Λέσχη Μπίλντενμπεργκ: Τα «καυτά» θέματα στην ατζέντα της ιμπεριαλιστικής σύναξης

20140530

Η ετήσια συνεδρίαση της διαβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ ξεκίνησε χτες στην Κοπεγχάγη, με τη συμμετοχή περίπου 140 εκπροσώπων αστικών κυβερνήσεων, αστικών κομμάτων, ιμπεριαλιστικών οργανισμών, καθώς και στελεχών δημοσιογραφικών οργανισμών, καθηγητών πανεπιστημίων και επιχειρηματιών από 17 ευρωπαϊκές χώρες και από ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα και Τουρκία.

Κατά καιρούς, από τις συνεδριάσεις αυτού του κλειστού κλαμπ της πλουτοκρατίας έχουν παρελάσει Ελληνες πρωθυπουργοί, υπουργοί αστικών κυβερνήσεων, καθώς και πλήθος εφοπλιστών, τραπεζιτών και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από την Ελλάδα, φέτος συμμετέχουν ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη της «Action Aid Hellas».

Στη σύναξη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ συμμετέχουν επίσης φέτος «διαλεχτοί» εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών και πολυεθνικών, μεταξύ των οποίων οι εξής: Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Αντερς Φογκ Ράσμουσεν (γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ), Γιόζεφ Ακερμαν (Deutsche Bank), Αλεξάντερ Κιθ (πρώην διευθυντής της NSA), Ρόμπερτ Ζέλικ(Goldman Sachs), Μπρους Κατζ (Brookings Institution), Τσενγκ Λι(Brookings Institution), Ερικ Σμιντ (Google), Κρεγκ Μούντι (Microsoft),Ράιντ Χόφμαν (συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του χώρου «κοινωνικής δικτύωσης» Linkedln) και ο Χένρι Κίσινγκερ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στη φετινή σύναξη, σύμφωνα με ανακοίνωση του κλαμπ, βρίσκονται τα παρακάτω ζητήματα: Ουκρανία, η νέα αρχιτεκτονική στη Μέση Ανατολή, το μέλλον της Ευρώπης, το πολιτικό και οικονομικό προφίλ της Κίνας, η προστασία προσωπικών δεδομένων, το μέλλον της δημοκρατίας και η παγίδα της «μεσαίας τάξης», η βιωσιμότητα της ανάκαμψης της οικονομίας, το δημογραφικό και οι οικονομικές του συνέπειες.

Στην ατζέντα, δηλαδή, της συνεδρίασης βρίσκονται μια σειρά «καυτά» θέματα, άμεσα συνδεδεμένα με τις ασίγαστες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις. Φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα στις συνάξεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, δεν πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας πρακτικά ή αποφάσεις για το τι ακριβώς συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε. όπως, εξάλλου, ξεκαθαρίζει η ίδια η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, «χάρη στη μυστική φύση της συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες δε δεσμεύονται από τις συμβάσεις του αξιώματός τους ή από προσυμφωνημένες θέσεις. Έτσι, μπορούν να ακούσουν, να εκφραστούν και να μάθουν. Δεν υπάρχει λεπτομερής ατζέντα, δεν προτείνονται διακηρύξεις, δε γίνονται ψηφοφορίες και δεν γίνονται πολιτικές δηλώσεις»…

Να θυμίσουμε ότι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ είναι ένα κλειστό κλαμπ – ανεπίσημο ιμπεριαλιστικό όργανο – που ιδρύθηκε το 1954 και πήρε το όνομά της από το ομώνυμο ξενοδοχείο της Ολλανδίας, όπου έγινε η πρώτη σύναξη. Η πρωτοβουλία για τη σύστασή της, εν μέσω «ψυχρού πολέμου», ανήκε στον Βέλγο πρίγκιπα Βερνάρδο και στον Γιόζεφ Ρέτινγκερ, εξόριστο Πολωνό πολιτικό επιστήμονα, ο οποίος πρωτοστάτησε και στην «Ευρωπαϊκή Κίνηση» που συστήθηκε για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική ενοποίηση. Στόχος της δημιουργίας της διαβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ ήταν να συσφίξει τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, με σκοπό την ενιαία απάντηση στην αύξηση της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης στους λαούς της Δυτικής Ευρώπης.

Το Μάη του 2009, όταν η τότε σύνοδος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ φιλοξενήθηκε στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, ήταν και η πρώτη (και μοναδική) φορά που η σύναξη αυτού του κλαμπ βρέθηκε αντιμέτωπη με αγωνιστική λαϊκή κινητοποίηση, σαν κι αυτήν που οργάνωσε τότε το ΚΚΕ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *