Αρχαίων Ελλήνων Εφευρέσεις

20140925

Στο πλαίσιο του εορτασμού των ΘΕΡΜΟΠΥΛEΙΩΝ 2014, ο Δήμος Λαμιέων φιλοξενεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», από τις 26 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Οκτωβρίου 2014, μια μοναδική Έκθεση με τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων από το «ρομπότ- υπηρέτρια» του Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος και από τον υδραυλικό κοχλία του Αρχιμήδη μέχρι τον αρχαιότερο «ηλεκτρονικό υπολογιστή» των Αντικυθήρων.

Η κινητή Έκθεση αλλά και το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας με έδρα το Κατάκολο Ηλείας δημιουργήθηκαν από τον κ. Κώστα Κοτσανά, μηχανολόγο- μηχανικό, ο οποίος μελέτησε τις αρχαίες πηγές και κατασκεύασε με τρόπο ιστορικά έγκυρο και επιστημονικά ορθό τις «μηχανές» των αρχαίων Ελλήνων.

Σκοπός της κινητής Έκθεσης είναι να αναδείξει μια άγνωστη σχετικά πτυχή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου, είχε φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο και ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Για παράδειγμα, οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί, είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που απετέλεσαν τους θεμελίους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους.
Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια κι αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας μας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την υιοθέτησή τους. Απλά, χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την τεχνολογία. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία δεν κατοχυρωνόταν, αποδεικνύει περίτρανα πόσο πολύ περισσότερα -από όσα νομίζει- χρωστά ο Δυτικός Πολιτισμός στους Έλληνες.

Για προγραμματισμένες επισκέψεις μαθητών, παρακαλούμε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας: 22310 46887. Εγκαίνια: Δευτέρα 29/9 , ώρα 20.00.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.00-14.00 και 18.00-21.00, Σάββατο και Κυριακή 8.00-14.00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *