Θερμοπύλες: Να γίνουν παγκόσμιος πόλος έλξης

20141007

“Θερμοπύλεια” γεμάτα «πολιτισμό» – «Ο Πολιτισμός είναι το βαρύ μας χαρτί. Οι Θερμοπύλες μπορούν να γίνουν μοχλός ανάπτυξης για τον τόπο…», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης.

Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας από τις Ραφαέλα και Αποστολία Κολτσίδα. Προσεγγίσεις τους αγάλματος του Λεωνίδα, από ιδιαίτερες γωνιές, δίνοντας με πολύ απλό και λιτό τρόπο, τη συμβολική «δύναμη» του συγκεκριμένου μνημείου.

Έκθεση Γλυπτικής του Γιώργου Ρούσση με κράνη της Αρχαίας Ελλάδας σε πιστή αντιγραφή όσων έχουν βρεθεί και εκτίθενται σε διάφορα Ελληνικά μουσεία.

« Οι Αρχαίοι Έλληνες το κράνος το φόραγαν για να προστατέψουν το νου, το πνεύμα τους. Διότι αυτό πίστευαν ότι ήταν το σημαντικότερο μέρος του σώματός τους…Τους Έλληνες τους φοβόντουσαν όλοι οι βάρβαροι διότι μετέδιδαν – πρέσβευαν τον Πολιτισμό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο καλλιτέχνης.

thermopyleia11

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες….

«Η προοπτική ανάπλασης και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου Θερμοπυλών» ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Διευθύντρια της ΙΔ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων και της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μαρία – Φωτεινή Παπακωσταντίνου.

thermopyleia12

Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης μίλησε για «Το νόημα των Θερμοπυλών», ενώ οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την πολύ ενδιαφέρουσα ψηφιακή ξενάγηση στην έκθεση «Αρχαίων Ελλήνων Εφευρέσεις» από τον ειδικό Μηχανολόγο – Μηχανικό και δημιουργό της έκθεσηςκ. Κώστα Κοτσανά.

thermopyleia13

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “Θερμοπύλεια 2014” έκλεισαν με μουσική και χορό με την εντυπωσιακή ορχήστρα κρουστών από τη Θέρμη που πραγματικά εντυπωσίασε όλους όσους βρέθηκαν στο Καινοτομικό Μουσείο Θερμοπυλών.

thermopyleia14

thermopyleia15

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *