Για ένα καλύτερο Σκαμνό [VIII]

20141108

Ηλεκρονικό μήνυμα του συγχωριανού Γιώργου Μαγουλά, με αποδέκτες τους δύο Προέδρους των αντίστοιχων [δύο] πολιτιστικών Συλλόγων Σκαμνού

Ένας Σύλλογος, ένα χωριό!

Αγαπητέ Γιώργο,

Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να σε ενημερώσω ότι σε συνομιλία που είχαμε με τον Φάνη, με ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για συνεργασία, ενοποίηση ή κοινή πορεία των δύο συλλόγων στην βάση των προτάσεων μου που συζητήσαμε και με το σύνολο ΔΣ του συλλόγου στον οποίο προεδρεύεις αλλά και με εκπροσώπους του συλλόγου του Φάνη.

Κατόπιν τούτου θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι παραιτούμαι οποιασδήποτε περαιτέρω προσπάθειας αφού στο σύνολο τους οι προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τον Φάνη, ο οποίος εκπροσωπεί το ΔΣ του συλλόγου του. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την βαθιά απογοήτευση μου για το γεγονός ότι προσωπικές έριδες και κόντρες μεταξύ προσώπων υπερισχύουν των συλλογικών θεσμών και του σκοπού για τον οποίοι αυτοί υπάρχουν (Εκπολιτιστικοί!!!). Ας είναι…

Δυστυχώς για εμάς, τους νέους οικιστές, που φέρνουμε μεράκι και ιδέες για προσφορά, θα παραμείνουμε να κοιτάμε απομακρυσμένα χωριά των Αγράφων να γίνονται πρότυπα σε εφαρμογές κοινωνικών δομών (εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης για δωρεάν θέρμανση των κατοίκων, υποδομές πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου κλπ κλπ) και το χωριό που εμείς επιλέξαμε να εξορκίζει κάθε προσπάθεια κοινής προόδου και ευημερίας στο όνομα προσωπικών και όχι συλλογικών διαφορών. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στα γειτονικά χωριά για φαγητό και διασκέδαση και να δίνουμε χρήματα σε άλλους και όχι στο ταμείο ενός μονιασμένου συλλόγου ο οποίος θα μπορούσε να διατηρεί κάλλιστα ένα μικρό μαγαζάκι, ταβέρνα ώστε οι οικογένειές μας να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν κάθε φορά που θέλουν να ψωνίσουν ή να φάνε κάτι και παράλληλα να συγκεντρώνονται χρήματα για τις δράσεις του συλλόγου. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το θέατρο παραλόγου όπου μια καλή προσπάθεια από τον ένα σύλλογο κλείνει από τον άλλο χωρίς καν να συζητηθεί εάν αυτή η προσπάθεια αξίζει και πως μπορείτε να την κάνετε καλύτερη και με σωστές βάσεις (αναφέρομαι στην ταβέρνα την οποία άνοιξε το καλοκαίρι και έκλεισε αμέσως μετά γιατί κατά την δική σας γνώμη δεν μπορούσε να συνυπάρξουν μαζί και σινεμά….). Θα συνεχίσουμε να ακούμε, να βλέπουμε δύο συλλόγους να ερίζουν και να τσακώνονται για το πως θα μοιράσουν το ένα και μοναδικό πολιτιστικό κέντρο, θα συνεχίσουμε να αισθανόμαστε στο κέντρο μιας διαχρονικής διαμάχης μεταξύ σας η οποία δεν μας ενδιαφέρει κιόλας. Αντί να αναλώνουμε χρόνο για τέτοιου είδους συζητήσεις θα μπορούσαμε να δουλεύουμε μαζί να ομορφύνουμε την εικόνα του χωριού και να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή μας (πχ δεν θα ήταν καλύτερο να μαζεύαμε όλοι μαζί ένα κοινό ταμείο και να γίνονται συντηρήσεις σε υποδομές και εξοπλισμό που η πολιτεία έχει αφήσει πλέον στη μοίρα τους όπως για παράδειγμα οι στύλοι των κολώνων φωτισμού στην είσοδο του χωριού? ή έστω να προσπαθούσαμε να πιέσουμε τις εκάστοτε υπηρεσίες να κάνουν τη συντήρηση που χρειάζεται?)

Τελικά η επιλογή είναι δική σας… αλλά επηρεάζει και όλους εμάς. Ποιος νοιάζεται όμως…

Φιλικά,
Γιώργος Μαγουλάς

ΥΣ: θα σας παρακαλούσα μέσα από το site των δύο συλλόγων να επικοινωνηθεί η επιστολή αυτή αγανάκτησης.

***
Ηλεκτρονικό μήνυμα Γιώργου Αποστολόπουλο προς τον συγχωριανό Γιώργο Μαγουλά [24.10.2014]

On Oct 24, 2014, at 03:52 PM, George Apostolopoulos <gnapostol@gmail.com> wrote:

Αγαπητέ μου Γιώργο!

Ευχαριστώ για το μήνυμά σου και σε συγχαίρω γι αυτήν την προσπάθειά σου που αξίζει κάθε έπαινο.

Ασφαλώς και συμφωνούμε γιατί πρόκειται περί απόφασης που ήδη έχει ληφθεί από όλα τα θεσμικά μας όργανα. Έχουμε αποφασίσει να εγγραφούμε όλοι στο Σύλλογο Άγιος Γεώργιος.
Σχετική αναφορά γίνεται στο θέμα 2 των πρακτικών της συνέλευσης μας 06.09.2014

http://www.skamnosvoice.gr/portal/index.php/svnews/svnsylogou/2152-etisia-taktiki-synelefsi-ton-melon-tou-syllogou-06-09-2014

Οφείλω να σημειώσω ότι ευθύς μετά την ανωτέρω απόφασή μας ενημέρωσα αμέσως το Φάνη και τον παρακάλεσα να δει το θέμα με την τροποποίηση του καταστατικού τους [ακούστηκε στη συνέλευση, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε στη Γραβιά 23.08.2014 από το Φάνη και το Γιάννη, γι αυτές τις τροποποιήσεις, στο Πρωτοδικείο Λαμίας δεν είχε καταχωρηθεί κάτι τέτοιο] ώστε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές ενέργειες και να υλοποιήσουμε τον στόχο μας για ενοποίηση των Συλλόγων και την καλλιέργεια ομοψυχίας στο χωριό.

http://www.skamnosvoice.gr/portal/index.php/svnews/svnhoriou/2320-gia-enan-kalytero-skamno-ii

Μάλιστα δε για την απλούστευση και συντόμευση αυτής της διαδικασίας πρότεινα στο Φάνη να μην διστάξει να προσφύγει στη βοήθεια του Μιχάλη Αστρακά. έγκριτου συγχωριανού δικηγόρου Λαμίας, που απολαμβάνει γενικής εκτίμησης στο χωριό, να αναλάβει αυτές τις νομικές διευθετήσεις πληροφορώντας μας συνάμα ότι όλα έχουν καλώς.. Ωστόσο, πρέπει να πω, δεν είχαμε ουδεμία απόκριση.Ποτέ δεν είναι αργά!.

Στις ίδιες συνεννοήσεις μας στη Γραβιά είχαμε ακόμη και τη διαβεβαίωση [ΦΣ+ΓΖ] ότι ο Σύλλογος Άγιος Γεώργιος δεν έχει κανένα κώλυμα, παρά το ότι είχε προηγηθεί η δική τους συνέλευση, να συγκαλέσει τάχιστα μία έκτακτη συνέλευση με αποκλειστικό θέμα αυτό που συζητάμε, δηλαδή προσαρμογή του καταστατικού, ώστε όλοι οι Σκαμνιώτες αυτόχθονες, συγγενείς εξ αίματος ή αγχιστείας όπου γης, νέοι οικιστές που διαθέτουν ακίνητη περιουσία στο χωριό, χωρίς όρους αποκλεισμού περί αυτόχθονος, ή περιορισμού σε δικαίωμα λόγου και ψήφου να εγγράφονται αυτοδικαίως [χωρίς να παρεμβαίνουν όργανα με αιτήσεις, εισηγήσεις, εγκρίσεις κττ] ως κανονικό και πλήρες μέλος στο Σύλλογο και ευθύς μετά να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων. Η σχετική συζήτηση προχώρησε μάλιστα και στο θέμα εγγραφής και ετήσιας συνδρομής που ταυτίζεται με τη δική μας στο ποσό των 10 Ευρώ κατ άτομο.

Μάλιστα δε, εκτιμώ, ότι θα είναι καλό για όλους μας και για την φήμη του Σκαμνού, να προλάβουμε αυτά τα βήματα πριν τη συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο Κοινότητας, που δεν θα είναι κομψό να τον μπλέξουμε σε ζητήματα χρήσης του πολιτιστικού κέντρου, καφενείου, σινεμά κλπ τη στιγμή που αυτά μπορεί και πρέπει να διευθετηθούν μεταξύ μας σε ένα πλαίσιο που προστατεύει και την αξιοπρέπειά μας.Έχω την πληροφορία ότι ο νέος πρόεδρος κοινότητας [Σκαμνού-] Οίτης θα καλέσει όλους τους συχωριανούς σε μία συνάντηση όπου θέλει να ακούσει θέματα αρμοδιότητάς του.

Φιλικά
Γ. Αποστολόπουλος

Ηλεκτρονικό μ’ηνυμα από 24.10.2014 του συγχωριανού Γιώργου Μαγουλά με αποδέκτες τους δύο προέδρους των αντίστοιχων [δύο] συλλόγων του Σκαμνού

2014-10-24 15:45 GMT+03:00 George Magoulas <george.magoulas@icloud.com>:

Ένας σύλλογος, ένα χωριό

Αγαπητοί Γιώργο, Φάνη,

Μου δίνεται η ευκαιρία με αυτήν την επιστολή που απευθύνεται και στους δυο σας να πω μερικά λόγια τα οποία πολύ θα ήθελα να τα πω μαζί σας στο ίδιο τραπέζι.

Έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση, στην αρχή της οποίας ζήτησα και από τους δύο την υποστήριξη σας ώστε
1. να δοθεί περιθώριο διαλόγου, ώστε να τεθούν οι σωστές βάσεις για συζήτηση και μόνοιασμα τις τοπικής κοινωνίας
2. να προχωρήσουμε με συντονισμένα βήματα και αναφορά σε θέματα και όχι πρόσωπα ώστε να προσπεράσουμε τα πάθη του παρελθόντος
3. να κάνουμε όλοι ένα μικρό βήμα πίσω προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά

Θα πρότεινα λοιπόν να προβάλετε την ανάγκη για συμφιλίωση και σύμπνοια μπροστά από πάθη, εμμονές και προσωπικά συναισθήματα, χαρακτηριστικά εμφανή και στις δύο πλευρές. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό θα πρότεινα να κινηθείτε τουλάχιστον στα πλαίσια του δομημένου διαλόγου που ξεκινήσαμε. Εάν αποδέχεστε μια τέτοια συνθήκη, ώστε να προχωρήσει ο διάλογος, είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω τις προσπάθειες μου (επόμενο βήμα ήταν να μιλήσω με το ΔΣ του Αγ. Γεωργίου στο πλαίσιο που έθεσα με βάση την συμφωνία των έως τώρα συνομιλητών εκπροσώπων και από τους δύο συλλόγους παράλληλα θέτοντας προς συζήτηση και την πρόταση για κατάργηση του ενός συλλόγου και αυτόματη εγγραφή όλων των μελών του στο σύλλογο Αγ. Γεώργιου αφού πρώτα γίνει η απαιτούμενη αλλαγή στο καταστατικό).

Είσαστε εσείς που πρέπει να δείξετε το δρόμο στους υπολοίπους αναλαμβάνοντας την ευθύνη σαν πρόεδροι των δύο συλλόγων διαφορετικά θα παραμείνουμε θεατές στο ίδιο έργο…. ΕΝΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΚΑΜΝΟ. Η επιλογή είναι δική σας απλά ενημερώστε με εάν έχει νόημα να συνεχίσω τις προσπάθειες μου ή όχι.

Αγαπητέ Γιώργο, πρότεινα στον Φάνη πριν από λίγο να καταργηθεί ο σύλλογος στον οποίο εσύ προεδρεύεις (με την προϋπόθεση να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές ώστε όλα τα μέλη του να γίνουν αυτόματα μέλη του Συλλόγου Αγ. Γεωργίου) και να παραμείνει ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ καθώς και επιβεβαίωσα την πλήρη υποστήριξη σας στον Φάνη ως πρόεδρο. Ο Φάνης μου φάνηκε διατεθειμένος να το συζητήσει φτάνει να ξεπεραστούν συγκεκριμένα εμπόδια. Μήπως είναι ώρα για το επόμενο βήμα… εάν ναι θα χαρώ να είμαι μαζί σας και να διευκολύνω μια τέτοια εποικοδομητική συζήτηση.

Με Εκτίμηση,
Γιώργος [Μαγουλάς]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *