Ιδρύεται Επιτροπή για τα 70χρονα του Άρη Βελουχιώτη

20141122

ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Την Τρίτη 25 Νοέμβρη (ημέρα ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου) και ώρα 7:30′ μ.μ. Στο… ξενοδοχείο «ΑΧΙΛΛΕΙΟ» επιλέχθηκε να γίνει η ανοιχτή σύσκεψη – συγκέντρωση για να συζητηθεί η συγκρότηση ανεξάρτητης παντρικαλινής Επιτροπής που θα οργανώσει τις εκδηλώσεις και θα διαχειρισθεί την επέτειο των 70 χρόνων απ’ το θάνατο του Άρη Βελουχιώτη.

Την 16.06.2015 συμπληρώνονται 70 χρόνια απ’ το θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Αντίστασης, Άρη Βελουχιώτη. Τα κομμένα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλλα κρεμάστηκαν σε φανοστάτη στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα. Μια αποκρουστική και ταυτόχρονα ιστορική στιγμή για την πόλη μας.

Η ιστορική επέτειος δίνει την ευκαιρία στην πόλη μας να τιμήσει επιτέλους τη μεγάλη μορφή του θρυλικού πρωτοκαπετάνιου που το όνομα και η δράση του συνδέθηκαν με την περιοχή μας.

Ταυτόχρονα, σήμερα που ζούμε μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση των μνημονίων, η ιστορική επέτειος αποτελεί αφορμή να διδαχτούμε όλοι μας, και κυρίως η νεολαία μας, από το Έπος της Παλλαϊκής Αντίστασης. Τα Τρίκαλα τότε πρωταγωνίστησαν. Μπορούν και τώρα να πρωταγωνιστήσουν. Αποτελεί στοίχημα για τους σημερινούς Τρικαλινούς.

Το χρονικό διάστημα των επτά μηνών μέχρι τον Ιούνιο του 2015 μπορεί να αξιοποιηθεί και να γίνει υπόθεση του ίδιου του Τρικαλινού Λαού. Υπόθεση κάθε δημοκράτη και καλοπροαίρετου Τρικαλινού. Η συγκρότηση μιας ανεξάρτητης παντρικαλινής Επιτροπής που θα αναλάβει και θα διαχειρισθεί το επτάμηνο των εκδηλώσεων είναι αναγκαία. Τα Τρίκαλα μπορούν να γίνουν επίκεντρο πανελλαδικά στις εκδηλώσεις αυτές μνήμης και διδαχής απ’ την αγωνιστική και πολιτική δράση του ένδοξου πρωτοκαπετάνιου.

Η επανατοποθέτηση των δύο φανοστατών (που απομάκρυνε η χούντα για ευνόητους λόγους), το όνομα του Άρη σε μια πλατεία ή οδό και η ανέγερση ανδριάντα του πρωτοκαπετάνιου είναι ζητήματα που θα δει η Επιτροπή. Καθώς και μια σειρά άλλες εκδηλώσεις, ομιλίες σε χωριά, σχολεία κ.λπ., με αποκορύφωμα ίσως της διοργάνωση επιστημονικού ιστορικού και καλλιτεχνικού 3ημέρου στις 15, 16, 17 Ιούνη. Λαμία και Τρίκαλα, και βέβαια η Αθήνα, είναι οι πόλεις, που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, συνδέθηκαν με τη ζωή και τη δράση του Άρη Βελουχιώτη.

Πιστεύουμε ότι επέτειοι και μεγάλα ιστορικά γεγονότα, που είναι εσκεμμένα «ξεχασμένα» από τον κυρίαρχο λόγο και το κατεστημένο, για να αναδειχθούν και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει, πρέπει να περάσουν στα χέρια της λαϊκής πρωτοβουλίας και αυτενέργειας. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποκτούν κοινωνική δυναμική που τα επιβάλλει και τα καθιερώνει.

Λαμπρό προηγούμενο στην πόλη μας αποτελεί η πρόσφατη ανάδειξη και καθιέρωση ως τοπικής επετείου μνήμης, της Αγροτικής Λαϊκής Εξέγερσης του 1925 στα Τρίκαλα, που ήταν κλεισμένη στο ντουλάπι της λήθης για 85 ολόκληρα χρόνια. Μια τέτοια ή μάλλον πολύ μεγαλύτερη δυναμική μπορεί ν’ αποκτήσει η επέτειος για τα 70χρονα του Άρη. Μια κοινωνική δυναμική που ούτε η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να αγνοήσει, και αναγκαστικά θα μπει στο «παιχνίδι», αναλαμβάνοντας κι αυτή το μεράδι ευθύνης της.

Η πρωτοβουλία (που κάποιος έπρεπε να την πάρει) για τη σύσκεψη – συγκέντρωση της Τρίτης 25.11 ανήκει στο ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ, αλλά ο ρόλος του εξαντλείται εκεί. Τα μετέπειτα είναι δουλειά της ανοιχτής ανεξάρτητης Επιτροπής για τα 70χρονα της επετείου, που καλό είναι η στελέχωσή της να καλύπτει ευρύτατο φάσμα από κάθε άποψη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *