του σημερινού προέδρου Ολάντ, ωθείται στην 3η θέση!

Ελλάδα, Ευρωεκλογές

Οι Ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα μας, προσφέρονται κατ εξοχήν για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Κυρίαρχο μήνυμα είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και οι απώλειες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΑ και ΠΑΣΟΚ, που πλέον βλέπουν ότι 7 στους 10 Έλληνες, απομακρύνονται και δεν τους στηρίζουν.

Τα επί μέρους ποσοστά έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 26,58% και 6 έδρες στην Ευρωβουλή
ΝΔ 22,70% με 5 έδρες στην Ευρωβουλή
Χρυσή Αυγή 9,38% και 3 έδρες στην Ευρωβουλή
Ελιά [ο συνασπισμός με κορμό το ΠΑΣΟΚ] 8,03% και 2 έδρες στην Ευρωβουλή
Ποτάμι 6,61% και 2 έδρες στην Ευρωβουλή
ΚΚΕ 6,07% και 2 έδρες στην Ευρωβουλή
Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,45% και μία έδρα στην Ευρωβουλή

ΛΑΟΣ [Γ. Καρατζαφέρης] 2,69%, χωρίς καμία έδρα στην Ευρωβουλή
‘Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες 1,46%, χωρίς καμία έδρα
ΔΗΜΑΡ 1,21%, χωρίς καμία έδρα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *