Τί φταίει για την κρίση;

Τα Νέα της Οίτης
Υπόψη Διευθυντού Σύνταξης κ. Μιχάλη Γρούσπα
neatisitis@hotmail.com

Αθήνα 06.10.2014

Κύριε Διευθυντά!

Εν πρώτοις ευχαριστώ για την ανελλιπή αποστολή της καλής εφημερίδας σας ώστε να μαθαίνουμε τα νέα της Οίτης, του αδελφού οικισμού με τον οποίο ο Σκαμνός συγκροτεί ιδιαίτερο δημοτικό διαμέρισμα, ενώ πολλοί κάτοικοι των δύο χωριών συνδέονται με συγγενικές σχέσεις αίματος και φιλίας.

Διάβασα το ολοσέλιδο άρθρο σας στην πρώτη σελίδα με τίτλο «το ξεπέρασμα της κρίσης» και τούτο αποτελεί την αφορμή γι’ αυτό εδώ το σημείωμα. Σαν πρώτη επισήμανση έχω να πω ότι συνιστά πρόοδο το γεγονός ότι μικρές εφημερίδες, έντυπα πολιτιστικών Συλλόγων, ιστολόγια, δεν περιορίζονται στην καταγραφή των τετριμμένων του χωριού ή την αναδρομή στις αναμνήσεις και λαογραφικά στοιχεία –που εν πάσει περιπτώσει καλοχαιρετίζονται- , αλλά επεκτείνονται και στο σχολιασμό της τρέχουσας επικαιρότητας, με στοιχεία που αφορούν ευθέως και αμέσως τον κάθε συμπολίτη, το κάθε συγχωριανό και τούτο δείχνει ζωντάνια και ελευθερία έκφρασης και πνεύματος. Δεν μπορείς να αποφύγεις τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της πατρίδας μας. Φέρνω στο νου μου έκφραση του συγχωριανού μας, ενός από τους πλέον αγαπητούς Προέδρους στο Σύλλογό μας, του Δημήτρη Ευστράτογλου, που για να εγκωμιάσει προ ετών μία εκδοτική πρωτοβουλία του Συλλόγου μας ανέφερε προσφυώς στη σχετική εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης: «Ένας πολιτιστικός Σύλλογος στη Ρούμελη, δεν μπορεί να εξαντλείται στο άξονα, τσάμικο και κοκορέτσι».

Μπαίνω στο θέμα:

taneatisoitis9

Με πολλά σημεία του άρθρου συμφωνώ, ίσως και στα περισσότερα. Αλλού εστιάζεται η παρατήρησή μου: Στην ιεράρχηση των προβλημάτων. Κατά πρώτον, βάζω σαν κορυφαίο και κύριο ζήτημα μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας και εξωθεί στα άκρα όλο και μεγαλύτερα στρώματα πληθυσμού, να δούμε πως και γιατί φθάσαμε σ΄αυτή την τραγωδία. Γιατί καταστράφηκε η χώρα, αν και για να είμαι ειλικρινής, θίγετε μερικά από τα κακώς κείμενα.

Με το σκεπτικό αυτό, αλλά με μπόλικο θάρρος και γενναιότητα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τη χώρα την κατέστρεψαν στη διάρκεια της μεταπολίτευσης τα δύο κάποτε μεγάλα κόμματα εξουσίας που όλοι μας τα ψηφίσαμε, μία το ένα ή την άλλη το άλλο. Δεν θα αφήσουμε στο απυρόβλητο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επίσης εξέθρεψαν και ανέδειξαν εξόχως βλαπτικές και επιζήμιες για την πατρίδα αντιλήψεις, παίρνοντας ένα ανάλογο κομμάτι ευθύνης. Και δυστυχώς συνεχίζουν και αυτά να αεροβατούν, στερώντας τον τόπο από μία στοιχειωδώς ασφαλή διέξοδο.

Είναι αντιπαραγωγικό να αποσιωπάται αυτή η σκληρή πραγματικότητα και η έλλειψη γενναιότητας απ’ όλους μας να παραδεχθούμε, έστω απέναντι στα παιδιά μας τις τεράστιες ευθύνες μας για την καταστροφή της χώρας.

Είναι πέρα για πέρα παράλογο να αναλώνεται κανείς, όπως δυστυχώς παρατηρείται στους σημερινούς συγκυβερνώντες, σε σενάρια ανάκαμψης και ανόρθωσης, χωρίς να ασχολούνται καν με τη διάγνωση ως προς το πώς και γιατί καταστραφήκαμε. Ασφαλώς και έχουν τους λόγους τους να το πράττουν αυτό, αλλά εκείνοι προφανώς δεν θέλουν να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Αναπτύσσουν μία ρητορική του τύπου: Εγώ δεν κοιτάζω το χθες! Ασχολούμαι με το αύριο κοκ. Όποιος θέλει, ας τους πιστέψει. Με στοιχεία πάντως του περασμένου Μάϊου [Ευρωεκλογές] και λαβαίνοντας υπόψη την αποχή, 4 στους 5 Έλληνες, τους γυρίζουν την πλάτη. Η σχέση αυτή, με σημερινά δημοσκοπικά στοιχεία επιδεινώνεται για αυτούς που είναι και υπόλογοι έναντι του Ελληνικού Λαού.

Και ποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι χωρίς σωστή διάγνωση δεν μπορείς να προχωρήσεις σε θεραπεία;

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Γ. Αποστολόπουλος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *