Ηρόδοτος: Ο Πρώτος Ιστορικός της Ανθρωπότητας

20140926

Γεώργιος Πούλιος, Δικηγόρος

Δικαίως ο Ηρόδοτος ονομάσθηκε ο Πατέρας της Ιστορίας. Ο χαρακτηρισμός δόθηκε από τον Κικέρωνα, τον μεγαλύτερο ρήτορα της αρχαίας Ρώμης.
Δικαίως, ο Ηρόδοτος, ονομάσθηκε, ο Μάρκο Πόλο της αρχαιότητας.

Ο Ηρόδοτος είναι ο άνθρωπος που εξιστορεί τα γεγονότα που συνέβησαν, την εποχή του. Είναι ο άνθρωπος που πραγματοποίησε μεγάλα και μακρινά ταξίδια. Πήγε σ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Πήγε, στην Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Περσία, Αίγυπτο, Πόντο, Σκυθία, Φοινίκη, Κυρηναϊκή, Κύπρο, Μακεδονία, Μεγάλη Ελλάδα (Κάτω Ιταλία), αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Πότε ακριβώς γεννήθηκε είναι άγνωστο. Ίσως την 10ετία του 490 π.Χ. στην Αλικαρνασσό. Πέθανε τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου. Ο καταραμένος αυτός πόλεμος άρχισε το 431 π.Χ. και σταμάτησε το 404 π.Χ. Ήταν ο μεγαλύτερος εμφύλιος πόλεμος, μεταξύ Αθηνών και Σπάρτης.

Η ιστορία του Ηροδότου είναι το πρώτο ιστορικό έργο που επιβλήθηκε στην ανθρωπότητα. Ικανοί διάδοχοι του εμφανισθήκανε ο Θουκυδίδης και ο Πολύβιος.

Ο Ηρόδοτος έχοντας «ΤΟ ΓΝΩΘΙ Σ’ ΑΥΤΟΝ» με την έναρξη του έργου του μας λέγει:

«Θα σας αφηγηθώ έργα μεγάλα και θαυμαστά Ελλήνων και βαρβάρων» για να μη λησμονηθούν.

Πρώτα εξακρίβωνε τα γεγονότα και μετά έγραφε. Ήταν ικανός να κάνει ολόκληρο ταξίδι προκειμένου να εξακριβώσει ένα γεγονός. Πήγαινε από τη μια πόλη, στην άλλη, από τον ένα ναό, στον άλλο, για να ελέγξει τις πληροφορίες που είχε από διάφορες πηγές.

Η ιστορία του Ηροδότου διηγείται τους αγώνες μεταξύ των Ελλήνων και των βαρβάρων. Λέγοντας ο Ηρόδοτος βαρβάρους εννοεί τους λαούς που δεν μιλούν την Ελληνική γλώσσα.

Σήμερα η ιστορία του Ηροδότου διαιρείται σε 9 βιβλία. Η διαίρεση αυτή έγινε από τους Αλεξανδρινούς λογίους και το κάθε βιβλίο έχει το όνομα μιας Μούσας. Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολύμνια, Ουρανία και Καλλιόπη.

Φίλε αναγνώστη, πρέπει να σταματήσω. Πρέπει όμως να σου επισημάνω, ότι η ιστορία του Ηροδότου είναι μοναδική είναι μνημείο τέχνης. Πρέπει να τη διαβάσεις. Κουράγιο.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 26.09.2014

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *