Ο αρχαιολογικός θησαυρός της Εκκάρας

20140624

Πηγή: Αγοριανίτικο Βήμα -Φεβρουάριος – Απρίλιος 2014, σελ. 2 αριθ. Φύλλου 72
Γράφει ο Στέφανος Ι. Τολιόπουλος

Είναι γνωστό ότι το χωριό μας είναι κτισμένο επάνω στην Αρχαία (πόλη) Εκκάρα. Τα αρχαία ευρήματα, που κατά καιρούς διαχρονικά βρέθηκαν, μέσα στο χωριό μας είναι πολλά, αλλά και εκτός του σχεδίου που χωριού μας, στις παρυφές, βρέθηκαν πολλά αρχαία αντικείμενα, τάφοι κλπ.

Τελευταία έχουμε πληροφορίες ότι στα πρόσφατα διάφορα εργοτάξια της ΕΡΓΟΣΕ στις ανασκαφές για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, βρέθηκαν αρκετά αξιόλογα αντικείμενα – αρχαία.

Ακόμα και στα έργα των αγωγών μεταφοράς του νερού, ανατολικά στην πεδιάδα της Θεσσαλίας από τη λίμνη του Σμοκόβου, στις ανασκαφές κοντά στο χωριό μας, ιδίως πέριξ των πηγών Μάτι, βρέθηκαν κι εκεί σημαντικά ευρήματα.

Μάθαμε ότι στα αναφερόμενα έργα η ΙΔ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας, είχε σε μόνιμη βάση υπάλληλό της, που παρακολουθούσε και σημείωνε τα αντικείμενα που η σκαπάνη έφερνε στο φως. Όλα τα αρχαία της περιοχής μας, μάθαμε, ότι μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Λαμίας. Από πληροφορίες που έχουμε, κανένας τοπικός φορέας δεν γνωρίζει τι ευρέθη.

Η εφημερίδα μας και ο Σύλλογός μας, αξιούν να μάθουν, τα .. εκπατρισμένα σπάνια ευρήματα της Αρχαίας Εκκάρας, πόσα είναι και που βρίσκονται.

Επίσης αναμένουμε την υπηρεσία Αρχαιολογίας να ασχοληθεί σοβαρά με το κάστρο (Ακρόπολη) του χωριού μας. Επίσης έρευνα πρέπει να γίνει και στο γυναικόκαστρο –Σαρμανίτσα- που βρίσκεται ανατολικά της Εκκάρας.

Η νέα Δημοτική και Κοινοτική Αρχή που θα προκύψει από τις Δημοτικές εκλογές, πρέπει να συνεργασθεί μαζί μας για τα ζητήματα αυτά που θίγουμε. Συγκεκριμένα επιβάλλεται να οργανωθεί ημερίδα από την Εφορεία Αρχαιολογίας Λαμίας στην Εκκάρα για να αποτυπωθεί ο αρχαιολογικός θησαυρός στη γη του χωριού μας, που πρέπει σιγά – σιγά να αποκαλυφθεί. Και γιατί οι αρχαι9λοόγοι να μην μας πουν επίσημα τι βρήκαν στην περιοχή. Κακό είναι;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *